Baníkovský týden

Baníkovský týden (114.)

Před pohárovým zápasem, do kterého vyslal trenér Kozel hodně kombinovanou sestavu, panovaly kolem týmu obavy. Zvládnout to? A co se bude dít, když ne? Tým ale tíhu utkání unesl a došel si pro postupový výsledek.

Hned jej ale čekal zápas ještě důležitější a bylo zřejmé, že podstatné pro výsledek bude mentální nastavení hráčů. Laicky řečeno aby se z nutnosti vyhrát nepodělali. To se nakonec zřejmě z atmosféry stalo hostům. Přeci jen, i slabých pět tisíc diváků je pro ně nejbouřlivější kulisa, před kterou většina z nich kdy hrála. Trenér Kozel zaskočil nenasazením Potočného a zařazením Azeveda. A právě to se ukázalo jako klíčový tah.

Dyjan je trochu pořád dítě ulice, ze které se dostal do Maďarského fotbalu a pak přes Slovensko do Baníku. A jako dítě se vlastně pořád chová. Hodně zábavy, veselý život a k tomu fotbal. Od přírody má fantastickou kondici, při testech pravidelně patří k nejlepším a zejména trenér Petržela vzpomíná, jak na začátku přípravy všem utíkal. Jeho pohybový rozsah a cit pro míč jsou na poměry naší ligy výjimečné a nejen před prvním gólem to prokázal. Ale popořadě. Baník do utkání vstoupil odhodlaně, dostal se ke dvěma zakončením z dálky (hurá, konečně se nebojíme střílet), ale velká šance přišla až po dvaceti minutách – po rohu a Pokorného břevně vypustil volej nad Tetour. Jeho voleje sice v lize lítají nad (podobně přestřelil v Jablonci), ale je jen otázkou času, kdy zařízení trefí. Baník se v přestupec tímto hráčem trefil. Hráči kondičně i startem na míč Pardubické jasně předčili a možná už nebudou tolik brblat na tréninkové dávky, které jim Kozel servíruje. Oni Liberečtí také zpočátku minulé sezony byli utavení, a jak potom stylem alá Slavia soupeře válcovali. Naše držení míče dosahovalo v první půli až 77%, ale tlak směrem do vápna bych čekal ještě větší. Nakonec skóre otevřela až superakce (rychlostí a precizností ne nepodobná gólu Buchty proti Slavii) – Fleišman perfektním dlouhým pasem našel dobře nabíhajícího Azeveda, ten zpracování provedl technicky dokonale, podíval se kudy běží Zajíc a tomu díky vyběhnutí Boháče stačilo trknout míč mezi tři tyče. Fakt hezký gól.

Do stavu dva ku nule však pořád panovala nervozita. Hráči si naštěstí nenechali utéct ani nástup do druhé půle, stále působili koncentrovaně a odměna přišla po rohu (který zase často zahráváme po Páníkovsku ve dvou, že by dílo datových skautů?) Azevedo se z nahrávače stal zakončovatelem a bylo 2-0. Zájemce, který ho v minulém týdnu v obou utkáních naživo sledoval, tak asi poměrně slušně motivoval k uhrazení provize jeho nenasytnému agentovi. Ikdyž, kdoví pro koho ty peníze jsou… Azevedo si sobotním výkonem každopádně řekl o novou smlouvu (v jiném klubu). My už vážně potřebujeme hráče, kteří budou mít perspektivu růstu a výhodného prodeje. Našemu sportovnímu úseku zápas ukázal, jaký typ hráčů to do Kozlova systému má být. Hráče, kteří běhají a jsou technicky vyspělí. A třeba holt nemají ani metr osmdesát.

Prostor v zápase dostal z lavičky i Ondra Šašinka. Třikrát byl vyslán do dobré šance, třikrát z toho branka nebyla. Na hrot se před koncem dostal i nejvíce hypovaný hráč za dlouhá léta – Tijany. Nejprve klasicky zdupal zakončení nohou, aby pak Potočného krásnou hlavu do tyče dotlačil do sítě kolenem. Klidně ať dává góly zadkem. Jeho zakončení nohou je však na ligové poměry něco šíleného a chtěl bych vidět, zda to je jen v zápasech a na tréninku mu to tam padá, nebo se musí v této věci o tolik zlepšit.

Zápas jsme zvládli, s nulou vzadu, před diváky, to jsou pozitiva. Jen bych tedy dodal, že to tempo má být z naší strany vyšší, pohyb hráčů i míče rychlejší. Ale třeba jsem příliš náročný. A třeba se trenér Kozel těch kýžených posil dočká. Pokud má mít podmínky pro herní ,,perestrojku,“ tak na ni nutně potřebuje vhodné hráče.

Fantastické a v závěru zápasu i fanatické podpory fanoušků se dočkaly ženy při svém úspěšném vystoupení na kraji Prahy v Třeboratících. Jo, takhle vypadá ta láska k Baníku. Je ti jedno, co je to za fotbal, kde se hraje, prostě víš, že tam musíš být, a když tam jsi, tak ty emoce se v tobě probudí a povzbuzovat musíš. 

A teď se nám asi chystají naši lásku zase vzít. Zase. Sakra, tak když tak hezky trasujete a chytře karanténujete, tak doprčic víte, zda se někdo na tribuně nakazil či ne, a zda je to více, stejně nebo méně rizikové, než třeba nákup v Kauflandu. Tak už rozhodujte kvalifikovaně a tam kde to jen trochu jde, nechte lidi žít. Přeci vám nejsme dobří jen na tvoření HDP a placení daní. Nebo jo?

To jsem se zas rozčílil… Pardon. Do Teplic pro tři body, jinak to nevidím.

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.