Uncategorized

Baníkovský týden (324.)

Áčko si proti Jihočechům vedeným legendou obou pražských S i Plzně Františkem Strakou splnilo povinnost a připsalo do tabulky tři body. Béčko po bodu či bodech sahalo ve Vlašimi, ale vracelo se s prázdnou.

Fotbalový víkend začal díky utkání béčka ve Vlašimi již v pátek podvečer. Sestava se vrátila do béčkové podoby, za výpomoc z áčka lze brát Lischku a možná Mundsgaarda. V prvním poločase Baník B favorita zaskočil a držel po gólu Jaroně z úvodu utkání vedení, jenže o to po necelé hodině hry přišel. Sedm minut před koncem řádné hrací doby šli domácí do vedení, naději na bod vrátil v první minutě nastavení vyrovnáním Kašpárek, jenže prakticky hned po rozehrání domácí dali na 3:2 a Baník tak prohrál pošesté v řadě, propadl se na poslední místo v tabulce a situace začíná být kritická. Upřímně jsem zvědavý, jak na situaci sportovní úsek zareaguje. Variant vlastně není mnoho. Buď vše nechat jak je, věřit práci i kádru, nebo začít výrazně béčko doplňovat hráči z áčka, anebo šáhnout ke změně v realizačním týmu, což by mě s ohledem na to, jak navenek trenér Dvorník působí, mrzelo.

Kteří hráči Baníku mají největší hodnotu?

Server Transfermarkt v minulém týdnu provedl korekce hodnot hráčů a dotklo se to i kádru Baníku. Je nutné uvést, že se nejedná o ceny tržní, ale prostý odhad hodnoty, a tak je možná zajímavější sledovat spíše trendy, kterým hráčům hodnota roste a kterým klesá.

Nejcennější je dle serveru Transfermark Ewerton (2,3 mil. euro), následován Rigem (2,2 mil.), Šínem (1,5 mil.), Buchtou (1,2 mil.), a Pojezným (1 mil.).

Hodnota vzhůru poskočila také u Markoviče (0,85 mil.) a Prekopa (0,65). U Markoviče je však třeba uvést jednu podstatnou věc – dle informací na webu Baníku i Slavie u něj klub z Prahy má právo zpětného odkupu, neboli stanovenou částku, za kterou si jej může koupit zpět. V Praze se přitom spekuluje, že jeden z dvojice slávistických brankářů Staněk-Kinský v zimě může odejít. Obávám se, že by se to mohlo stát impulsem pro snahu koupit si Markoviče zpět…

U dvou hráčů, konkrétně u Tanka a u Klímy se hodnota snížila. Celková hodnota kádru áčka Baníku je pak uváděna ve výši 17,5 milionu euro. Kádr Plzně, kterou by Baník rád výhledově proháněl, je ohodnocen na více než dvojnásobných 41,2 milionu.

Tweet týdne

Kuba Láznička se vytáhl a pro všechny týmy a všechny hráče udělal graf, jak do celkového xG a xA přispěli, neboli jak velký mají vliv na finální fázi hry.

Odkaz na tweet zde.

Straka ve vyhnanství neloupil

Dynamo České Budějovice v současné sezoně dost připomíná Baník v té sestupové. Hráči hrají hru kdo uteče, vyhraje, klub šetří, kde se dá a i když je na hřišti vidět snaha, výsledky jsou strašné. Po osmi kolech měli, stejně jako Baník v sezoně 2015/16, jeden jediný bod.

K obezřetnosti nabádala statistika očekávaných branek, Budějovice v ní nevypadají tak beznadějně, jak by napovídal jediný vstřelený gól. S hodnotou 7,42 jsou v této statistice například před Slováckem.

První poločas nepřinesl žádnou strhující podívanou, Baník obehrával pokutové území soupeře za strany na stranu, ale do zakončení se příliš nedostával. Šest střel, z toho pouze dvě na branku. O první se postaral gólovým volejem po skvělém centru Holzera (možná nejlepšího hráče první půle) Buchta, o druhou neproměněnou penaltou Ewerton.

Druhé poločasy takových utkání bývají záživnější a platilo to i tentokrát. Do šedesáté minuty hra plynula v podobně nudném tempu. Změnila to konečně rychlejší akce, kterou střelou z úhlu korunoval brankou Ewerton. O chvíli později srdce baníkovců zahřála krásná kombinace zakončená Kubalou do prázdné branky, o radost nás a hlavně Filipa ale připravil VAR a těsný offside. Baník měl jednu, dvě slušné akce, kterými mohl utkání definitivně rozhodnout, jenže po standardce udeřilo na druhé straně. Adediran to ve Vítkovicích zná a když zůstal nepokrytý na hranici malého vápna, nebyl pro něj problém se zorientovat a dostat míč za Markovičova záda. Poprvé v sezoně jsme inkasovali na domácím hřišti. Díky pětiminutovému nastavení měli hosté osm minut na srovnání, což Baník naštěstí nedovolil, nezalezl a blamáž nepřipustil.

Výhra všechny těšila, s těmi, se kterými jsem se o tom bavil, ale chyběla větší přímočarost, víc tlaku a hráčů do vápna. Šest a půl tisíce diváků bylo zklamáním. Ale chápu, ta hodina je pro fotbal fakt divná.

Při pohledu na tabulku a los pro zbytek podzimu vyplouvá jako velký konkurent v boji o čtvrtou pozici Sigma. Ta v pátek vykradla Letnou, bodů má stejně jako my a do konce podzimu ji z top 3 týmů čeká pouze Slavia. Nás pak čeká konfrontace se všemi a příští týden také cesta na hřiště pohárového účastníka z Boleslavi. Zbytek podzimu nám ukáže zrcadlo, jak dobří opravdu jsme.

BP!

Komentáře nejsou povoleny.