Milí návštěvníci,

začátek celého příběhu stojícího za založením této platformy se asi dá datovat do začátku roku 2020, kdy jsem začal používat Twitter a brzy jsem zjistil, že se na této sociální síti vyskytuje komunita fanoušků našeho milovaného klubu. Brzy jsem se osmělil a začal jsem do ní přispívat svými tweety a komentáři. Postupem času mi však přestal vyhovovat formát, ve kterém jsem omezen pouze na 280 znaků a začal jsem to řešit postováním obrázků s textem. I tento způsob sdílení delších myšlenek mi však nebyl dostačující. Zároveň jsem si povšiml, že se stejným problémem podobně bojuje i několik dalších lidí a také jsem zaregistroval poptávku po nových formách komunikace fanoušků pro fanoušky. Z vícero důvodů jsem se při tvorbě oné nové formy rozhodl právě pro blogovou platformu. Zaprvé není mým cílem štěpit a brát prostor již tak poměrně širokému spektru komunikačních forem (např. „Baníkovskému Twitteru“, či mnoha autorským webům), ale naopak se snažit dostat vše pod jednu střechu, ať máme my fanoušci vše na jednom místě. Zadruhé jsem nechtěl vytvářet něco, co mě bude významně časově zaměstnávat, naopak bych si přál, aby platforma žila více méně svým vlastním životem. A zatřetí moc rád píšu, a proto jsem ku příkladu původně nechtěl vytvářet podcast, ale chtěl zůstat u psané formy.

Z těchto důvodů jsem se rozhodl spojit s člověkem, bez kterého by tato platforma určitě nevypadala tak, jak vypadá. S Honzou Moravou, člověkem, který už několik let píše svůj blog Baníkovský týden, jehož obsah i formu považuji za vysoce nadstandardní. Velmi ochotně mi podal pomocnou ruku a po společné diskuzi jsme se shodli na formátu celé platformy, které bez váhání poskytl i svou původní doménu. Za veškerou pomoc při realizaci tohoto projektu si zaslouží velký dík!

Koncem roku 2020 jsem byl kontaktován Honzou Petrusem s výzvou, zda bychom nechtěli rozšířit naši tvorbu i o podcasty. Byť jsme byli s Homorem k této myšlence původně spíše skeptičtí, Honzův entuziasmus nás přiměl k tomu, že tomuto projektu dáme alespoň šanci. Ohlasy i naše vnitřní pocity byly po první epizodě s názvem Rok s Kozlem pozitivní, a tak v této tvorbě s radostí pokračujeme nadále. Po jednom roce fungování Baník blog podcastu jsme zvládli natočit 15 epizod a měli jsme tu čest přivítat mezi sebou i takové hosty, jakými jsou třeba Karel Häring, Michal Kvasnica nebo Petr Nerad.

Na závěr bych si rád vypůjčil a doplnil některá Homorova slova, která byla k vidění na jeho původních stránkách, protože velmi dobře vyjadřují myšlenku i této platformy, která navazuje na jeho prvotní práci:

Tato platforma nemá za cíl konkurovat stávajícím webům, ale doplnit je a případně i sjednotit. Týden mezi zápasy je dlouhý, tak ať je alespoň co číst. 🙂

Články vyjadřují subjektivní pohledy uvedených autorů.

Chcete-li nás kontaktovat, lze tak učinit na Twitteru nebo můžete použít kontaktní formulář.

Chcete-li sami psát, pomoct s propagací nebo máte jen nápad, jak tento projekt posunout dál, budeme moc rádi, když se k nám přidáte.

Design a tvorbu celého webu zprostředkovala firma ITOstrava.cz, které bych chtěl také poděkovat za rychlou realizaci a bezproblémovou komunikaci.

Ať se vám blog líbí.

@MBuki7