Baníkovský týden

Baníkovský týden (325.)

Výhru, remízu a prohru přinesl týden áčku a béčku Baníku. Dva ze zápasů jsem viděl naživo, a tak byl prostor nasbírat několik postřehů. Snad vás zaujmou. Mě nejvíc zaujalo, že Ewerton se přeci jen umí smát.

Polovina týdne přinesla příjemnou možnost podívat se na béčko Baníku, které podruhé během podzimu hrálo na stadionu Viktorie Žižkov. V prvním kole zde Baník vybojoval bod v utkání se Spartou B, nyní čelil žižkovské Viktorii. Osobně na tenhle stadion ze starých časů chodívám rád, a to přesto, že část svého kouzla postupně ztrácí. Hospoda, která stávala v rohu, již roky nestojí, na protilehlé je jen kotel domácích (kterým patří respekt za to, že ve městě se čtyřmi prvoligovými kluby zůstávají věrní své čtvrti či lásce. Dost ligových celků by jim počet mohlo závidět a možná je to lepší, než když Viktorka bývala v lize), montovaná tribuna, která kdysi stadionek uzavřela, je už nějaký rok pryč, vchod se také přesunul… no ale pořád zde mají dobré klobásy a hrají doma.

Report z důležitého vítězství přinesl Kulajar, sice v něm opomněl napsat, že za vítěznou branku může vlastně on, ale to nechť na věky vědí pouze ti, kteří byli přítomni, pokud on sám nepromluví. Já tedy nebudu psát o zápase, ale o několika hráčích, které Baník před sezonou nebo v jejím průběhu přivedl, a to s úvahou, že by mohli nastupovat o ještě o soutěž výš.

Nejvíce mne tentokrát zaujal Fomba. Technicky zdatný, rychlý, uměl si poradit jeden na jednoho a připsal si asistenci u gólu. Chyběla mu větší taktická vyzrálost a pomoc týmu v defenzivě, ale vlastně bych si ho uměl s podobným výkonem představit i v lize.

Hodně zvědavý jsem byl na Munksgaarda, který hrál právě za Fombou netradičně přes nohu levý kraj obrany. Líbil se mi pohybem, snahou, velmi dobře kooperoval se zbytkem obrany. Co se týká fotbalovosti, má jí rozhodně více, než míval Sanneh. Uvidíme, jak si povede dál. Na čelo ligy to chce ještě víc.

Tentokrát nevynikal Komljenovič. Ne snad, že by nepředvedl dobrou kontrolu míče, dobrý běžecký výkon a skvělé vidění a otáčení hry, v tom si myslím, že si tolik nezadá s aktuálními výkony Riga a vlastně bych si přál, až se slovenský reprezentant vykartuje, aby Komljenovič dostal šanci ukázat se v lize, ale směrem k možnému prvoligovému působení tohoto sympaťáka mám jednu otázku. Kolik bude v lize sbírat karet a jak často si na něj posvítí VAR?

Nogha, přestože utkání rozhodl a v zápase dokázal uplatnit svou sílu a schopnosti rozbíječe, nepůsobil jako někdo, kdo může z fleku nahradit Jirku Boulu.

V každém případě důležitější, než mé postřehy, je zisk tří bodů. V neděli s Jihlavou bohužel kluci nenavázali a doma prohráli.

Jo a choďte na to béčko, fakt je to dobré.

Tweet týdne

Nemám úplně dojem, že by se cesty Dannyho a Baníku měly opět protnout, ale baví mě, jak na lidi, jejichž osud se s milovaným klubem protnul, nezapomínáme.

Kapitán Ewe v podcastu Patriotu

Magazín Patriot zlanařil do podcastu kapitána Baníku Ewertona a poslechnout si jej, je skoro fanouškovská povinnost. Pokud jste ještě neviděli, neslyšeli, naleznete zde.

A mohu prozradit, že i my lanaříme dalšího hosta z kabiny ligového áčka do Baník Blog podcastu. Snad se podaří.

Z Boleslavi s bodem

Boleslav ve čtvrtek prohrála v Arménii s Noahem, který chvíli předtím prohrál s Urartu, se kterým si Baník dvakrát poradil. Domácí za sebou měli dlouhé cestování, a tak jsme před zápasem byli při pojídání klobásy a popíjení piva optimisté. Baník začal aktivně, domácí zachránila tyč, jenže po Ewertonově velké šanci ve druhém poločase už spíše uvadal a byli to domácí, kdo držel otěže hry. Příšlo mi, že vysunutým pressingem jsme trochu vyklidili střed pole, kde Boleslavští procházeli příliš lehce a trojice obránců byla velmi často vystavena hře jeden na jednoho. Vše bedlivě z VIP boleslavského stadionu sledoval Martin Svědík, bývalý trenér obou  týmů.

Zápas jste viděli, tak se spíše i zde zaměřím na několik postřehů.

  • Hlavně v prvním poločase se jak Rigo, tak Šín dostávali nezvykle často a nezvykle hodně do krajů hřiště. Nepřišlo mi to jako taktický záměr, protože to nefungovalo.
  • Boula i Rigo zkoušeli střílet z dálky (ono ke střelám z vápna jsme se nějak nedostávali), mířidla ale měli dost nepřesná. Ke střele se vůbec nedostal Buchta.
  • V závěrečných dvaceti minutách jsme netypicky rezignovali na kombinaci a strašně rychle a jednoduše přicházeli o míč.

A heč, viděl jsem Ewertona se smát. Když čekal na televizní rozhovor, přicházeli za ním mladí fanoušci převážně Boleslavi, ochotně si s nimi dělal selfie a na tu vteřinu, kdy snímek exponoval, nasadil ukázkový úsměv. Mě pobavil, když ve druhé půli pořádně plesknul domácího hráče, který jej držel, přes ruku. To byl panečku zvuk, jak kdyby dala stará Škopková facku, Boleslavák docela koukal, ostatně já taky. Nevěděl jsem, že si Ewe umí takhle zjednat respekt.

Už dříve jsem psal, že na Danu Holzerovi je znát, jak osobnostně dozrál. I v nedělním zápase to byl on, kdo často a hlasitě dirigoval spoluhráče, kdy například vyháněl obranu dopředu.

Bod není špatný, ale nemohu se ubránit pocitu, že z utkání šlo vytěžit více. Jako by nám ale zápas celkově ne úplně sedl. To se stává, jen se to nesmí stát pravidlem. Máme dva týdny času připravit se na Plzeň. Ale i Plzeň na nás. Kdo to zvládne líp?

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.