Baníkovský týden

Baníkovský týden (313.)

Na jaké hráče vsadil Baník v letním přestupovém období? Proč je Letáčkův odchod největším možným oslabením a proč Kuba Markovič nevydrží na pozici jedničky? 

Poslední příprava konečně vítězná

V přátelském utkání proti Bánské Bystrici mohli příznivci Baníku vidět nejen krásná panoramata stadionku ve Frenštátě, ale i zlepšený pohyb, koncovku (i když šancí bylo na dvojnásobek gólů) a první vítězství. Nemyslím, že sestava z prvního poločasu byla zcela totožná s tou, která vyběhne v prvním ligovém kole na hřišti Klokanů, změn ale nebude mnoho. A téměř s jistotou se dá říct, že změna se nebude týkat rozestavení.

Při přestupech sázka na jistotu a hráče středního věku

Léto 2023 –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ do Baníku přichází a v áčku působí Kubala, Tanko, Kpozo, Markovič, Letáček, Šehič, Blažek, Rigo a Ewerton. Průměrný věk 23,6 let.

Léto 2024 – do Baníku přestupují a v áčku zůstávají Holzer, Fukala, Chaluš, Prekop a Ewerton. Průměrný věk 26 let, dokončovaný příchod Dominika Holce průměr ještě trochu zvedne.

I z toho je vidět, že tentokrát Baník vsadil na zkušenější borce. Důvodů, proč přivést hráče se zkušenostmi z pohárů i z ligy, bude víc. Zároveň jde o sázku na etablované hráče, kteří asi výkonnostně nevyletí, ale neměli by ani výkonnostně zklamat. 

Mimochodem, jeden z těch starších, Daniel Holzer, přišel perfektně připravený a ve fyzických testech exceloval.

Letáčkův odchod je citelným oslabením

Brankář Baníku Jiří Letáček byl v hledáčku nejen Getafe, mluvilo se o interesu i dalších klubů z jihu Evropy. Jeho odchod je skvělou vizitkou klubu a přestupová částka, která dle některých zdrojů překročila 60 milionů korun, je důvodem, proč hráče z budované osy týmu pustit. 

Na poli odchodů se nemusí jednat o konečnou. Mluví se o polském zájmu o Ewertona a o Pojezném, kolem kterého krouží i klub z Belgie. Nově se také měl objevit i zájemce o Boulu.

Možná vás překvapím, ale domnívám se, že největší sportovní ztrátou je právě odchod naší brankářské jedničky. Se ztrátou Ewerona musíme dříve nebo později počítat už od chvíle, kdy k nám před rokem přišel hostovat a myslím, že jeho setrvání bude tématem každého přestupního období. Nepochybuji tedy, že by na jeho ztrátu sportovní úsek uměl zareagovat a má připravené varianty. Možná i z vlastních zdrojů. Vzhledem k výkonům stoperů v přípravě a rýsujícímu se složení obrany považuji za akceptovatelné (a možná pro hráče i klub dobré) řešení v podobě uvolnění Karla Pojezného. Nevím, jestli v jeho případě můžou ještě někdy dobře fungovat vztahy klub-realizák-agent-hráč. U dalších hráčů nepředpokládám, že by Baník souhlasil s jejich uvolněním. Muselo by se jednat o mimořádnou nabídku, podobně jako tomu bylo u Letáčka.

Ale zpět k tomu, proč právě jeho ztrátu považuji za největší možné oslabení. Baník zaprvé oproti dřívějším zvěstem nepřivedl hned zkraje přípravy ligou i poháry ošlehaného brankáře typu Dostál, Holec nebo dokonce Vaclík či Pavlenka, pokud se budeme pohybovat i v rovině snů. A nyní je příprava, kdy se mohl brankář s týmem sžít, pryč. Zadruhé je pozice brankáře dle analytiků datových firem tou, která má na výsledek největší vliv. A zatřetí, Jakub Markovič, jakkoliv je experty chválen, tak kdekoliv chytal, dostával hodně branek. V lize má průměr více než dvě obdržené branky na zápas. Zkrátka i když chytá dobře, dostává příliš gólů a jedničky konkurentů mají statistiky zpravidla nejméně o půl branky na zápas lepší. Rád se budu plést, ale myslím, že i po odchodu Letáčka a nutném příchodu jiného brankáře časem Kuba Markovič opět skončí na lavičce náhradníků.

 

Jméno Ligové starty Obdržené branky Průměr
Letáček Jan 57 76 1,33
Markovič Jakub 29 60 2,07
Budínský Viktor 56 93 1,66
Laštůvka Jan 262 293 1,12
Dominik Holec 41 53 1,29
Tweet týdne

Další výsledky dotazníku necháme na příště, už jsem zase dlouhej. 🙂 

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.