Baníkovský týden

Baníkovský týden (315.)

Kolik stál Ewerton a proč je kapitánem? Velkolepý návrat do Evropy, pochvala od sparťana a dvě domácí výhry.

Milionový kapitán Ewerton

Přestupová částka za Ewertona nebyla, tak jak je u nás zvykem, zveřejněna. V zákulisí se dříve mluvilo o nabídce 0,4 mil. €. Luděk Mikloško v rozhovorech říkal obecnou informaci, že klub šel daleko za hranice, které má nastavené. Mnozí to spojovali, spíše než s přestupní částkou, s nadstandardní odměnou pro hráče, která se odhaduje minimálně ve dvojnásobku toho, co berou další největší hvězdy týmu.

Jenže nyní se ve článku Deníku Sport objevila věta: „Toto je těch milion eur, které majitel Václav Brabec za Brazilce poslal do Edenu!“ Pokud Baník opravdu uhradil částku odpovídající opci na hráče, je to zajímavou zprávou nejen k tomuto přestupu. Pokud je Baník schopen vysázet takovou částku na stůl, otevírá mu to možnosti i na jiných trzích, než na kterých se doposud pohyboval. Najednou se můžeme reálně bavit o severských státech, druhé Bundeslize a dalších soutěžích, kde s oblibou a úspěchem loví pražská S.

Pavel Hapal se pak ve stejném článku Deníku Sport rozpovídal i na téma, proč je Ewerton kapitánem: „Je oblíbený v kabině. Je to vůdčí typ, i když ne tolik mluvný. V kabině jsou další lídři a zástupci jako Lišák, Frýďas a Šíňas, ale chceme mít kapitána v každé situaci na hřišti, což se v minulé sezoně nedařilo.“

Evropo hleď, to je Baník

Fantastický dojem zanechal (nejen) v příznivcích slezského klubu návrat do Evropy proti arménskému Urartu. Zaplněný stadion v jednotných barvách, povedený výkon i výsledek, fantastická, oddaná podpora týmu z tribun. Tohle čekání stálo za to. A teď prosím, ať se poháry stanou pravidlem, na které nebudeme čekat pětinu života. Ať se z Baníku stane evropský klub!

Mimochodem, vyprodaný sektor v Urartu je pohádka. Cesta není ani levná, ani jednoduchá. Ale jsem si jistý, že pro toho, kdo jede, to bude výjezd, na který nezapomene.

Tweet týdne

Pochvala od permanentkáře z pražské Letné.

Antifotbal za tři body

Jiná, podstatně neveselejší nálada panovala na stadionu během prvního poločasu nedělního duelu s Jabloncem. Zápas plný fyzických soubojů a nepřesností, zato bez šancí a pohledných akcí rozhodla superakce po ose Šín –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Ewerton. Šín by si zasloužil započítat ne jednu, ale tři asistence za trojí skvělé řešení –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ skvělé vypíchnutí přihrávky, sprint s míčem u nohy přes půl hřiště a skvělý pas na Ewertona. Ten ho pak už hladce proměnil v krásný gól.

Trenér Hapal zaskočil sestavou (věkový průměr o dva roky nižší než na Bohemce) asi všechny, včetně některých hráčů. Ligovou premiéru si připsal Uchenna. Ten hrál celý zápas velmi slušně dozadu, v druhé půli si více troufal i na soupeřově polovině a byla z toho hodně slušná premiéra. Přitom hrál dlouho pod žlutou kartou, a to je u obránce vždy těžké. Hecováním tribun si pak definitivně získal sympatie mnohých fanoušků.

V utkání si dost zahrál i Jakub Markovič, připsal si 37 přihrávek. Nohy v zápase potřeboval mnohem víc než ruce, se střelami soupeřů mu hodně pomohl celkově velmi dobrý Chaluš několikerým zblokováním. I od něj to byl zajímavý výkon. A když jsem u těch pochval, zaslouží si ji i Erik Prekop. Jestli bude takhle na hřišti dřít pokaždé, určitě to není pochvala poslední.

Třetí domácí výhra v řadě. Prokletí zlomeno?

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.