Baníkovský týden

Baníkovský týden (316.)

Psal se první říjnový týden roku 2022 a Baník se po deseti kolech krčil na barážové 14. pozici ligy, když klub oznámil příchod Luďka Mikloška do představenstva klubu a vedení sportovního úseku. Luděk Mikloško tou dobou již několik týdnů sledoval klub zblízka včetně tréninků a měl za sebou mnoho rozhovorů s Václavem Brabcem a Michalem Bělákem. Bylo jasné, že se dost věcí v klubu změní. Včetně hráčského kádru…

Obecně se ve fotbalovém prostředí říká, že je fajn, když se povede polovina přestupů. Za povedený přestup se považuje ten, ze kterého vzejde hráč základní sestavy, nebo alespoň hráč, který pravidelně naskakuje. Od příchodu Luďka Mikloška přišlo do Baníku na přestup či hostování neuvěřitelných 24 hráčů. Zkusil jsem je rozdělit do pěti kategorií od propadáků po opory. A právě od propadáků, včetně stručného komentáře ke každému hráči, začnu.

Nepovedené přestupy a hostování (2)

Eldar Šehič –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Uplatnění opce na přestup z Karviné, hráč si vlastně připsal slušný počet startů, ale na jeho pozici přicházeli další, protože nepřesvědčil.Teplice, které o něj původně projevovaly zájem, daly přednost Harušťákovi. V úvodu podzimu vypomohl béčku.

Matúš Madleňák – Dlouho vzývaný hráč, který pak nedostal pořádně šanci a po půlroce se jeho hostování rušilo. 

Hráči, kteří zůstali za očekáváním (3)

Samuel Grygar – Myslím, že klub i hráč od sebe čekali vzájemně více. Starty v áčku, kromě zápasu na Slavii, přibývají spíše po minutách. Přitom v přípravě se neukazuje špatně a na rozdíl od dalších ,,čtyřkařů” je pořád důvod věřit, že se jednou do základu posune. Nakonec i Boula si svou pozici vyčekal.

Quadri Adediran – Baník v něm hledal silového ofenzivního hráče, o kterého bude možné hru opřít a zjednodušit. Hráč dokáže předvést skvělé věci, bohužel jeho výkony jsou velmi nekonzistentní a nevypadají, že by měly vzestupnou tendenci.

David Fadairo – Levný pokus, který nevyšel. 

Neutrální, případně brzy hodnotit (celkem 2)

Adam Rusnák – Rychlostní typ hráče, kterým lze lepit různé posty na pravé straně, chybí mu produktivita. Zatím spíše rozšíření kádru, může ještě překvapit.

Filip Blažek – Tmel a lídr do kabiny, silný ve vlastním vápně, nebezpečný v soupeřově, ale byl z toho jen roční vztah. Počtem minut první náhradník mezi stopery, fanoušci mu zazlívali nepodařená utkání. Po roce byl prodán se ziskem do Rumunska.

Hráči, kteří pravidelně hrají (6)

Filip Kubala – Hráč, který dává do zápasů 100%, v Baníku chtěl být a je hladový po individuálním i týmovém úspěchu. K lepšímu hodnocení chybí lepší produktivita.

Abdullahi Tanko – Vystřelil mezi hvězdy, aby jaro vypadal jako hvězda padající. Pracovitý hráč, který má určitě předpoklady zase patřit k oporám. Když zvládne větší konkurenci a také zápasy proti top3 týmům.

Patrick Kpozo – Hráč s jedním z největších sebevědomí v lize, výborný dozadu, slabší dopředu, ale patří mezi nejvíce vytěžované hráče, přestože ho před jeho příchodem v Ostravě znali snad jen Mikloško a Papadopulos :-). 

Jakub Markovič – Trpělivě čekal za Letáčkem na šanci, velkou dostává nyní po jeho odchodu. Je před ním úkol udržet si post jedničky se zkušeným konkurentem v zádech.

Erik Prekop – Pár desítek minut u tohoto hráče stačilo na to, abych si byl jistý, že je to trefa. Emoce, nasazení, nechutnost pro soupeře. Tohle bude dobré.

Matěj Chaluš – Od odchodu Zia chyběl obraně skutečný lídr. Pokud by Chaluš předváděl výkony jako doma s Jabloncem, už nechybí. Mužstvo takové hráče potřebuje, i když mají třeba některé nedostatky. Upgrade za Blažka? Povedený!

Opory a hráči prodaní se ziskem (5)

Eneo Bitri – Stoper z Albánie ve středním věku? Zní to divoce, ale byl to povedený přestup.

Jiří Letáček – Slyšel jsem, že po půlroce ho chtěli všichni kromě Luďka Mikloška vrátit do Pardubic. Jestli je to pravda, nevím, ale pokud ano, dobře, že si Luděk stál za svým. Je to skoro hollywoodský příběh. Zatracovaný hráč se vypracuje v oporu, oblíbence fanoušků a pomalu se slzami v očích se s klubem a lidmi z Ostravy loučí a odchází jako kasovní trhák za skvělou štací do ciziny. Život někdy píše příběhy, kterým by nikdo nevěřil.

Tomáš Rigo – Z druhé ligy na mistrovství Evropy za jednu sezonu? Ze sedmého týmu druhé ligy uhrát v nově skládaném týmu první ligy čtvrtý flek a vzbudit zájem z Belgie a dalších zemí. Hodně, hodně povedené!

Ewerton – Tady asi nemusím psát nic. Fotbalista jako kráva!

Emannuel Uchenna – Za málo peněz hodně rapu. Po prvním ligovém startu se nebojím dát ho do první skupiny. Tohle se povedlo. Další adept na Slavii???

Nehodnocení

Jaroslav Harušťák – Brzy hodnotit, prvními výkony (a skvělým rozhovorem) ukazuje, proč ho Baník odmítl do Teplic rovnou prodat. Je dobře, že se v lize ukáže, už nyní to vypadá, že jeho zpětné vykoupení z Chrudimi mělo smysl.

Michal Fukala – Jeho přestup chystal Baník dlouho, příprava se mu povedla, v soutěžních zápasech se zatím neměl šanci ukázat. Brzy hodnotit.

Daniel Holzer – Přichází jako zkušený hráč, který chce s Baník zažít něco, co zažil se Slováckem nebo Zlínem. Úspěchy, poháry. Na levé straně zatím bojuje s velikou konkurencí v podobě Ewertona, Kpoza a tak je také příliš brzy na hodnocení. Jsem ale docela přesvědčený, že časem bude jeho přestup brán kladně. I pro jeho schopnosti pracovat se zahraničními spoluhráči, což dělal i ve Slovácku.

Dominik Holec – Last minute příchod po odchodu Letáčka. Brzy hodnotit.

Issa Fomba – Kvůli čekání na vízum nebyl v přípravě, přestože příchod se upekl dlouho předtím, než byl nakonec realizován. Chystá se nahradit nenahraditelného Ewertona. Uvidíme časem, jak se mu to podaří. Předpoklady pro to špatné nemá.

Roan Nogha – Zeď, ocel, hrubá síla do středu hřiště. Patří takoví hráči do současného fotbalu? Ukáže se časem.

Nevím, jak moc s mým rozdělením souhlasíte či ne. Můžete schválně napsat, koho byste viděli svým pohledem jinde. Pět hráčů (včetně Grygara, který může podobně jako Boula rychle vyletět do základu) mezi hůře hodnocenými, jedenáct v prvních dvou skupinách. To je velmi dobrá bilance všech, kteří se od příchodu Luďka Mikloška na přestupech podílejí. V každém případě to vypadá, že LMVCD!

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.