Baníkovský týden

Baníkovský týden (327.)

Do Vítkovic přijela Plzeň, jediný soupeř z TOP 3, nad kterým dokázal za dva roky svého angažmá trenér Pavel Hapal vyhrát. Očekávání byla veliká, a stejně velké bylo zklamání po zápase. Baník dostal velkou lekci a ze souboje posledních dvou trenérů, kteří jej dostali do Evropy, odešel bez bodu.

Plzeň se povedlo porazit v polovině dubna 2023 a tehdy titul neúspěšně obhajující Plzeň sestřelil dvěma góly Tijani. K výhře 2:1 Baník nastoupil před 7 150 diváky v sestavě Letáček, Juroška, Bitri, Pojezný, Šehič, Kaloč, Buchta, Klíma, Boula, Plavšič, Tijani. Z lavičky pak do zápasu zasáhli Lischka, Fleišman, Kuzmanovič a Almási. Pouze pět hráčů z tehdejší základní sestavy najdeme po roce a půl stále v Baníku. U Plzně je to podobné, oba týmy se hodně proměnily a s nimi i jejich ambice. Plzeň místo titulů chce být pevně klubem číslo tři, Baník by jí to rád s každou sezonou dělal těžší a těžší.

Když se stejní soupeři střetli ve Vítkovicích v únoru letošního roku, bylo v základní sestavě devět hráčů, kteří v kádru Baníku stále jsou. Chybí pouze Letáček a Ndefe. Baníku se utkání herně celkem povedlo, v nastavení ale přišel polocentr-polostřela Cadua a hosté se radovali z výhry 0:1. 7 717 diváků odcházelo domů zklamaných.

Jak je vidět, Plzeň v Ostravě táhne fanoušky na stadion výrazně méně než pražská S. Zvědavý jsem tak byl nejen na výsledek, ale také na to, zda se podaří překonat hranici deseti tisíc diváků. To se podařilo, 10 888 diváků a jimi vytvořená atmosféra bylo ze zápasu to nejlepší.

Když bych chtěl být škodolibý, napsal bych, že to byl starý dobrý Baník z většiny minulých let, kdy při příjezdu kohokoliv z TOP 3 týmů šlo spolehlivě sázet dvojku. Je hezké ukazovat statistiky, kdy Baník více držel míč, vytvořil si větší xG, vyslal dvojnásobek střel než soupeř a měl téměř o 150 přihrávek víc. Ale od úvodní laciné branky asi žádný divák nemohl mít pocit, že by Baník byl silnějším týmem. Nedůrazné bránění, kdy první branku dostaneme po míči za stopery a druhý po hlavičce z malého vápna, je jedním z faktorů neúspěchu. Stejně jako hráčům se zápas nevyvedl trenérům. Změny, které provedli, týmu nepomohly. A i když to byli střídající hráči, kteří pomohli zápas v závěru zdramatizovat, nezapomínejme, že to bylo po jejich příchodu, kdy měla Plzeň mezi 60. a 75. minutou jednu z pasáží, kdy nás přehrávala. Zápas se zkrátka celkově nepovedl a je potřeba si to říct. A také správně pojmenovat proč. Nebylo to pouze větší kvalitou hráčů Plzně a už v Pardubicích je třeba ukázat, že to umíme lépe. Mnohem lépe.

Tweet týdne

Hlas lidu, hlas Boží. Nejpozději v létě bych ho u nás viděl rád.

Dva důvody k radosti

Ze dvou věcí, které týden přinesl, mám radost. A velikou. Pondělní podcast s Danem Holzerem mi přišel minimálně stejně dobrý, jako ten s Michalem Frydrychem a ještě jednou bych chtěl jak klubu, tak oběma hráčům poděkovat. Díky i vám za náměty na další hosty, pokud to půjde, zase zkusíme za čas něco domluvit. A samozřejmě výhra béčka u rezervy sešívaných je nejen radost, ale také velká vzpruha do tabulky.

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.