Baníkovský týden

Baníkovský týden (122.)

Reprezentační pauza nakonec přišla Baníku vhod, přátelák s Líšní potvrdil slabinu, kterou u Baníku vnímám delší dobu. Pokud chce Baník růst a překonat stín klubu věčně bez pohárů, musí mít zaměstnance, co mají hlad.
Baníku se dlouho dařilo koronapičus zvládat dobře, ale v posledních dvou týdnech dal týmu zabrat. Představa, že by proti Slovácku nastoupila sestava, kterou měl realizační tým k dispozici pro přátelské utkání s Líšní, mi nedělá úplně dobře. Se Slováckem půjde pro oba týmy o utkání, které může pro podzimní část sezony určit, který z týmů bude nahoře a který se bude plácat ve středu tabulky. Regule testování a připouštění hráčů k zápasu jsou nyní nastaveny takovým způsobem, že bychom mohli být za promoření týmu v reprepauze rádi. Jenže žádná nemoc člověku na síle nepřidá. Doufejme, že výsledky příštího testování budou milosrdné a s pěticí možných střídání bude na hřišti vždy jedenáctka schopná vložit se do utkání naplno. Utkání s Líšní ukázalo nepříjemný fakt – ani úvodní sestava, ve které bylo minimálně šest hráčů aspirujících na základ ve zdravém ligovém kádru, si neporadila s druholigovým soupeřem. Když to srovnám s ještě více oslabeným Libercem v Teplicích… Nevím přesně, čím to je. Jestli vychováváme příliš málo hráčů do nepohody, kterým chybí buldočí povaha Laštůvky, Filla, Fleišmana, Stronatiho, nebo něčím jiným. Nerad bych se smířil s myšlenkou, že předvedený výkon některých hráčů v pátečním přáteláku byl maximální výkon, kterým si chtěli říct o místo v áčku.
Když jsem zmínil absenci buldočí povahy, tak vzpomenu i na Roberta Hrubého hostujícího v Jablonci. Další záhadu, na kterou hledám odpověď. Robert měl dvě fantastická období – při sestupovém půlroce pod trenérem Petrželou a popostupovésm půlroce pod trenérem Kučerou. Byl z něj hráč schopný dát hře myšlenku, střílet branky nebo na ně nahrávat. Jakmile přišel tlak na výsledky – ať už to byl druholigový půlrok při cestě k postupu, nebo snaha probojovat se do Evropských pohárů, najednou lehkost a produktivita byla z jeho hry pryč. A přestože měl dobrý úvod do hostování v Jablonci, nezískal si ani tam pozici v základní sestavě. Baníku by se přitom hodilo, kdyby Robert v Jablonci uspěl a přiměl jeho vlastníka Miroslava Peltu proměnit hostování v přestup, nebo kdyby hráč o svých kvalitách přesvědčil jiného zájemce, který by jej z Baníku vykoupil.
Široký kádr, kterým klub z Bazalů disponuje, omezuje manévrovací možnosti budoucí transferované politiky i prostor pro odchovance. Není ekonomicky možné nabírat další a další hráče, zvyšovat personální náklady a zároveň tím omezovat prostupnost odchovanců do A týmu. A zdá se, že sportovní ředitel Alois Grussman si je problému vědom. Informace z kanceláří se shodují, že hráči dostanou omezený čas na to, aby přesvědčili o svých kvalitách. Inspirovat se můžeme na příkladu Sevilly. Proč pustila Pepeho Menu? Protože se ve svých 22 letech nedokázal stát napevno členem áčka. A tak musel pozici náhradníka přepustit jiným. Mladším, kteří dostanou opět omezený čas. Pokud chce Baník budovat v hráčích touhu po prosazení se, musí vědět, že šancí nebude deset, ale třeba dvě. Musí vědět, že i v přáteláku s Líšní mají na sobě dres klubu, ve kterém není možné vypustit jediný souboj. Někdy mi přijde, že zázemí které hráčům zaměstnancům poskytuje Václav Brabec je natolik pohodlné, že je nenutí se každý den o své místo prát. Ať už jde o hráče, nebo některé činovníky klubu. A možná to je ta věc, kterou se bude muset Baník naučit, aby překročil stín klubu věčně bez pohárů.
Tuto práci očekávám i od Jana Baránka, který byl k týmu jako asistent trenéra Kozla povolán. Mimochodem zrovna dnes (pondělí 16.11.) s ním vyšel velmi dobrý celostránkový rozhovor v Deníku Sport, ve kterém mluví třeba o tom, že i po vítězném zápase v Příbrami několik věcí vytýkal Stronatimu, nebo o tom, jak mladí potřebují mít signál, že se mohou prosadit.
Tu věc bude znát z byznysu Václav Brabec velmi dobře – k úspěchu je třeba umět včas odepsat chybné investice. Jejich předržování jen zvyšuje ztrátu. Někteří hráči budou muset klub opustit, a to třeba i zadarmo. A dojít by k tomu mělo již v zimě. Ikdyž to v některých případech bude bolestivé, není zkrátka možné čekat stále na zázrak, který nepřijde.
BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.