Baníkovský týden

Baníkovský týden (123.)

Baník hlásí rekordní počty nakažených a zase nehraje. Kvůli zdraví hráčů se odkládalo i dřív. Zatímco někteří fanoušci vyrazili místo na stadion do kostela, někteří hráči pověsili kopačky na hřebík a začali dělat na stavbách.
Covid v Baníku úřadoval a klub v týdnu před víkendem hlásil na tři desítky pozitivních či v karanténě. V důsledku toho nakonec krajská hygienická stanice vyhlásila opatření, kvůli kterým nemůže Baník nastoupit do dvou zápasů a do ligových bojů by se měl vrátit po desetidenní úplné karanténě až při derby v Opavě. Situace vedla k mnoha komentářům z řad novinářů či fanoušků, a tak i já si dovolím ji okomentovat. Prakticky každý rok se liga setká s tím, že se utkání odkládají. Většinou je na vině nezpůsobilý terén (v posledních letech tuším se jednalo hlavně o Jablonec, Liberec, Příbram), zas tak vzácné ale nejsou ani odklady kvůli nemocem. Příklady? V roce 2014 byl ve druhé lize kvůli střevní chřipce odložen zápas Olomouc – Varnsdorf. Hosté měli osm nemocných (plus čtyři zraněné). Utkání prvního s druhým tak bylo odloženo z podzimu na jaro. V roce 2009 došlo k odkladu zápasu Teplic s Plzní z důvodu prasečí chřipky, kterou mělo pět hráčů domácího týmu. V roce 2016 byl odložen duel Karviná – Liberec, v týmu hostů řádila viróza a střevní chřipka. Tehdejší kouč Slovanu Trpišovský to komentoval slovy: ,,Odložení utkání v Karviné asi bylo jediné možné řešení. Neměli bychom s kým hrát, dnes bylo mimo 12 lidí z kádru.“ Ještě jednou připomenu, že v Baníku jsou tři desítky lidí, kteří jsou z účasti na utkání vyřazeni (nejedná se pouze o hráče). A obdobně jako v předchozích případech o nekonání utkání rozhodla hygienická stanice, nikoliv klub. Nejedná se tedy o nic tak výjimečného, jak by se z některých komentářů mohlo zdát.
Představa, že Baníku odklad čímkoliv pomůže, je dle mého názoru mylná. Naopak. Baník sice získá dva domácí duely k dobru, ale v tabulce se propadne těsně nad sestupovou hranici. To po nepodařeném startu tlak na výsledky dále zesílí. Tým znovu vypadne ze zápasového i tréninkového rytmu, zatímco soupeři půjdou do utkání s Baníkem rozehraní. Hráči po nemoci budou zeslabení. Tak kde je ta výhoda, pro kterou by se měl Baník radovat z odkladu?
K průběhu nemoci se hráči či klub vyjadřují málo, výjimku pro Český Rozhlas udělal trenér Kozel a brankář Laštůvka. ,,Trošku mám strach i z toho, jak to bude vypadat za těch 14 dní. Protože máme třeba dva hráče, kteří už to mají sedmnáctý nebo dvacátý den, mají teploty a pořád jim není dobře,“ sdělil Luboš Kozel. Jedním z těch, kteří se stále necítí dobře je Jan Laštůvka: ,,Zašel jsem si raději na vyšetření ohledně plic a takhle, naštěstí to mám v pořádku, ale je třeba to kontrolovat.
Když někdy kritizujeme trenéra Kozla, že herní progres týmu je menší, než jsme čekali, je třeba říkat i ,,B.“ Trenér to nemá lehké. Během jedenácti měsíců má Baník již potřetí výpadek v tréninku i soutěži. Kýžené hráče do středu zálohy dostal trenér až v průběhu podzimu (Tetour, Mena) a některé jiné nedostal vůbec. Během trenérova působení došlo ke změnám na pozici sportovního ředitele (Jankulovski – Grusmann) i jeho asistenta (Slončík – Baranek). Ke každé koncepční práci je třeba stabilní a předvídatelné prostředí. A to se trenéru Kozlovi zatím v Baníku opravdu nedostalo. Tím nechci říkat, že kritika není oprávněná. V některých bodech je. Některé výkony v pořádku nebyly. Pouze chápu, že podmínky trenéra nejsou ideální, a tak i výsledky nemohou být. Není divu, že někteří netrpěliví příznivci se upínají k samotnému Bohu. Jak uvedl Slovácký deník: ,,Vandal ve Starém Městě úmyslně shodil na zem keramickou vázu, která byla umístěna před památníkem Velké Moravy. Vázu rozbil a způsobil tak škodu za bezmála sto padesát pět tisíc korun,“ informovala o tom mluvčí policistů v Uherském Hradišti Simona Kyšnerová s tím, že dotyčný krom toho ještě narušil průběh mše v nedalekém kostele Svatého Ducha tím, že vstoupil dovnitř a několikrát zaskandoval: „Baník Ostrava!“. Za tuto trestnou činnost mu hrozí až dvouletý pobyt za mřížemi.“
Jedním z přestupů do Baníku, které nenaplnily očekávání ani jedné ze stran, byl druholigový zimní příchod útočníka Alexandra Jakubova. Ten za Varnsdorf střílel jednu branku za druhou. Obounohý útočník se zkušenostmi z FC Porto ale po přestupu vyhasl a jediný prvoligový gól si nakonec připsal za Zlín. A dnes? Profesionální fotbalovou kariéru ve věku 29 let ukončil a přesídlil do Kanady. Fotbalu se věnuje jako trenér mládeže a živí se prací ve firmě, která předělává domy. Se svým novým životem je spokojený, fotbal si prý přestal užívat a potřeboval změnu. ,,Jediné, co mi z fotbalu chybí, když se sejde kabina u točené Plzně,“ řekl exbaníkovský útočník v rozhovoru pro Kladenský deník.
Jo, sejít se u točeného, to nám chybí všem. A ještě lépe než pít v hospodě z nachlazeného půllitru by bylo dát si ho klidně do plastu na stadionu. To by chutnalo… Tak snad se dočkáme.
BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.