Baníkovský týden

Baníkovský týden (128.)

Poslední díl blogu roku 2020 naplním tím, co se do včerejšího premiérového podcastu nevešlo a doplněním některých sdělených informací. Takže pokud už jste se vynadívali na Verešovou a podcast si ještě nepustili, učiňte tak nejpozději po přečtení blogu. Chybět nemůže ani novoroční přání.
Jedním z důvodů úspěšného konce podzimu je, že se Luboši Kozlovi podařilo najít osu týmu, neboli hráče, které v sestavě téměř jistě najdete, pokud je nevyřadí zranění či karty. Tuto osu tvořili Laštůvka, Fleišman, Pokorný, Stronati, Fillo, Jánoš, Tetour, Azevedo. Odpovídá tomu i počet odehraných minut během podzimu, kdy jmenovaní obsadili čelní pozice a ze zbytku kádru se mezi ně vklínil pouze Holzer (odehrál více než Azevedo a Stronati). Z odchovanců do 23 let (což je prý hranice, ve které hráči ze zemí českých dozrávají) jsme na hřišťi nejvíce viděli Šašinku (358 minut) a Kaloče (318). Minuty Chvěji (74) a Buchty (40) pak nevydají ani na jeden celý zápas. Překonal je tedy i brankář Murin se svým jedním devadesátiminutovým startem v Příbrami.
Vyrovnaná situace s nasazování hráčů je v útoku. Zajíc 456 minut (bilance 3+1), Šašinka 358 (0+0) a Tijani 300 (1+0). Jestli by fakt nestálo za to dát šanci Lokšovi…
Překvapivě blízko jsou si minutové počty ,,stále hrajícího“ Potočného (644 minut, 2+0) a ,,náhradníka“ Kuzmanoviče (590 minut, 1+0). Jejich bilance jsou blízké i v počtu střel (14/13), přesnosti přihrávek (74%/75,4%) a vytvoření brankových příležitostí (4/4). Blízký je i můj nevědecký a neměřitelný pohled, že od obou jsem tedy letos čekal víc…
U Kuzmy jsem v podcastu zmiňoval, že potřebuje hrát ze středu hřiště. Dodám k tomu i čísla z prvo a druholigových startů tohoto hráče. Na hrotu, podhrotu, ofenzivní záloze odehrál Kuzma 119 zápasů s bilancí 46 branek a 14 asistencí. Z kraje hřiště hrál 26 x s bilancí 3 branky, 0 asistencí. Kraj hřiště prostě jeho místo není.
Potočný překvapí úspěšností v soubojích, a to zejména těch vzdušných, kdy se z celého týmu z hráčů, kteří nastupovali pravidelněji, řadí hned za Stronatiho s úspěšností 64,6%. Mimochodem v podcastu jsem se dopustil politováníhodné nepřesnosti, když jsem uvedl nesprávná (a horší) data u Muhameda Tijanyho – ten ve skutečnosti uspěje v 51,7% vzdušných soubojů a ne ve třetině, jak jsem tvrdil, což jej činí z našich útočníků v této disciplíně nejlepšího (Šasinka 39,4%, Zajíc 20,5%). Tímto se hráči omlouvám, byť chyba může pramenit i z toho, že data do podcastu jsem si připravoval ještě před zápasem s Brnem a nyní čerpám z dat aktuálních.
Určitou statistickou zajímavostí podzimu jsou naše vstřelené branky. Zatímco v prvním poločase jsme skórovali 6x, ve druhém to bylo 12x (pravda, statistika bude dost ovlivněna druhým poločasem v Příbrami). Nicméně taková Slavia, Sparta i Plzeň nastříleli v prvním poločase více nebo stejně branek, jako ve druhém. Z disciplinárních záležitostí zaujmou 4 pokutové kopy v náš prospěch, všechny proměněné a pouze jeden proti (Lašty chytil, kiš-kiš :-), ale co je to proti takovému Liberci, který kopal penalt osm. Ve třech případech se střídající hráč odvděčil trenéru Kozlovi brankou. Náš trenér zatím neobdržel žádné napomenutí od rozhodčích, přičemž největšími bouřliváky ligy jsou Petr Rada se 4 žlutými a Radoslav Látal (3x ŽK, 1x ČK). V jedenácti zápasech trenér střídal 51x (4,6 střídání na zápas), čímž se řadí mezi nejčastěji střídající trenéry (podobně jako Trpišovský, Gula, Jarábek, Klusáček). Statistik dostupných na webu fortunaliga.cz je docela dost, takže pokud Vás to baví, hledejte a sdílejte další, které za to stojí.
Do nového roku lidé tradičně vstupují s nějakým přáním či předsevzetím. Dovolím si pár přání napsat také.
Fanouškům přeji návrat na stadiony, hodně emocí a zážitků spojených s milovaným klubem. Fotbal bez diváků je jak holka bez… no to asi k novoroční náladě nepatří.
Panu majiteli přeji, aby jeho zaměstnanci odváděli dobré výkony, pracovali vždy ve prospěch klubu a podařilo se mu najít finančního podporovatele klubu nebo se dobře prodal nějaký hráč.
Panu trenérovi přeji, ať se jeho náročná práce zúročí na hřišti a ať se díky nedokonalostem v komunikaci nestane pro hráče, vedení či veřejnost žábou na prameni.
Hráčům, aby se jich držela forma, vyhýbala zranění, nemoci a na hřišti odváděli pro Baník maximum. Mladým talentům, aby se kariéry nevzdávali pro momentální zábavu, protože sám vím, že co v mládí posereš, zůstává zosraté už napořád. A život fotbalisty není vůbec špatnej, takže radši makejte jak Kuba Drozd o svátcích.
Vám všem přeji pevné zdraví a nejen fotbalovou radost v novém roce.
BP!
PS: Díky všem, kteří se na blogu jakkoliv podílejí, či se nabídli s pomocí, která prozatím nebyla využita. Jsem vážně rád, že se v roce 2020 z blogu fanouška stal Baník Blog blogem fanoušků.

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.