Baníkovský týden

Baníkovský týden (129.)

Proč je dobře, že Baník nejede na zahraniční soustředění, první pohyby v kádru, a také o tom, že hráči z regionu Baníku utíkají.
Klub oznámil, že letošní krátkou přípravu stráví v domácích podmínkách. A domnívám se, že je to tak správné. Rychlým tempem dohrávaný podzim hráče dost odloučil od rodin a odjet na deset až čtrnáct dní do zahraničí by toto odloučení pouze prohloubilo. I rodinná pohoda má na výkon hráče velký vliv. Cestování by také z krátké přípravy ukrojilo dva cestovní dny. A jak i cesta do a z Příbrami ukázala, společné několikahodinové cestování je tím asi nejrizikovějším faktorem pro šíření nákazy v týmu. Ohledně covidu je také třeba říct, že s případným nakaženým se tým mnohem lépe vypořádá v domácím prostředí. Izolace a lékařská péče totiž mohou jet ve vyzkoušeném modelu. Jak by se třeba řešil návrat nakaženého hráče nebo jeho spoluhráčů v karanténě ze soustředění někde na Maltě, toť otázka, na níž možná brzy zjistíme u jiných týmů odpověď. Faktor rychlé změny klimatu bez času na adaptaci také není pro organismus vždy prospěšný.
Co se ale musí také napsat – úplně neplatí, že zahraniční soustředění jsou výrazně dražší, než příprava v domácích podmínkách. Hotely v přímořských zemích budou nyní rádi za každého ubytovaného, a pokud si tuzemské počasí vyžádá přípravu na vyhřívaném hřišti, tak vězte, že náklady na jeden den a jedno hřiště činí i třicetitisícovou položku. Pokud by klukům chyběla osvěžující koupel ve vlnách, Ostravice je jistě použitelná :-).
V kádru došlo k prvním pohybům. Jak jsem dříve avizoval, pravděpodobně dojde k přesunu Lukáše Kanii, který měl vydařený podzim v Blansku, do první ligy. Přípravu zahájil s Opavou a pokud se trenérům bude líbit, přesune se do týmu rivala na hostování. Překvapením jsou testy Martina Maceje v Teplicích. Pro třiadvacetiletého odchovance Baníku je to příležitost podruhé nakouknout do první ligy. Když byl současný trenér Teplic Radim Kučera v Baníku, hráč dostal dvě kratičké příležitosti při zápasech v Liberci (7 minut) a proti Karviné (3 minuty). Ano, v tom legendárním zápase, který jsme museli vyhrát, a také jej 2:1 vyhráli a vztahy obou klubů tento zápas citelně poznamenal… k čemuž se ještě později dostanu.
Milan Jirásek je na cestě do Mladé Boleslavi. Jak zaznělo v podcastu ,,Rok s Kozlem,“ pro současný Baník se jedná o postradatelného hráče a je tak jedině dobře pro něj samotného i klub, když najde jiného plátce své výplaty a třeba i větší herní vytížení. Jen tedy bych si nesliboval, že by za něj do klubové pokladny připlula jiná než čistě symbolická částka. Soubor z města automobilů je vůbec zajímavý případ. Na jednu stranu dokáží pravidelně dělat zajímavé transfery a mít v kádru dobré a drahé hráče (klubem prošli třeba Komličenko, Přikryl, Takács, Mešanovič, Konaté, Mebrahtu, Jánoš) nebo trenéry (Jarolím, Uhrin ml., Svědík, Koubek, Ščasný, Hapal) a hrát s nimi ve špičce ligy, jenže pak najednou přijde sezona jako ta letošní a zdechlé mužstvo se ocitne v boji o záchranu a to ve složení, kterým by alespoň do středu tabulky patřit mělo. V létě došlo i k neprodloužení smluv několika talentovaným mládežníkům, kteří už se přitom nedávno dostali na lavičku boleslavského áčka, no zkrátka je vidět, že něco v klubu skřípe. Jak rychle se dokáže změnit postavení klubů, když dnes Boleslav stojí o našeho náhradníka, přičemž pouhý rok a půl zpět nás Středočeši připravili o poháry…
Na poli příchodů je zatím klid. Jeden z vytipovaných hráčů – jihlavský Smejkal míří do Jablonce a Baník se v zájmu úplně nepřetrhl. Na Twitter tento přesun mnohoznačně komentoval datový analytik Jakub Dobiáš, jehož služby Baník využívá, slovy: ,,Na tohle jsem hodně zvědav.“ Velká škoda, že se (z logických důvodů) oficiálně nedovíme, zda o tomto hráči s datovými scouty diskuze v kancelářích na Bazalech proběhla, či ne… Osobně s tímto vlažnějším přístupem klubu nyní souhlasím. Jasně, toho brankáře a hráče na kraje obrany stejně budeme muset nyní nebo maximálně do roka řešit. Jenže doba je zlá, zodpovědní se do finančních dostihů pouštět nebudou, a třeba ty kraje zálohy mi nepřijde, že musíme urgentně řešit. Mena s Buchtou tam hrát můžou, Holzerovi je tam asi také lépe než v obraně a Šmiga do roka a do dne může být stálým členem áčka. Takže za mne, slovy jednoho z Twitterových klasiků: ,,Kein Stress.“
Jedním z delikátních úkolů pro Aloise Grussmanna jsou vztahy s nejbližšími ligovými sousedy Karvinou a Opavou. Jen v posledních třech sezonách odešli z těchto klubů Budínský, Ba Loua, Lingr, Panák, Ramirez, Kayamba a ani jeden do Baníku… Z přístupu našeho klubu v posledních měsících je vidět, že pro zlepšení vztahů na poli transferové politiky dělá vedení maximum a třeba Šindelář je pro Karvinou pořádné terno. A že by konkrétně v Karviné nebyl na jednom či dvou postech hráčský materiál, který by se nám v dohledné době hodil, to se napsat nedá. Nebudu však (zatím) zabíhat do možných témat jinému z blogerů. A navíc, se startem přípravy, od kterého už nás dělí jen desítky hodin, budeme co se týká kádru pro jaro moudřejší ;-).
BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.