Baníkovský týden

Baníkovský týden (134.)

V minulém týdnu jsem psal o nespokojenosti vedení s výsledky i hrou a nemohl jsem absolutně tušit, co vše se během pouhého týdne odehraje. Baník si připsal třetí jarní ligovou porážku a trenér Vrba podepsal Spartě.
Pavel Vrba byl jako případný nástupce Luboše Kozla pro vedení jasnou volbou a i trenérovi by byl návrat do Baníků po chuti. Jenže zatímco klub vyhlížel tuto možnost v létě, Pavel Vrba, jak se sám vyjadřoval, chtěl zpátky do angažmá hned… a tak místo čekání na nejistý flek v Baníku (co kdyby se tým pod Lubošem Kozlem přeci jenom probral) zvolil jistotu ve Spartě. Byť přiznal, že ještě před podpisem obdržel nabídku i odjinud.
Náhradu za trenéra musíte mít v připravenou prakticky pořád. Stejně jako na každý jiný důležitý flek v řízení klubu. To není jen o důvěře či nedůvěře, to je o zodpovědném vedení klubu či jakékoliv firmy. Každý musí být nahraditelný, jinak je firma křehká. Když ke mě doputovala informace, že po Vrbovi přebírá pozici čekatele na vyhodnocení Kozlovi práce jako první možná náhradní varianta Pavel Hapal, chvíli mi trvalo, než jsem zase popadl dech. Hapal? Vážně? Vzpomínal jsem na herní projev Baníku se Staňkem v záloze a tehdy mladým Papadopulosem na hrotu a říkal, si, jestli to má být cesta… V paměti také mám rozčarování ze závěru jeho působení u Slovenské reprezentace.
Jenže takový pohled na Pavla Hapala by byl chybný. Pojďme se na trenérská angažmá Pavla Hapala podívat.
Do Baníku v roce 2005 přišel Hapal po Josefu Jarabinském odvolaném po pátém kole. Ten měl průměrný bodový zisk 1,04 na zápas, Hapal 1,37. Hapal tým dovedl ze čtrnáctého na šesté místo v tabulce a do finále poháru, po vypršení smlouvy s koncem sezony ale na lavičce skončil. Ve 28. kole porazil na Bazalech Plzeň, v jejímž dresu nastoupil Martin Fillo, 6:0, připsal si vítězství 2:0 na hřišti Sparty, té ve finále poháru tým podlehl na penalty. Teď nevím, zda to bylo to finále hrané v Liberci, kdy fanoušci běhali po střeše stadionu :-), každopádně to s trenérem nesouvisí, takže zpět k němu.
Následovalo angažmá v Nitře. Hapal měl průměrný zisk 2 body na zápas, jeho nástupce Pavel Malura 1,08.
Poté angažmá v Mladé Boleslavi s průměrem 1,62 bodu. To bylo méně, než předchůdce Karel Stanner (1,78), ale více než nástupce Dušan Uhrin ml. (1,56).
V Žilině činil Hapalův průměr 1,78 bodu, což je sice méně, než měl po něm trénující Nošický, ale o chlup více, než Adrian Gula, který Žilinu převzal dva roky po odchodu Hapala. Žilinu Hapal dovedl až do skupiny Ligy mistrů, cestou vyřadil Spartu. A klub pod ním hrál velmi hezký rychlý fotbal.
V Polském Lubinu pozvedl příchod Hapala bodový zisk klubu z 1,16 na 1,4 bodu na zápas.
V Senici to taková sláva nebyla, 1,32 bodu je o 0,26 méně než měl předchůdce, ale Hapalovým nástupcům, kteří přežili více než pět zápasů na lavičce, se po dobu pěti let lépe nevedlo.
U Slovenské reprezentace do 21 let se Hapalovi dařilo. 2,07 na zápas je dosud třetí nejlepší výsledek ze všech trenérů slovenských mladíků. Adrian Gula měl úspěšnost 1,85. Slovenskou U21 Hapal dovedl na Mistrovství Evropy, ve skupině porazil domácí Polsko, těsně podlehl Anglii a jasně přehrál Švédsko. Druhé místo na postup do vyřazovacích bojů nestačilo.
Spartu Hapal převzal po Stramaccionim, což jako trenér fakt nechceš, a dostal za úkol pokračovat v zahraniční cestě. Italův bodový zisk 1,57 dokázal vylepšit na 1,77 bodů na zápas. Osudnou se mu stala porážka 2:0 v Subotici.
Zatím poslední štací bylo angažmá u slovenského nároďáku se ziskem 1,41 bodů na zápas. Pravda, nasbíraných proti papírově slabším soupeřům a s ne úplně slavným Covidovým koncem. Každopádně na body nejslabším Hapalovým angažmá bylo působení v Senici, kde dosáhl na bodový průměr 1,32 bodu na zápas, Luboš Kozel v Baníku je aktuálně pod touto úrovní.
Od majitele klubu pana Václava Brabce před zápasem v Budějovicích zaznělo, že Luboš Kozel důvěru má. Ovšem nezaznělo, na jak dlouho. Usuzovat lze z dřívějších slov Aloise Grussmanna. Baník chce do pohárů. Jestliže se tento cíl stane nereálným… volba Pavla Hapala vypadá velmi rozumně. I s ohledem na to, jakým systémem se Hapal snažil v posledních letech hrát, i díky jeho jazykové vybavenosti a zkušenostem s mezinárodním fotbalem. Nebo ochotě diskutovat s fanoušky Baníku, jak se můžete dodnes přesvědčit na Baníčku ( http://www.banicek.com/index.php?page=view_rozhovor&id=11 )
Proto jsem byl, přiznám se, ohlasy fanoušků na jeho jméno zaskočen… Ale je možné, že mi něco z minulých šrámů uniklo. A zcela jistě platí, že je svaté právo pana majitele spolu s panem Grussmannem a Bělákem rozhodnout, kdo tým do ligových bojů povede.
Baník v Budějovicích sehrál nejlepší ,,jarní“ zápas. Do obou poločasů vstoupil lépe, ten druhý odehrál v dobrém tempu celý a za tento konkrétní zápas nikdo Kozla ,,hejtit“ nebude. Obzvláště, když poprvé vsadil na fanoušky dávno vzývanou středovou trojici Jánoš – Tetour – Mena. Baník i díky nim měl více ze hry, ale také je třeba doplnit, že gólovek měli domácí víc. Prohra a výsledky ostatních týmů znamená po osmnácti zápasech desáté místo v tabulce. A ztrátu pěti bodů (plus zápas k dobru pro Slovácko) na čtvrtou pozici zajišťující pohárovou účast. Není to ztracené, ale musí se začít vyhrávat. Remízy už nestačí.
Možná největší nápovědou událostí příštích bude rozhodování o nabídce za Patrizia Stronatiho. Jeho odchod je zřejmě opět ve hře a rozhodnutí musí padnout v blízkých hodinách. Jeho udržení bylo dáváno právě do souvislosti s pohárovými ambicemi týmu, jeho odchod by mimo jiné znamenal finanční polštář na vypořádání smluvního vztahu se současným trenérem. Alespoň tak celou věc čtu. Ale samozřejmě, mohu se hrubě mýlit.
Co bych si vlastně přál? Ideální stav by byl, kdyby se týmu začalo herně i výsledkově dařit, nálada se zlepšila a klub pokračoval po cestě, kterou si trenér sám při nástupu vytýčil – zapracovávat odchovance a hrát o poháry. Momentálně se asi ani o jednom nedá říct, že by se zcela dařilo.
Tak snad se to s Třincem, Jabloncem a v Ďolíčku s Pardubicemi zlomí. Protože jestli neuhrajeme postup a čtyři body, pohárový sen bude i pro tuto sezonu pryč. To je třeba si přiznat.
BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.