Baníkovský týden

Baníkovský týden (141.)

S reprepauzou nastalo kolem Baníku nezvyklé mediální ticho. To ovšem neznamená, že by nebylo o čem psát. Minimálně dvě zásadní otázky totiž Baník intenzivně řešit musí – definitivní obsazení postu trenéra a složení kádru pro příští sezonu.

Jak říkají manažeři a sportovní ředitelé, přestupy se nezačínají dělat v daném přestupovém období, ale půl roku či rok předem. Náš sportovní manažer Alois Grussmann přišel do klubu v srpnu 2020 a přestože se jedná o velmi zkušeného fotbalového manažera, je logické, že se po sedmi letech v Opavě musel s novým prostředím nejprve seznámit. Ve fotbalovém prostředí je považován za jednoho z nejzkušenějších a nejférovějších lidí a i jeho dosavadní práce v Baníku ukazuje, že to byl šťastný personální krok. Nyní nastává doba, kdy sehraje zásadní roli v rozhodnutích, která ovlivní Baník do příštích sezon. Bude mít veliké slovo v tom, kdo bude Baník trénovat a na které hráče klub vsadí. Prostor pro omyly je minimální…

V otázce trenéra se zdá volba relativně jednoduchá. Šanci u áčka dostal Ondřej Smetana. A správně se ji snaží využít na maximum. Jeho velmi dobrá komunikace s médii (i s hráči samotnými), snaha vylepšit ofenzivní bilanci týmu (více zakončovat) a patrná uvolněnější atmosféra v kabině jsou v klubu hodnoceny kladně. To, co nakonec o jeho setrvání u týmu rozhodne, však budou výsledky. A to hlavně v domácích zápasech, kde Baník čekají soupeři, které by měl porážet. Pokud s výsledky spokojenost nebude, lze téměř s jistotou vsadit na příchod zkušeného trenéra. Takového, který má za sebou i pohárové zkušenosti. Na trhu lze vidět dva, kteří jsou nyní volní – kromě Pavla Hapala je to po jeho nedávném konci ve Śląsku Wrocław i  Vítězslav Lavička.

Veliké dilema čeká Baník ohledně kádru. Uplatnit opci na Sanneha? Prodloužit smlouvu Fleišmanovi? Jak dál s Azevedem? Držet v týmu Kuzmanoviće, Menu, Budinského, nebo se s nimi dohodnout na odchodu? Obdobně složité rozhodování čeká Baník u navrátilců z hostování – např. Hrubého, Potočného, Chvěji, Tijaniho, Reitera, Granečného a Číže. Pokud by tito hráči nepatřili mezi 14-15 nejvytíženějších hráčů v klubu, je jejich další působení v Baníku prostě nadbytečnou a nákladnou zátěží. Jenže i předčasné odepsání kteréhokoliv z těchto hráčů by mohlo být chybné. Při pohledu na soupisku klubu a její šíři lze vcelku jasně vyčíst, na kom by Baník měl v příští sezoně stát. V brance Laštůvka. V obraně Pokorný, Svozil, Kukučka, Holzer, Ndefe a Juroška. S odchodem Patrizia Stronatiho se spíše musí počítat, i když jistý zatím vůbec není. Záloha bude ve svém středu stát na dvojici Tetour-Jánoš. V útoku si pozici číslo jedna vydobyl Zajíc. Jistě se počítá s Buchtou, Fillem, kterému se smlouva automaticky prodloužila, Murinem/Hrubým/Čížem jako alternativou za Laštůvku. Dále s Drozdem a Sorem, kteří jsou vnímáni jako naděje fotbalové i ekonomické. Také s Kaločem, který je odchovancem a v kádru prvního mužstva stále velmi mladým hráčem. A závěrem i s Ondrou Šašinkou, jehož nemá smysl pouštět v rámci Fortuna:ligy a nabídka ze zahraničí asi na pořadu dne ani po šampionátu jedenadvacítek nebude. A rázem jste na potřebné sedmnáctce hráčů, kterou zbývá doplnit o pozice středního obránce (při odchodu Zia), na krajích zálohy a v útoku. Kraje zálohy jsou pokryté hráči na hostování (Granečný, Potočný, Reiter), a přestože vyšší kvalitu bychom na tyto pozice potřebovali, není možné nejprve nevyřešit budoucnost hráčů stávajících. Tímto souhrnem dojdete k jasnému závěru: Na přestupovém trhu se bude Baník dívat hlavně po dvou postech – levonohém středním obránci a útočníku.

Není úplně tajemstvím, že se Alois Grussmann intenzivně rozhlíží po posilách ze Slovenska. Žilina, Trenčín, Nitra, Zlaté Moravce, Ružomberok, Sereď, Senica, Trnava i Žiar nad Hronom (Pohronie)  – hned deset ze dvanácti prvoligových klubů na Slovensku je od Ostravy vzdáleno do tří hodin cesty autem a angažmá v Baníku by pro mnohé hráče z těchto klubů bylo krokem vpřed. A tak se podívejme, kteří hráči ze Slovenska a z těchto klubů připadají v úvahu:

Na pozici levého středního obránce vidím tři zajímavé hráče. Dvaadvacetiletý Alexander Mojžíš umí výborně číst hru a kromě pozice středního obránce může zastat roli i na levém kraji defenzivy. Patří do širšího kádru slovenské U21 a v létě by se po dvou letech v Ružomberoku rád v kariéře posunul.

Možná ještě zajímavějším hráčem je Jakub Kiwior, polský obránce působící v Žilině. 21 let, 189 centimetrů, výborná hra hlavou, dobrá rozehrávka. Problémem v případě tohoto hráče by však byla cena – kontrakt má ještě na dva roky, přičemž již nyní se jeho cenovka odhaduje na částku kolem desíti milionů korun a zájem o něj se dá předpokládat opravdu veliký.

Zajímavého levého středního obránce najdeme i v dresu Spartaku Trnava a je jím třiadvacetiletý Nigerijec Izuchukwu Anthony. Ten si vyzkoušel již angažmá v norském Haugesundu a v Trnavě má smlouvu do léta 2022. Jedná se o moderní typ obránce platného týmu i při hře dopředu, navíc fyzicky velmi dobře vybaveného. Nastupuje na levé straně stoperské dvojice, přestože je pravák. Levou nohu ovšem pouze na opírání nemá. Pokud by se Trnavě nepodařilo domluvit se s ním na prodloužení smlouvy, bude v létě na prodej.

Charakteristiky Baníkem hledaného útočníka perfektně splňuje Filip Balaj. Ten Baník zaujal již během svého působení v Žilině, již před současnou sezonou opustil a přesunul se do Zlatých Moravců. Zde si letos ve dvaceti startech připsal 13 branek. 192 cm vysoký hráč vyniká vysokou přesností zakončení (polovinu střel zamíří na branku protivníka) i schopností obejít protihráče. Poloviční úspěšnost má i ve vzdušných soubojích, což u útočníka není vůbec špatné číslo. Smlouvu v Moravcích uzavíral pouze na letošní sezonu, v létě by tedy měl být volný. Nyní marodí s podkolenní šlachou, což by mohlo počet zájemců o jeho služby omezit.

Stále zajímavým hráčem je Tomáš Malec ze Senice. Téměř dvoumetrovému útočníkovi sice již bylo 28 let a má za sebou neúspěšný pokus prosadit se v české lize v Sigmě Olomouc, ve svém týmu se však gólem či asistencí podílí na 39 % úspěšných zásahů, a to nelze přehlížet. Po častých změnách působišť by se mohl chtít někde déle usadit a Baník by pro něj byl i finančně zajímavým klubem. V létě mu vyprší smlouva, novou tak může podepsat již teď. Jeho dlouhodobá bilance se pohybuje kolem jedné vstřelené branky na tři utkání. 

Velmi dobře se jeví i bosenský útočník AS Trenčín Hamza Čataković. Čtyřiadvacetiletý 187 centimetrů vysoký levák vstřelil letos devět branek. Dokáže se velmi často dostávat do zakončení, umí se skvěle uvolnit v pokutovém území a také vytvářet šance svým spoluhráčům. Pouze ta hra hlavou není až takovou předností, úspěšností ve vzdušných soubojích se řadí na úroveň Tomáše Zajíce či Ondry Šašinky. V Trenčíně působí již dlouho, smlouva mu dle údajů Transfermarkt v létě končí.

Budu rád, když sami napíšete, na jakých pozicích a kým byste Baník rádi posílili. A schválně, jestli opět padne Mbappé :-).

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.