Baníkovský týden

Baníkovský týden (168.)

Na stadionu ležícím u Nisy v Liberci se v neděli odpoledne odehrál pikantní duel mezi domácími a Baníkem. Našeho ligového konkurenta totiž před třemi koly převzal ještě na jaře náš trenérský tým Kozel-Kopecký, který měl povedený vstup do angažmá, když si připsal remízu a dvě výhry.

Baník nemohl počítat s přísně vykartovaným Kuzmanovičem, a tak se hodně diskutovalo, zda jeho místo dostane v sestavě Budínský, nebo zda se vysune Tetour a vedle Kaloče naskočí Jánoš. Nakonec bylo vše jinak a místo v sestavě dostal Klíma. Do základní sestavy se vrátil také Buchta, pro Sora s Azevedem zbyla lavička.

Po úvodu plném soubojů se do první šance po křížném pasu za obranu dostal nepokrytý Klíma, zakončení se mu však nepovedlo a mezi tři tyče nezamířil. V desáté minutě si rovnal mířidla Fleišman, střílel z voleje hezky, ale napoprvé vybojoval pouze roh.

Po uklidnění úvodní části zápasu plné soubojů domácí ukázali prvky Kozelballu nám známé – obehrávání vápna ze strany na stranu a hledání skulinky v defenzivě Baníku. V útoku pak bylo zajímavým řešením nasazení dvojice v soubojích silných hráčů Rabušic-Rondič na naše stopery Svozila s Lischkou, kterým tyto typy hráčů úplně nevoní.

V dresu Baníku se nedařilo ani jednomu z krajních záložníků. Nebyli moc ve hře, nepočítáme-li Potočného fauly.

Na zápas nebude rád vzpomínat exopavský Tiehi, který při jiné letní konstelaci klidně mohl oblékat dres Baníku. Několikrát v soubojích rozdal, několikrát dostal a vyústilo to po zásahu VARu ve správně udělenou červenou kartu za šlapák na Ndefeho holeň. Dosud vyrovnané kurzy sázkových kanceláří se překlopily v očekávanou výhru Baníku. A jejich odhady se začaly po chvíli naplňovat. Buchtou zahraný roh přizvedl Potočný, jenž tím nabil ve druhé vlně číhajícímu Fleišmanovi, který propálil vše před sebou. Druhý gól pro našeho levého obránce a celkově v sezoně bilance 2+4! Má tak zaděláno na vylepšení své skvostné bilance z předminulé sezony (2+7). První i druhou branku si Fleišman připsal proti svým bývalým týmům, tu první proti Boleslavi slavil sprintem pod náš kotel, v Liberci se divákům omlouval. A to bylo z podstatného dění první půle vše.

Fotbalový trenér licencován tribunou by do druhé půlky zvolil jasnou taktiku – podržet míč, nutit je běhat, unavit, přidat druhý gól a v klidu to dohrát. Úvod druhé půlky ale tak pohodový nebyl a bez míče běhali víc naši borci než domácí.

No a tak to na sebe po hodině a třech minutách vzali centrující Ndefe a skórující Almási. Ještěže se tenhle kluk na rozdíl od některých jiných na angažmá v Baníku cítil. A co na to domácí lavička? Jako vždy elegantně oblečený Luboš Kozel si mnul kořen nosu a tušil, že tentokrát, na rozdíl od jeho domácí premiéry proti Mladé Boleslavi, zápas jeho svěřenci neotočí. Baník začal zápas kontrolovat, lidový kouč ve mně byl konečně spokojený a nechápal, proč to takhle nehrajou od začátku. 🙂

Zbývaly dvě hlavní otázky: Udrží Laštůvka druhou nulu v sezoně? Nevykartuje se někdo na Slovácko?

Zatímco u prvního jsme si mohli ,,ano“ radostně odškrtnout, u druhého nás čeká absence na velmi bolavém místě, když druhou žlutou vyfasoval Almási. A zrovna na Slovácko…

V ohlasech na zápas mezi fanoušky na sociálních sítích jsem byl rád za kladné hodnocení Ndefeho. Jeho výkony jsou pro naši hru velmi důležité, podrží míč, spoustu toho naběhá, hodně podporuje útok a ze své hry neustupuje, přestože ho každý zápas hodně bolí. Pískání na něj ze strany domácích příznivců bylo úplně mimo…

První třetinu soutěže zvládl tým bodově skvěle. Tu druhou odstartuje těžkou zkouškou. Tým Slovácka se vyznačuje hrou, kterou mnozí fotbalisté označují za nechutnou. ,,Dostaneš míč a máš kolem sebe hned dva tři chlapy, kteří ti ho chtějí vzít. Kolem tebe všichni obsazení a ty víš, že když o ten míč přijdeš, budeš muset sprintovat třicet až padesát metrů zpět,“ vyslechl jsem nedávno na tribuně jednoho fotbalistu. Uvidíme, jak si s tím poradíme.

Povedené období má za sebou Laco Almási. Tři branky ve třech zápasech v řadě mu vynesly jak cenu hráč měsíce, tak pozvánku do slovenského reprezentačního A-mužstva a nominaci hned oslavil čtvrtou brankou v řadě, celkově pátou v sezoně. Někdy to nemají kluboví trenéři rádi, protože hráč prodělá jiný tréninkový cyklus než zbytek mužstva a unaví ho cestování, pro Laca se však může jednat o další motivaci. Přineslo to s sebou i zvýšený zájem médií, Laca i s ohledem na angažmá v Baníku zpovídal deník SME:

,,Očakávali ste reprezentačnú pozvánku?

Už som bol dvakrát medzi náhradníkmi, takže som dúfal, že keď budem podávať dobré výkony, tak mám šancu. Našťastie, posledné tri-štyri zápasy mi vyšli, v Ostrave sa mi celkovo darí. Nehovorím, že som pozvánku očakával, ale mal som pocit, že teraz je na to šanca.

(…)

Do Ostravy ste prestúpili v lete a už máte na konte štyri góly, z toho tri ste zaznamenali v posledných troch kolách. Čomu vďačíte za túto produktivitu?

Od prvej minúty pracujeme s trénermi a celým realizačným tímom na tom, aby som bol úspešný. Už v prvých zápasoch bolo cítiť, že by sa mi tu mohlo dariť a po niekoľkých aklimatizačných kolách som sa už na ihrisku cítil výborne. Dal som gól a pripísal som si asistenciu.

Potom prišiel menší gólový útlm, ale aj v tých zápasoch som hral dobre. No a v poslednom čase mi to tam znovu začalo padať. Pracujem tak, ako predtým, makám aj po tréningoch či medzi tréningami, aby som bol čo najlepší. Zdá sa, že tvrdá práca už prináša výsledky.

Nezbývá než Almásimu i celému týmu popřát, ať se jim i v další části sezony daří.

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.