Baníkovský týden

Baníkovský týden (171.)

Pomsta sežraného netopejra se opět projevila i na fotbalových plánech, a tak byl Baníku zápas v Karviné odložen. Je tedy čas projít jiná témata – Laštůvku, ztráty míče, Lischkovu opci a béčko.

Situace v brance

Měl by Baník nahradit Laštůvku? Téma, které po posledním odehraném utkání se Slováckem nelze nevnímat. Takže co nám k němu řeknou čísla?

V počtu obdržených branek je Laštůvka s průměrem 1,10 na 90 minut hry sedmý v lize. Proti našemu brankáři letí za zápas v průměru 3,13 střel, které míří do prostoru branky. Přibližně 64% úspěšnost zásahů pak řadí Laštyho na deváté místo mezi brankáři.

Hodně se, zejména díky Slavii a trenéru Trpišovskému, mluví o důležité roli brankářovy rozehrávky pro hru celého mužstva. Pravdou je, že v počtu přihrávek slávističtí brankáři, spolu s boleslavským Šedou a olomouckým Macíkem, lize dominují. Laštůvka je s počtem 20,6 přihrávek za zápas v průměru o 6,5 až 10,0 za nimi. Jenže také je třeba říct, že Laštyho přesnost přihrávek (90,95 %) je druhá nejlepší v lize a u dlouhých přihrávek je s přesností 79,41 % Laštůvka vůbec nejlepší.

Porovnal jsem také hodnotu střel na bránu proti Laštůvkovi a počet jeho obdržených branek od návratu do Baníku:

Sezóna Střely proti Obdržené branky Poměr
2017/18* 93 18 5,17
2018/19 147 41 3,59
2019/20 91 24 3,79
2020/21 138 37 3,73
2021/22 37 13 2,85

* včetně podzimu stráveného ve Slavii

V tomto porovnání je letošní sezona pro Honzu Laštůvku opravdu tou nejméně povedenou. Nicméně pak nechám kromě čísel promluvit emoce. Honzu Laštůvku mám zapsaného jako člena mistrovské sezony. Jako kluka, který se pak vrátil do Baníku zachránit ho v lize. Jako pravověrného srdcaře, kterému fakt není jedno, jak zápas dopadne a bylo by tomu tak i bez silné motivace vyjádřené finanční odměnou za získané body. A podobně jako nedávno u Baroše mi hlava říká: ,,Zaplať Bůh za každý zápas, který Honza odchytá. Protože takoví klubisté se už asi v současnosti nerodí.“ Takže s dovolením, ještě nejméně do léta jej v brance nechte.

Ztráty míče

Jak se může oko fanouška plést. Při sledování našich utkání jsem někdy měl dojem, že ztrácíme hodně míčů. Jenže ona to není pravda. Zaprvé kdo si s míčem moc nehraje, nemůže ho mockrát ztratit a zadruhé v přepočtu na 90 minut hry máme těch ztrát dokonce úplně nejméně v lize (93,47). A zatímco absolutní čísla ukazují, že nejčastěji je tím, kdo míč ztratí Fleišman (136 ztrát), spravedlivější přepočet na 90 minut na hřišti ukazuje, že jsou v našem týmu horší (Jánoš a Klíma). Docela zajímavá je i následující doplňující informace – Jirka Fleišman má nejdelší průměrnou délku přihrávky (25,77 metrů), čímž se častější ztráta míče jeví jako logická. Počet ztrát bude vyplývat i z toho, že je Fleišman často ve hře. Nejčastěji přihrávajícími hráči v našem týmu (opět přepočteno na 90 minut pobytu na hřišti) jsou Svozil (40,3 přihrávek na zápas), Lischka (36,7), Azevedo (34,2) a právě Fleišman (32,0), zatímco na druhé straně hrající Ndefe rozdá za utkání v průměru o pět přihrávek méně.

David Lischka a jeho opce

Prozatím vydařené hostování Davida Lischky ukazuje, že po odchodu Patrizia Stronatiho do maďarského Puskáse byla tato akvizice ze strany vedení tím správným tahem. Mimochodem, bude zajímavé sledovat osudy české a slovenské kolonie v klubu po konci trenéra Hornyáka. Ale zpět k Baníku. Nejpozději na konci sezóny Lischkovo hostování vyprší, opce na jeho koupi je nastavena vysoko, přičemž hráčovi agenti by ho kvůli provizím rádi viděli v zahraničí a Baník je tak stavěn do nezáviděníhodné situace, kdy bude nucený buď vytáhnout z přestupové kasy opravdu velké peníze, nebo opět shánět náhradu. Tou by se podle informací Michala Kvasnici a Deníku Sport mohl stát dvacetiletý Karel Pojezný z druholigové Jihlavy. Toho činovníci jihlavské kopané nedávno popsali pro iDnes takto:

„Levonohých stoperů není dostatek ani v naší lize, ani nikde jinde. Leváci jsou celkově vzácní,“ říká sportovní manažer FC Vysočina Lukáš Vaculík. „Navíc Karlos má velmi dobrou rozehrávku, klid na míči a tím, že je mladý, má také dobré rychlostní předpoklady.“

Pochvalu si Pojezný vysloužil i od trenéra FC Vysočina Jana Kameníka: „Za mě je to stoper, který má velikou perspektivu. S výbornou levou nohou, přehledem o hře, herní inteligencí a schopnosti velmi dobře rozehrát míč,“ říká jihlavský kouč. „Má klid na balonu, je schopen najít správné řešení při výstavbě útoku, nebojí se jít do soubojů, hraje slušně hlavou.“

Pojezný je brán za velký talent, zájem o něj má více ligových týmů a Jihlava tak může požadovat vysokou částku, byť se jedná o druholigového fotbalistu. Nakonec, peníze za přestupy o jejich bytí a nebytí po problémech vlastníka rozhodují. Zároveň platí, že náklady na Pojezného přestup by byly nižší, než kolik by činila uplatněná opce na Davida Lischku. Před vedením Baníku tak bude čekat zajímavý rébus na důležitém místě sestavy. Vsadit na perspektivní mládí a svést finanční dostihy s jinými ligovými kluby, nebo utratit ještě víc za vyzkoušenou variantu? Nebo zvolit ještě jiné řešení?

Baník (B) mistr?

Neméně důležitá byla informace Deníku Sport o tom, že se Baník začal intenzivně zabývat možností postupu do druhé ligy pro své béčko. Postavení týmu v MSFL, kdy se drží v těsném kontaktu s jedinou postupovou příčku (velká škoda domácího kolapsu v minulém kole se Znojmem), dává reálnou možnost se o druhou nejvyšší soutěž poprat. Letní dramatické omlazení a obměna týmu původně vedla k úvahám o klidné záchraně soutěže, a tak se jedná o starosti příjemné. V týmu, který je pravidelně doplňován hráči, kteří se neuplatní v áčku, vyrostly vlastní osobnosti. Jaroň, Smékal, Kulig, Harušťák, Murin a klidně bych mohl jmenovat další. Pevně věřím, že klubové vedení do přehodnocení předsezonních cílů půjde a o postup se pokusí. Myslím, že je jednodušší druhou ligu udržet, než do ní postoupit a jak pro hráče z béčka, tak pro ty nevytížené z áčka je to mnohem smysluplnější soutěž z hlediska jejich rozvoje či zápasové praxe. Navíc pak nebudeme muset posílat některé z hráčů po hostováních, kde si stejně moc nezahrají… Takže, bylo by krásné si na konci sezony přece jen zaskandovat ,,Baník mistr!“

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.