Baníkovský týden

Baníkovský týden (175.)

Velké vítězství. Přání, se kterým příznivci Baníku vzhlíželi k sobotě. Příznivější situace dlouho nebyla, Plzeň trápilo mnoho absencí. Vítězství navíc nebylo jen přáním fanoušků, ale také téměř nutností, pokud Baník neměl ztratit kontakt na čtvrtou či vyšší pozici v tabulce.

Baník měl za sebou nejméně povedené období sezony, kdy tři ligová utkání po sobě nepoznal chuť výhry. Do této série Baník na ztrátu pokaždé navázal tříbodovým ziskem.

Plzeň také prochází výsledkovou minikrizí, do utkání v Ostravě šla, jak zmiňuji v úvodu, bez několika hráčů, přesto pohled na její sestavu dával tušit, že slabý soupeř to ani tak není.

V úvodu zabrnkal na nervy po skákavé malé domů Budinský, který nepovedenou přihrávkou namazal rovnou na střelu Kopicovi, situaci však zachránil tygřím skokem a vyražením jeho střely na roh. Dopředu působil Baník v úvodu poněkud zbrkle. Na druhou stranu po jedné takové náhodné kombinaci, kdy z první dával naslepo vpřed za sebe Kaloč, se do zakončení dostal Kuzmanovič, zamířil ale vedle Hruškovy branky. Baník tato akce nakopla a Almási po chvíli slavil gól, po pohledu na pomezního rozhodčího však jeho ruce místo k nebi zamířily k hlavě, za kterou se nevěřícně držel. Byl to ofsajd, nebo ne?

Po povedené pasáži přišel ve třinácté minutě gól. Jenže do naší sítě. Počtvrté v řadě v lize, popáté přidáme-li pohár, inkasoval Baník jako první. Hlavou se prosadil Mosquera, v jehož blízkosti přitom byla trojice bránících hráčů. Ani jeden se ale souboje nezúčastnil, kdy nejvíc si musí drbat hlavu Juroška, který zakončujícího hráče seběhnutého ze své strany nenavázal. První obdržené branky v utkáních od Hradce, Slovácka i Plzně mají jedno společné – nedůslednost ve vlastním pokutovém území.

Po dvaceti minutách se v dobré hlavičkové příležitosti ocitl po Tetourově krásném centru Kuzmanovič, mířil správně dolů (alespoň nás to tak trenéři učili, že zakončovat hlavou o zem je pro brankáře nejhorší), ale míč bohužel putoval přímo do míst, kde stál Hruška.

Tento hráč nám ještě více než spolehlivými zákroky pil krev pomalým rozehráváním kopů od branky, s čímž začal hned poté, co se jeho tým dostal do vedení.

Po půlhodině hry si rozhodčí dlouze telefonoval se svými bonzáky na telefonu, aby se pak šel podívat na záznam kontaktu mezi Ndefem a Kopicem a rozhodl o penaltě pro Plzeň. Budinský sice Beauguelovi vystihl směr, chytit mičudu ale nestihl. 0:2. Šest stupňů nad nulou a přesto mráz…

Ve čtyřicáté minutě mohlo být ještě hůř, Beauguel postupoval sám, míč však naštěstí poslal vedle Budínského levé tyče.

Před poločasem zkusil Baník zdolat soupeřův obranný val signálem z rozehrané standardky na zabíhajícího Svozila, který vracel hlavou pod sebe, ale zpětné míče Plzeň pokrývala celý poločas dokonale. Baník se i zbývající minuty snažil, ke korekci skóre to však nevedlo.

V poločase vsadil Ondřej Smetana na Azeveda, který nahradil Jurošku a do obrany se zasunul Ndefe.

Vrátit Baník do zápasu mohl po Lischkově akci a přiklepnutí čerstvého brazilského spoluhráče Kaloč, jeho nádhernou střelu zastavila spojnice tyče a břevna. Velká škoda.

Po deseti minutách druhého poločasu mohl VAR opět zasáhnout. Tentokrát tak neučinil. Lischka vracel míč obloučkem do vápna a Chorý s Hejdou zahráli na hranici vápna rukou. Bonzáci z kamionu tentokrát rozhodčího k obrazovce nepovolali. Když o pár desítek vteřin později svalil Bucha v rohu hřiště Azeveda obouručným žďuchancem bez snahy hrát míč a sudí opět mlčel, člověk si říkal, že ligová hierarchie se pádem Berbra příliš nezměnila. A ještě víc tato myšlenka rezonovala po neuznané vlastní brance Chorého po Fleišmanově stříleném centru, byť toto rozhodnutí bylo správné. Ale stavidla nenávisti byla již protržena. 🙂

Když už člověk propadal beznaději, Sor na dlouhou nohu ťukl míč před Klímu, který sice míč netrefil ideálně, ale i tak propálil Hrušku a Baník byl v zápase zpět. Pětadvacet minut do konce nechávalo výsledek zcela otevřený.

A po spolupráci Sor–Klíma Baník udeřil i podruhé. Sor poslal kolmý míč rozeběhnutému Klímovi a ten podruhé dělovkou propálil Hrušku. Výborně!!!

Byť se zápas nastavil o sedm minut, nejvíc zaznamenáníhodné bylo neudělení druhé žluté Beauguelovi po úderu rukou Lischkovi do hlavy. Místo toho byl žlutou odměněn jeden z dvojice Smetana–Galásek.

Po remíze se Spartou přišla remíza s Plzní a já jsem na rozpacích, jak to vlastně hodnotit. Je bod málo? Nebo má být člověk rád, že místo proher s top třemi soupeři sbíráme alespoň po bodu? Uvidíme, zajíci se počítají až po honu. Co se dnes zdá jako veliká propast, může být za pár týdnů pryč. To platí jak na naši ztrátu na Slovácko, tak na dotahující Boleslav a Liberec – mužstva, která se po dosti vlažném začátku začínají pohybovat na odpovídajících pozicích.

Zajímavé věci z pohledu Baníku se dějí na jihu Čech. Trenér Miloslav Brožek, vyhlášený svou prací s cizinci, který nyní vede tři kmenové hráče Baníku (Drozd, Boula, Tijani), by měl odejít do Slavie, pro kterou bude vyhledávat hráče v zahraničí. Baník tak nepochybně čeká rozhodnutí, zda hráče v Táborsku ponechat i pro jarní část. Zejména u Bouly by se dalo očekávat, že třeba pro Teplice či Pardubice by mohl být kýženou záplatou v nefungující defenzivě. Nebo pro něj najde místo přímo v kádru Baníku a umožní zimní odchod Adamu Jánošovi?

Když je řeč o adaptaci cizinců do českého prostředí, trochu stranou pozornosti se o tento model pokouší třetiligový Rakovník. Klub, za který donedávna hrával Pavel Besta, získal zahraničního investora ze Saudské Arábie, konkrétně společnost KSG. Ta spolupracuje s dalšími kluby, na příklad s klubem Santa Clara z Portugalska. Za rakovnickým projektem stojí Tunisan Mohamed Ben Hassen, který tým i trénuje. Dříve působil například jako šéf akademie tuniského prvoligového mužstva Club Africain, přičemž drobnou linku na Baník lze najít v jeho hráčském působení ve Znojmě, klubu, ze kterého pochází náš ředitel Michal Bělák. Na soupisce má tým dvanáctku hráčů ze zahraničí, převážně z afrického kontinentu. Avšak nejen nelichotivá předposlední pozice v tabulce tým trápí. „Nebyl den, aby mě některý agent nekontaktoval v mailu, na WhatsAppu či Instagramu, že má pro nás nového Michaela Essiena či ještě lepšího borce,“ sdělil pro Aktualne.cz předseda klubu Marek Tvrz. „Po individuální stránce byli skvělí, určitě by v soutěži vyčnívali, ale některé věci, jako neschopnost spolupracovat se spoluhráči či špatný charakter, že vytváří negativní klima v kabině, se zjistí později.“ A tak i rakovnické plány dostávají tváří v tvář realitě silnou korekci. „Podzimní zkušenosti navíc ukázaly, že cizinců je skutečně příliš mnoho. ,,Ale i to je trenérova představa – stavět na českých hráčích, kádr doplnit tak pěti šikovnými legionáři.“

Zkrátka najít mezi zahraničními hráči přiváděnými přímo z mimoevropského prostředí takového, který by měl nejen herní, ale i sociálně-adaptační předpoklady, je nesmírně těžké a do značné míry předem neodhadnutelné. A odhadnout, jaká bude Sorova či Tijaniho budoucnost, je vlastně stále stejně nemožné, jako když do Baníku přišli. Kéž by to byly ty kladné příklady…

V tomto týdnu čekají Baník dva zápasy – v Karviné a ve Zlíně. Získat nejméně čtyři body musí být jasným cílem. Já Smetanově týmu věřím.

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.