Baníkovský týden

Baníkovský týden (179.)

Poslední dění podzimní sezony bylo i posledním podzimním ligovým utkáním roku 2021. Baník čekal nejtěžší možný soupeř – obhájce titulu a vedoucí tým ligy – pražská Slavia. Po utkání fotbalisty čekalo již jen setkání s partnery klubu ve VIP prostorách a následující dokopná. Čas vydat ze sebe naprosto vše.

Strhující šlágr a whatsappová magie

Týmy vstupovaly do zápasu v jasných pozicích. Slavia bude i po utkání první, Baník pátý. Slavii však šlo o získání náskoku na Plzeň, Baníku o přiblížení se Slovácku. V Baníku si svou premiéru v nominaci na ligové utkání užil Jaroň, v dresu hostů se v základu objevil Samek, který byl posledně v Edenu při prohře 0:4 naším katem, když si připsal 1+1. Citelnou absenci v naší sestavě znamenal téměř prázdný stadion.

Úvodních deset minut nám Slavia ukazovala, že hrát proti ní je něco jiného, než hrát proti Pardubicím. Rychlost dostupování, přesnost kombinace, rychlost s míčem i bez… Ale poté zahrozil i Baník, když Kuzmanovič hlavou zamířil těsně vedle.

Pak zase hrála šest minut Slavia, než po hezké kombinaci Azeveda s Buchtou z dálky tvrdě pálil Ndefe. Mandous vyrazil na roh.

Dalších šest minut si to zase hezky kopali kluci sešívaní, jenže nebezpečně zahrozil opět Baník – Fleišman krásně kopl roh na Kuzmovu hlavu, ten ale křížně mířil těsně nad.

No a jak to tak bývá, přišla nezvládnutá mikrosituace, která se vymstila. Ndefe nevystavil do ofsajdu Olayinku, ten dal do vápna Schranzovi a Budinský byl proti jeho prudkému zakončení bezradný.

Fotbal je hlavně o efektivitě, říkali si letos mnozí soupeři Baníku. Tentokrát jsme však dostávali školu my. Když to vypadalo, že největší nebezpečí po rohu je zažehnáno, poslal Samek zpětnou přihrávku proti noze na Holeše a ten trefil k tyči. 0:2.

Baník se ale nechtěl vzdávat a občas se mu dařilo dostat soupeře do úzkých. Fleišmanovo ani Buchtovo zakončení však ke kýženému snížení nevedlo.

Emoce vzbudila roztržka mezi Svozilem a Masopustem, po které rozhodčí správně udělil po žluté na obou stranách. Hezky to ale probudilo tisícovku diváku, kteří zapěli song o pražských ****ách. Chvíli poté začala neuvěřitelná pyroshow za branami stadionu. Kromě přítomných to potěšilo jistě i pokladníka LFA. V samotném závěru poločasu ještě Stanciu přímo z rohu pořádně vyprášil Budínského rukavice.

„To je divné střídání,“ napsal jsem zkraje druhé půle Bukimu, načež Almási dokonale umístěnou hlavičkou ukončil Mandousovu rekordní neprůstřelnost. Laco, copak nečteš diskuze, že nejsi ve formě? Nebýt neuznaných branek v Jablonci a proti Spartě, byl by náš hroťák na desíti zásazích.

A o pár desítek vteřin další zápletka. Dorley ze země nabral Jurošku na špunty a šel ven. Napřed to tedy vypadalo, že Slavie pojede klasicky na oranžovou, ale po zásahu VARu to byla rovnou červená. Chvíli to vypadalo, že to zkusí do devadesáté minuty doležet, ale kdo by stál o zápal plic před dovolenou…

Pak jsem zase psal Bukimu, že je dobře, že zbytečně nefaulujeme a Slavii to nezjednodušujeme. A Kaloč dal náááádherně na 2:2.

Ty vole, tomu Bukimu asi napíšu i potřetí. Vyplácí se to…

A pak jsme je ždímali jak citron. Tedy citron jsem nikdy neždímal, ale takhle nějak to musí vypadat. Opět jsem tedy Bukimu do Poruby poslal zdravici: „Píšu ti potřetí, abychom zase dali gól.“

Vzhledem k tomu, že má naše vzájemná komunikace zjevný vliv na dění na hřišti, tak se Almási při rohovém kopu pověsil do vzduchu, trknul míč na branku, kde si na brankáře zahrál známý pěstitel drobné drůbeže Kuchta, který za to šel ven a Laco si ten gól dopřál z penalty.

Whatsappové kouzlo jsem vyzkoušel ještě jednou a napsal Bukimu, že 4:2 bude stačit. Jenže Slavia ze zcela zbytečného přímáku po Almásiho faulu srovnala. Člověk má být pokorný a skromný. Poznal to tiskový mluvčí hlavy státu, když chtěl o skleničku víc, poznal jsem to i já, když mi 3:2 nestačilo.

Před koncem se do vápna vřítil Sor, Ousou ho trefil do nohy a Almási šel opět na penaltu. V okamžiku, kdy měl k míči krok, explodoval za stadionem dělbuch a Almási ji kopnul ideálně pro brankáře, kterému při takovém umístění stačí trefit směr…

Po následném rohu přišel už jen útočný faul a to byl konec. 3:3. Ale člověk chvíli zapomněl na tu podělanou dobu, ve které už dva roky žijeme. Díky za ten zápas, borci!

Něco vám povím. Někteří prakticky tři čtvrtě roku píšou, že Smetana není trenérem pro Baník. Mají pravdu. Smetana je pro Baník Božím požehnáním! Nevyhrála u nás Plzeň, Sparta ani Slavia a ve všech těch zápasech jsme měli k výhře blíž. To je velký krok kupředu. A až budeme hrát oba poločasy jako ty druhé, nikdo nás nezastaví!

Kolejorz v Beleku, standardky a budoucnost mladých záložníků

Že Baník bere jarní část soutěže extrémně vážně naznačují dvě informace. První je plánované herní soustředění v teplých krajích, konkrétně by se snad mělo jednat o turecký Belek. Tam tradičně míří několik kvalitních týmů ze střední Evropy a dle informací od polské spojky již měla proběhnout komunikace o přátelském utkání s Lechem Poznań, letošním polským půlmistrem.

Podobně lze hodnotit informaci o úvahách nad rozšířením realizačního týmu o specialistu na standardní situace. Ty jsou totiž tím, co často rozhoduje o výsledcích zápasů a týmových úspěších. Vzpomeňte na Brücknerovu Olomouc, Vrbovu Plzeň nebo nyní na Trpišovského Slavii. Baníku by s útočným i obranným zvládáním těchto situací mohl přijít pomáhat nový stratég, který by působil napříč klubem u týmů dospělých i mládeže. Rozhodně to zní jako zajímavá věc, která by nás mohla posunout zase o kousek dál.

Dále se možná nabízí kariérní posun pro Filipa Kaloče, soudě dle zpráv o zájmu polské Legie Varšava. Ta sice slušně zvládla účinkování v evropských pohárech, kde mimo jiné zavřela cestu Slavii do Evropské ligy, v domácí soutěži však zcela propadla. Zmar pak vyvrcholil nedávným napadením hráčů fanoušky přímo v klubovém autobusu. Zmíněná polská spojka vidí za tragickým účinkováním v domácí lize údajné závazky klubu vůči hráčům, což se na jejich výkonech a ochotě bojovat za klub značně podepisuje. Dosti nepravděpodobné se pak zdá, že by klub s naznačenými problémy dostát závazkům byl schopný naplnit baníkovské představy o ceně. Zdroj blízký klubu mi totiž na dotaz sdělil, že klub nemá zájem Kaloče pouštět a názor by mohl změnit jedině při nabídce ,,výrazně převyšující částku, za kterou odešel Stronati.“

Svou budoucnost řeší i z Táborska se navrátivší talent Drozd. Hostování v mnoha ohledech, zejména v herním vytížení, nesplnilo očekávání hráče ani klubu, a tak jsou zatím ve hře tři varianty – působení v baníkovském béčku, nebo hostování v jednom ze dvou moravských druholigových klubů, které již projevily zájem. Někdy jsou taková nelehká rozhodnutí jedněmi z těch nejzásadnějších v kariéře, přejme tedy Jakubovi správnou volbu.

A vám, příznivcům ostravského Baníku, hezké Vánoce.

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.