Baníkovský týden

Baníkovský týden (213.)

Po prohře a remíze z prvních dvou vystoupení v letošní sezóně byl cíl do sobotního utkání se ševci ze Zlína jasný. Zvítězit. Cokoliv jiného by už značilo opravdový problém.

A Baníku se podařilo cíl splnit. Přes jasný konečný výsledek to ale v průběhu utkání nešlo bez škobrtání. První předvedl Pojezný, když byla jeho nepřesná přihrávka u zrodu šance Zlína, do které se vřítil v týdnu tolik propíraný Cedidla. Laštůvka však výborně zasáhl.

O chvíli později Fleišman na druhé straně ukázal, že co se týká centrů, mohl by je vyučovat. Stejně jako Frydrych zakončení hlavou. Musel jsem se nad tím gólem smát, protože asistent trenéra Oulehla na jedné ze svých sociálních sítí před utkáním sdílel, jak bránění standardních situací v podání Zlína v týdnu sledoval.

Časomíra ještě neskočila ani na třicítku, když najednou rozhodčí poslal Zlín do deseti. Z Jablonce hostující Silný, o kterém Baník nedávno taktéž uvažoval, nohou nehezky zasáhl Laštůvku do hlavy. Leckterého zápasníka by takový kopanec vyřadil, ne však našeho brankáře. Nutno ale také říct, že jeho zákrok byl v jednu chvíli na moment takový nejednoznačný, že to mohlo útočníka soupeře pobídnout do souboje jít. Pokud nesouhlasíte, schválně si to ještě pusťte.

O další chvíli později se odehrála nejhezčí akce zápasu, kdy míč rychle putoval po trase Kaloč-Jaroň-síť. Opravdu krásný moment a veliká radost od Jaroně, který tak konečně otevřel svůj střelecký účet v lize a snad bude další sázet stejně rychle, jako horník piva po šichtě.

A po pár minutách srdce fanouška opět plesalo. Pokorný pěkně vysunul Jaroně, který opět parádně zasprintoval a servíroval míč od čáry zpět do pokutového území, kde prošel celým vápnem až na druhou stranu, odkud jej Buchta uklidil do sítě. No a rázem se z krajního hráče, který ani neměl být prvním střídajícím na křídelní pozici, stal s jedním gólem a dvěma asistencemi nejproduktivnější hráč týmu.

Třígólový náskok, přesilovka, fanoušci lačnící po dalších gólech, které by spláchly hořkost z úvodních tří poločasů letošní sezóny… Zdánlivě ideální scénář, že? Jenže druhá půle v podání Baníku očekávání z ochozů zdaleka nenaplnila. Baník sice vstřelil branku, ta ale nebyla pro ofsajd uznána a hráči jako by se s postupem času spokojili s výsledkem a hra celého mužstva uvadala. A tak nakonec Baník druhou půlku dokonce prohrál, když se Zlínu povedlo snížit. Zbytečnou červenou v závěru viděl Ndefe, první minuty si odehrál Miškovič a Baník si konečně připsal tři body. Nezbývá ale než doufat, že pravou tváří mužstva jsou druhý poločas na Bohemce a první se Zlínem, ne ty zbylé čtyři.

U Miškoviče se ještě na minutku zastavím. Nikdo se moc nechce vyjadřovat k tomu, jak na něj Baník přišel, zda to bylo na doporučení, nebo na základě datového, či klasického scoutingu. Nejvíce to vypadá na kombinaci všeho zmíněného. Je trochu škoda, že Baník nedává pod pokličku svých přestupů nahlédnout více, pro fanoušky je to rozhodně zajímavé téma. Je každopádně pravdou, že na Balkáně sledoval více hráčů a dlouho byl na radaru hlavně Mihajlo Banjac, který však dal navzdory válce přednost ruskému Krasnodaru.

Miškovič stihl za devatenáct minut proti Zlínu třináct zapojení do hry s 54% úspěšností. Nezkazil ani jednu ze svých čtyř přihrávek, jednou přerušil hru soupeře a úspěšnost v soubojích byla 38 %. Pro zajímavost, Buchtova úspěšnost zapojení do hry byla 51 %, Jaroňova 58 %. Z dvacetiminutového vzorku se dá ale samozřejmě jen těžko něco vyvozovat a komplexnější hodnocení tohoto hráče bude na místě až třeba v zimní přestávce. Když trenér Vrba na předsezonní tiskovce o tehdy ještě neznámé posile mluvil, řekl zhruba toto: „Ofenzivní hráč, ještě to budu definovat jinak, křídelní ofenzivní hráč, ať tam nemáte hroťáka, protože těch už máme dost. Ještě vysvětlím, my nechceme zavřít dveře odchovancům, nechceme hráče, kterého budeme půl roku zkoušet, jestli na to má, muselo by to být něco, o čem budeme všichni přesvědčeni, že to bude obrovská pomoc, jinak by to nemělo cenu.“

Snad se tedy trenérova slova naplní a bude se jednat o hráče, který Baníku pomůže. A o tom, jak někdy vypadá skauting na africké půdě, budu psát příště.

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.