Baníkovský týden

Baníkovský týden (217.)

Baníček náš nejmilejší oslavil sto let. Jak klub v podobě Baníkfestu, tak Chachaři s pyrománií a s bannery, kdy zejména ten v Opavě se skutečně povedl, zajistili, že narozeninová párty byla více než důstojná. V neděli pak navázalo utkání v míči kopaném proti Pardubicím.

Konečně zase domácí body

Vstoupit do druhé dvoustovky výhrou bylo nesmírně důležité a Baníku se to povedlo. Pomohl k tomu nejen výkon Pardubic, ale také výkon obou last minute posil Cadua a Plavšiče, kdy zejména představení druhého jmenovaného diváci významně ocenili. Pardubická hra ale měla do ligových parametrů daleko. Od Baníku to také žádná diskotéka nebyla, spíše jen vesnická tancovačka, ale slovy klasika – důležité byly tři body, na ostatní se vy…

Za moment, který utkání zlomil, považuji podařené střídání v polovině druhého dějství, kdy trojici Klíma-Plavšič-Cadu nahradilo trio Tijani-Buchta-Jaroň. Chvíli po prvním střídaní sice nebezpečně pálil pardubický Janošek, pak ale aktivita čerstvých hráčů Baníku vedla ke druhé a třetí brance v pardubické síti. Zlaté body, podruhé v řadě čisté konto!

Minulý týden v kancelářích

V minulém blogu jsem nastínil šest kroků, pomocí nichž by se klub mohl vydat ze situace, kdy se mu po sportovní stránce nepodařil vstup do sezony a kdy se mluví o tom, že z našich dorostenců odchází další hráči, ne jen Levčík a kdy se fanouškovská obec kriticky staví k některým krokům vedení či přímo ke klubovým představitelům. Velmi děkuji za množství ohlasů na tento text, bylo jich opravdu hodně. Co se ve vztahu k jednotlivým bodům odehrálo nebo z řad činovníků klubu zaznělo a jak tomu rozumět?

1) Vyhodnotit, zda pokračovat s Vrbou
Alois Grussmann: „Pozice Pavla Vrby je úplně stejná jako před prvním kolem. Má naši plnou důvěru a společnými silami musíme najít cestu ven ze současné situace.“

Jinými slovy, těžko si představit, co by se muselo výsledkově dít, aby Pavel Vrba nevedl tým minimálně do konce podzimní části ligy.

2) Vyhodnotit stávající kádr
Alois Grussmann: „Před sezónou jsme na tiskové konferenci jako jeden z hlavních cílů uvedli inventuru stávajícího kádru. S tím koresponduje i pohyb v kádru A-týmu v uplynulých dvou týdnech, kdy odešli čtyři hráči.“

Inventura musí nepochybně pokračovat i v zimě.

3) Investovat do kádru
Baník na poslední chvílí přivedl dva hráče na hostování, Srdjana Plavšiče, kterého dobře zná Pavel Vrba ze společného působení ve Spartě a na jehož příchodu do Baníku spolupracoval a Cadua, o kterého Baník neúspěšně usiloval na přestup, kdy však tento Brazilec nakonec dal přednost mistrovské Plzni, kde se ale nevešel na pohárovou soupisku pro Ligu mistrů. V obou případech se jedná o hráče, kteří by měli patřit k tomu lepšímu v lize. Snad se to projeví i na hřišti.

Klub přiznal neúspěšný zájem o Sadílka a Vlkanovu. Kromě nakonec přivedených hostů měla na Bazalech padat i další jména – média psala o Horovi z Budějovic, z pražských S pak byly prý v úvahách i posily do středu obrany a středu zálohy. Do Sparty naopak přišel jako host brankář Kovář, kterého měl Baník před časem na radaru. Bude zajímavé sledovat, jak bude v Baníku vypadat zimní přestupové období, na jaké hráče bude mířit a jakou formou je do klubu přivede.

4) Redefinovat své cíle
Alois Grussmann (ještě před oznámením Plavšiče a Cadua): „Jsme si ale jisti, že současné mužstvo má kvalitu na to, aby se ze současné situace – čtrnáctého místa – dostalo svými vlastními silami. To teď musí být naší prvořadou snahou. Nesledovat horní šestku, ale dostat se do středního pásma tabulky, co nejdále od posledních tří míst. Tak bych definoval a přehodnotil náš momentální krátkodobý cíl pro nejbližší týdny a měsíce.“

Jednoznačně rozumný krok. Je třeba celý tým vést do bezpečné zóny a vytvořit tím prostor pro další kroky v zimní pauze.

5) Provést audit procesů, kompetencí, odpovědností a přínosu
Václav Brabec: „Pokud mi fanoušci a lidé věří, měli by věřit i tomu, že si vybírám lidi, kterým věřím já. Pokud bych neměl pracovat s lidmi, které jsem si vybral a kterým věřím, postrádalo by to pro mně smysl v tom dál pokračovat. Pokud hlasy na rezignaci Aloise Grussmanna nebo Michala Běláka se budou zvyšovat, jsem ochoten z toho vyvodit osobní zodpovědnost, ale já jinak nemůžu.“

Václav Brabec se jasně postavil za výkonného a sportovního ředitele klubu. Měl by to být signál nejen k veřejnosti, ale i dovnitř do klubu. Zároveň z jeho vět zní – nebude-li respektováno, jakými lidmi se obklopím, nemusím tu být ani já. Velmi závážná věta.

Některé změny se však dějí. Tým má nového vedoucího mužstva, Tomáše Bernadyho, což by kromě vyřešení určitých vnitřních problémů, které netřeba vynášet na světlo, mělo vést i ke kultivaci projevů lavičky. Jak naznačují některá vyjádření, změny se mohou odehrát i na dalších místech. O tom, zda se chystá i audit procesů, kompetencí a zodpovědností informace nemám.

Mimochodem, jak s těmi odcházejícími mladými? Stále se bude hledat příčina pouze jinde než v klubu samotném?

6) Změna přístupu ke komunikaci
Klub spustil informační ofenzivu tam, kde má publikované informace pod kontrolou, v podobě Zeptej se mě s Václavem Brabcem na klubovém YouTube kanálu a rozhovoru s Aloisem Grussmannem na klubovém webu, z nichž výše cituji. Snad je to jen začátek správné cesty. Jedním z důvodů, proč mezi fanoušky rostla nervozita, byla totiž mimo výsledků právě i „zapouzdřená klubová komunikace. Považuji například za nepochopitelné, proč není klub mnohem otevřenější ohledně příchodů hráčů do klubu. Kdo našel Miškoviče? Jak Baník skautuje hráče v Nigérii? Jak vypadá proces od vytipování hráče po schválení jeho příchodu? Jak velkou váhu mají datoví analytici a není dnes jejich role spíše při přípravách na soupeře než u přestupů? Vůbec by také neuškodilo fanouškům více představit práci jednotlivých lidí v klubu. Myslím, že u funkcionářů, stejně jako u hráčů, fanoušci odpustí, když se něco nepovede. Ale chtějí vidět zápal, nasazení, uvědomění si toho, jakou výsadou je být v klubu jako je Baník a umění přiznat si, když se něco nepovede.

Do dalšího týdne jen jediné – doufám, že Vrbič Spartě ukáže, kdo je tady pan trenér.

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.