Baníkovský týden

Baníkovský týden (239.)

Vybaveni novým chorálem mířili fanoušci na utkání s Jabloncem, který se oproti očekáváním plácá již druhý rok po sobě ve spodních patrech tabulky, před utkáním dokonce na barážové pozici. Jablonečtí hořekují nad množstvím absencí (Krob, Kratochvil, Malínský), Baník, kterému v týdnu hrozilo absencí až sedm, byl po pětigólovém výklepu Teplic naopak dobře naladěn a chtěl poprvé v sezoně zvítězit dvakrát za sebou.

A to se bohužel nepovedlo. Fotbal se totiž hraje na góly, a tak je Baníku k ničemu, že soupeře přestřílel i že Jablonec po většinu zápasu přehrával, byť mušku měli naši borci tentokrát hodně nepřesnou. Bez devadesátiminutového nasazení a ochoty všech na place podstoupit bolest, to prostě v naší lize nejde a není to poprvé, co tuto lekci náš tým dostal. Ani Srdjanův nádherný gól nezakryje to, že na jaře jeho výkony nenavazují na ty ze závěru podzimu. Je to sice stále kvalitní hráč, ale ne ten, který by všechny kolem o třídu převyšoval.

V Sejkovi možná roste nový Doležal. Před rokem nás tehdy ještě v teplickém dresu ve Vítkovicích školil, tentokrát Baník popravil vítěznou brankou. Pro Baník škoda, sedmibodový start do jara by byl příjemný, čtyřbodový už není žádný zázrak a něco mi říká, že Pavel Hapal neponese tuto prohru lehce. Uvidíme, zda se tým nakopne a sérii Brno venku, Hradec doma, Pardubice venku zvládne tak, aby dobrá náladu z klubu nevyprchala podobně jako před lety zmizel kouř nad ostravskými pecemi. Následující tři týdny totiž budou vzhledem k vývoji zbytku sezóny zcela klíčové.

Čtivý rozhovor s Jiřím Boulou přinesl v týdnu Deník Sport. Hodně mě zaujala slova našeho hráče o jeho pozici v týmu: „Osobně si myslím, že jsem schopný nastupovat i jinde (než na pozici šestky), třeba na pravém beku nebo na stoperovi. Hrával jsme tam v Anglii i dřív ve Spartě, teď jsou ale plány trenérů asi jiné a konkurence větší.“

Myslím, že by bylo zajímavé Jirku někdy vidět na těchto pozicích, ostatně i já ho mám zafixovaného jako defenzivního záložníka a zajímalo by mě, jak by se se zmíněnými pozicemi popral. Ve Spartě totiž skutečně celou sezonu a půl na pozici středního obránce odehrál, navíc je dostatečně silný v soubojích, včetně těch vzdušných a rychlost mu, jak ukázal při sprintu za gólem v Teplicích, také nechybí.

Pořád se ptáte po posilách, tak vám jednu představím. Tým Baník blogu doplnil Kuba (@JakubLaznicka), který se věnuje vizualizacím fotbalových statistik, dat a výstupům z nich. Mám z toho velikou radost, protože se mi jeho práce líbí, tak snad zaujmou i vás.

Prvním příkladem je porovnání dat z obranné a útočné hry Baníku v této ligové sezoně a z nich vytažené porovnání dat z utkání koučovaných Pavlem Vrbou a Pavlem Hapalem. V čem se Baník po příchodu Pavla Hapala změnil, je z nich docela jasně patrné.

Kubovi děkuji a těším se na další věci, které společně vymyslíme a které bude „za odměnu“ graficky zpracovávat.

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.