Baníkovský týden

Baníkovský týden (279.)

Reprepauza je nudná. Tak nudná, že i někteří reprezentanti zaplňují smutná volná místa víkendů kalbou na barech. My se ale budeme stále věnovat Baníku. Podíváme se, kolik střel potřebují týmy na gól a lehce proklepneme jména hráčů, kteří by mohli s Baníkem spojit svou budoucnost.

Baník potřebuje 11 střel na gól

Baník (nejen) v utkání se Spartou často zakončoval, branky v síti rivala z Letné se však fanoušci nedočkali. Počtem střeleckých pokusů Baník právě spolu se Spartou lize vévodí, kdy si obě mužstva připsala 238 střeleckých pokusů. Jenže zatímco Sparta si z nich připsala 38 branek, Baník pouze 22. Efektivitou střelby se tak Baník řadí až na 11. místo:

Střely Góly S/G
M. Boleslav 183 31 5,90
Sparta 238 38 6,26
Plzeň 207 33 6,27
Sigma 160 24 6,67
Slavia 237 28 8,46
Liberec 181 21 8,62
Zlín 134 15 8,93
Karviná 175 18 9,72
H. Králové 156 16 9,75
Slovácko 185 18 10,28
Baník 238 22 10,82
Teplice 147 12 12,25
Jablonec 160 13 12,31
Č. Budějovice 176 14 12,57
Pardubice 139 11 12,64
Bohemians 172 12 14,33
Baník chystá posily na kraj i do středu obrany

Možná jste také zaznamenali některé mediální zmínky o možných posilách. Popravdě, různých serverů a podcastů je dnes již tolik, že hlídat vše nestačím, ale ze zachycených jmen Ondřej Zmrzlý, Michal Fukala nebo Jakub Klíma je patrné, že Baník chce zlepšit kádr na krajích obrany a nahradit v létě odchozího Bitriho. Mimochodem, pokud bude Valarenga pokračovat v nedávných výkonech, tak aby si Eneo pomalu zase hledal jiné angažmá, bude-li chtít i nadále působit působit v nejvyšších soutěžích.

O Ondřeji Zmrzlém se nemusíme bavit, v ideálním světě by v Baníku již dávno byl. Zbylá dvě jména jsou trochu překvapivá, a tak stojí za to se u nich na pár slov zastavit a říct si, čím by mohli Baník obohatit.

Michal Fukala by se ve třiadvaceti vrátil do svého domácího regionu. Více než Ndefe s Juroškou odehrává míče hlavou a ve vzduchu má v obranných i útočných situacích vysokou úspěšnost, což by se Baníku hodilo třeba u standardek na obou stranách hřiště. Méně než současní praví obránci Baníku fauluje a má vyšší přesnost centrů. Výhodou určitě je více pozic, které zahraje, protože nemusí nastupovat jen jako pravý obránce, ale může se objevit také na druhé straně hřiště, nebo o pozici výše. Vytknout se mu dá někdy menší herní aktivita a podobně jako u Kpoza bych mu vyčetl i přílišné držení se strany hřiště v jeho útočné části a dále také větší počet nepřesností a z toho pramenících ztrát míče na soupeřově části hřiště. Podobně jako současní hráči na pozici RB se nemůže chlubit asistencemi a góly. Jeho příchod by mi ale smysl celkem dával. Zda by znamenal konec Ndefeho, kterému by měl být dle dat více typologicky podobný, nebo spíše Jurošky si však netroufám odhadnout.

Jméno Jakuba Klímy, rodáka ze středočeského Nymburka nejprve vyloudí úsměv, protože je vlastně již třetím stoperem z „Koubkova“ Hradce, po kterém Baník hází okem a možná i lasem. Čiháka si podržela Plzeň, Smrž nechtěl čekat a dal tak přednost Bohemce a třetím v partě byl právě Klíma, který pro ligu dorostl v Mladé Boleslavi. Odtud po hostování přešel na přestup právě do Hradce. Jedná se možná o trochu nenápadného, ale spolehlivého hráče, který na sebe rád bere rozehrávku. Často zkouší průnikové přihrávky, jindy zase míč sám vyveze. I u něho si umím představit, že to bude dobrý kamínek do mozaiky budovaného týmu. Informace o něm může podat i Filip Kubala, se kterým hráli v Hradci společně. Že by ale Baník již po půl roce odepsal Blažka? Nebo by pustil typologicky odlišného Frydrycha? To bychom viděli, každopádně přestupové spekulace jsou něco jako sýrová sezóna v McDonald’s. Člověk ví, že to chce, ale zároveň je mu jasné, že by se ve vlastním zájmu měl držet trochu stranou. 🙂

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.