Baníkovský týden

Baníkovský týden (291.)

Veliká očekávání a veliká těšení vystřídalo za pouhých devadesát minut rozčarování, vztek a deziluze. Je vůbec nějaký jiný klub, který dokáže tak pravidelně své věrné, přes všechna ta zklamání pevně věrné, zklamávat?

Už se zase mluví o pohárech? A mohl bych je vidět?

Před startem jara byl klub na informace prostřednictvím svých kanálů dosti skoupý. Jak ale vyplývá z rozhovoru s trenérem Hapalem, opět se začíná myslet na pohárové příčky. Být po skončení základní části v elitní šestce s takovým bodovým kontem, abychom si pak před startem nadstavby mohli klást další postupné cíle,“ uvedl trenér Baníku. Jenže odpovídá těmto ambicím také kvalita mužstva?

Nebýt na poslední chvíli upečeného obnovení Ewertonovy hostovačky, tvrdil bych, že kádr pro jaro je slabší než ten podzimní. Adediran, ani Rusnák zatím nepřesvědčili trenéry, že by se jednalo o základové borce. Dva odchozí náhradníky (Almási, Kaloč) tak klub v kádru nahradil jinými náhradníky. Tedy alespoň prozatím.

Když se o síle Baníku vyjadřoval pro Deník Sport David Kobylík, řekl: ,,Na základě ikonických fanoušků, kteří jsou většinou ozdobou ligy a velikosti klubu je možná kádr trochu přeceňovaný. Ambice taky. Baník nemá lepší kádr než Olomouc, Boleslav, Liberec… Viděl bych to na umístění kolem šestky, ale určitě nemá mužstvo na evropské poháry.”

Radost přišla o den dříve, než měla.

Den před vstupem do jarní části Baník zveřejnil to, co se upeklo již během čtvrtečních jednání. Ewerton bude i v jarní části nastupovat za Baník, a to i nadále v podobě hostování s opcí. Ewerton se podobně jako Cadu nechával slyšet, že je v Baníku a v Ostravě šťastný. Chápu, na ty pohledy zoufalství směrem ke spoluhráčům si už zvykl a na co si člověk zvykne, to mu pak chybí. 🙂 Ewemu veškerý kredit za to, jak k možnosti hrát za Baník přistoupil. Vzdát se nějaké třetiny měsíčního příjmu není samozřejmostí.

Jenže je to opět řešení na půl roku a v létě může být levá strana již po několikáté přestupové období v řadě zase v řešení. O Eldara Šehiče, který přišel v létě 2022 do Baníku z Karviné na hostování s později uplatněnou opcí, se zajímají Teplice. Stály o něj již před koncem podzimního přestupního období a jak se představitelé severočeského klubu vyjádřili, s hráčem jsou nadále v kontaktu. Vzhledem k ukončení hostování Mateje Madleňáka v Baníku i zimnímu příchodu Labíka do Teplic má však zájem severočeského klubu směřovat spíše k létu. Scoutingové oddělení Baníku tak složku krajních hráčů nemusí ani zavírat. Pouze může některá ze jmen škrtnout. Třeba Filu z Jihlavy, který podepsal v Mladé Boleslavi.

Co Baník předvedl na hřišti posledního celku?

Skoro nic. Respektive hrozně málo. Domácím stačilo přestát šance Baníku v úvodech obou poločasů. Kromě těchto pasáží bylo Dynamo lepší. Největší rozdíl byl v agresivitě, která dělala baníkovské rozehrávce obrovské problémy. Naopak když měli míč domácí, upadali naši hráči někdy do přílišné pasivity. A těch míčů, které putovaly naším pokutovým územím. Dále dva góly inkasované po rozích, kdy na druhé straně z nich, jak je smutnou tradicí, nebylo nic. Upřímně, rád bych za něco chválil, ale vlastně nevím za co. Připomínalo to podzimní start v Liberci. A tak byl člověk v soukromé konverzaci akorát terčem ironických zpráv: „Dokud tam byl Šehič, bylo to na remízu,“ na které mohl v podobném duchu odpovídat: „A když tam byl Blažek, nedostali jsme gól.“

Přitom Slovácko i Sigma udělali všechno pro to, aby se Baník na startu jarní části nakopl. Místo toho koušeme prohru a sociální sítě zahlcené kritikou našeho týmu. A ani nelze tvrdit, že neoprávněnou. A co teď? Teď abychom doufali v zázračné vzkříšení v dohrávce s Plzní, jinak si můžeme v knihovně půjčit Vieweghova Báječná léta pod psa, neboť jistá paralela by tu byla…

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.