Baníkovský týden

Baníkovský týden (292.)

Po domácí prohře s Plzní se v sobotu jelo do Mladé Boleslavi a hodně se skandovaly pokřiky mající v sobě místo posledního skutečného domova. BAZALY! Město Ostrava totiž odsouhlasilo zadání studie, která má odpovědět na otázka, zda by se na toto magické místo vešel čistě fotbalový stadion pro patnáct tisíc diváků.

Vrátí se Baník na Bazaly?

Město Ostrava schválilo zadání studie, která má najít odpověď na otázku, zda by se na Bazalech dal postavit stadion pro přibližně 15 tisíc diváků a zároveň by splňoval podmínky nejen pro Fortuna:Ligu, ale také pro mezinárodní zápasy. Připomeňme, že původní stadion koupilo město za 115 milionů a za dalších 320 milionů jej přestavělo do současné podoby, kdy slouží akademii, třetiligovému béčku, mládeži, tréninkům A-týmu, případně k pronájmu. Návrat na Bazaly zní samozřejmě jako rajská píseň, majitel Baníku se dříve nechal slyšet, že neviděl žádný papír o tom, že by nový stadion na Bazalech nemohl být, radost bych ale považoval za předčasnou.

Zaprvé doporučuji vyčkat na výsledek studie, kdy předpokládám, že by jím mohlo být konstatování, že stadion tam vystavět lze, větším problémem může být cena. Zadruhé by se muselo řešit financování, kdy se bavíme o miliardách, protože už vítkovický stadion stál v dobách nižších cen skoro miliardu a najít v městské pokladně miliardy na výstavbu je krapet těžší než 1,5 milionu na studii. A zatřetí by město muselo rozhodnout o (alespoň částečném) znehodnocení nedávné investice do nedávné přestavby Bazalů a částečně i investice do vítkovického stadionu, který by nehledal smysluplné využití se svou rovněž patnácti tisícovou kapacitou lehce. Nebylo by také ideální, kdyby se téma stadionu stalo jedním z rozdělujících témat předvolební kampaně při volbě ostravského zastupitelstva. Ideální by bylo, kdyby na řešení existovala shoda napříč politickými konkurenty. Zkrátka zatím bych to bral tak, že v dohledné době budeme alespoň vědět, jestli sen o návratu na Bazaly můžeme snít dál, nebo ne. Ono zas takový nesmysl to pro město být nemusí, protože pokud by se z městských peněz nebo za městské účasti stadion stavěl, je ekonomicky udržitelnější mít dva areály (Bazaly a Vítkovice), než tři (nový stadion, Bazaly a Vítkovice).

Za dobrý dojem si housky nekoupíš

Po ostudném výkonu v Budějovicích (takhle můžou hrát nějací nýmandi, ne Baník, abych se držel terminologie z další přestřelky mezi trenérem Hapalem, tentokrát i s jeho paní po boku a Michalem Kvasnicou, přičemž jediné, co k tomu chci asi říct, že stačilo v Budějovicích prostě vyhrát) se mi výkon Baníku proti Plzni zamlouval. Nebyl to Baník líný na krok, sprint, náběh, souboj. Běžecké souboje naopak vyhledával, hrál míče za obranu po zemi i vzduchem, jenže většině akcí chybělo to, co Baníku chybí k dotažení špičky v celé sezoně. Preciznost. Přijde špatná přihrávka, přijde ukvapená střela (Baník v počtu střel zpoza pokutového území vévodí lize, přičemž 136 střel zpoza vápna vedlo jen ke 4 brankám, což Baník v této disciplíně řadí na deváté místo) nebo snaha rvát zakončení silou ve chvíli, kdy by stačilo ubrat na razanci a přidat na přesnosti, se kterou Baník také bojuje, méně než třetina střel trefí branku, čímž je Baník v lize dokonce až jedenáctý. A když pak přijde nedostatek preciznosti v defenzivě (k čemu je, když hráč odehraje dobře celý zápas, ale pak se namočí u obdržené branky, to je výkon dobrý, ale ne výborný) a Baník je opět bez bodu. Je to k vzteku. Za přístup klukům tleskám. Myslím, že i trenéři připravili tým dobře, lišák Koubek se mohl u čáry umávat, aby si svůj tým, který mimochodem převedl velmi slabé představení, uřídil. Jenže výsledkem je dobrý dojem, ne dobrý výsledek. A podle těch jsou v konečném důsledku všichni hodnoceni. I trenér. A to musí přijmout, i když je to hořké.

Půst skončil v sobotu

Pohled do kalendáře naznačoval začátek postního období. Ale proč by se měli postít ti, kteří bodový půst drželi tři ligové zápasy po sobě? Pohled na základní sestavu a náhradníky tomu, co se nakonec odehrálo během sobotního odpoledne příliš nenasvědčoval. A přesto dal Baník vzpomenout na nejpovedenější zápasy podzimu a z města škodovek importoval zasloužené tři body. Nepředpokládám, že budu číst příspěvky o tom, jak si Hapal namazal Holoubka na chleba nebo o tom, že v tom Blažkovi přeci jen něco bude, kdy měl například nejvíc vítězných soubojů z celého týmu. Nevadí. Podstatné je, že Baník uspěl a není důvod se minimálně do příštího utkání mračit. A smutní nemusí být ani Hapalovi odpůrci. On totiž jednou jistě skončí. A vybrat nového, lepšího trenéra bude přeci brnkačka. Vždyť skoro každý splňuje naše nenáročná kritéria. Aby byl úspěšný, aby hrál s mladými, aby uměl komunikovat, aby uměl cizí jazyky, aby měl vztah k regionu, aby se pod ním hrál dobrý fotbal, aby byl schopný dlouhodobé práce, aby měl vrchol před sebou, aby měl štěstí, protože dobrý trenér přece musí mít štěstí, aby fungovala kabina, aby pracoval s daty a jako správný progresivec, říkal box místo vápno a jedna na jedna místo jeden na jednoho, aby se uměl oblékat, aby neříkal beru to na sebe ale zdupali to chuji, aby…

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.