Baníkovský týden

Baníkovský týden (302.)

Neděle odpoledne a zápas, který měl potenciál nás zásadně posunout k léta vyhlíženému snu. Podstatnou část zápasu se zdálo, že štěstěna je nám nakloněna. Počínaje Tetourovou tyčí, vedením 2:0 a konče výsledky na jiných stadionech. Jenže když rozhodčí pískl do píšťalky naposledy, svítilo na ukazateli skóre 2:2 a na trávník polehaly dva posmutnělé týmy.

V prvním poločase se hrál nepříliš záživný fotbal, kdy se soupeři snažili hlavně nedávat soupeři prostor a nedělat chyby. Příkladem snahy eliminovat soupeřovy zbraně byl z baníkovské strany nezvyklý počet jednoduchých odkopů, na straně Liberce pak třeba Fukalova důsledná osobka na Ewertona. Fukala se tedy věnoval hráči, se kterým se za pár týdnů možná v našem dresu mine, možná setká. Po dvaceti minutách Baník dostal od Liberce nabídku, která se neodmítá. Žambůrek poslal na zem Buchtu, Ewerton penaltu sice neposlal do míst, kam brankář nedosáhne, ale ta i tak díky razanci gólem skončila. Když to před půlkou hrozilo vyrovnáním na druhé straně, vytáhl dobrý reflex Markovič.

Vstup do druhé půle byl snový. Po rozehraném rohu centroval Buchta a Kpozo se hlavou nemýlil. Jenže Baník ve výhru nedovedl ani dvoubrankové vedení. Nevím, zda se více zlobit na Lischku za nedostatečně důrazné řešení souboje, nebo na zbytek týmu za laxnější návrat, ale po desetiminutovce druhého poločasu to bylo zase jenom o gól. Na srovnání stavu došlo ještě před sedmdesátou minutou. Neuhlídaný náběh při rohu. Protože je Baník mužstvo tradic, kdy nejprve góly z rohu nedává, aby je potom dával, tak byla dodržena i tradice (správně) neuznané branky. Adediranova prsostřela tak tři body nepřinesla.

Baník se do nadstavbové skupiny o titul doplazil na čtvrtém místě. Mít teď na kontě šest bodů poztrácených v domácím prostředí se soupeři, proti kterým se vedlo (Bohemka, Karviná, Liberec), byla by Evropa na dosah. Takhle zůstává jen o jediný bod blíž, než byla na samém startu sezony, která je i přes přesně vystiženou náladu v tomto tweetu týdne vlastně skvělá:

Baník zažívá skvělou sezonu!

Fakt se nebojím to napsat. Přes všechna drobnější či větší rozčarování áčko půjde do nadstavby s reálnou možností se dostat do pohárové Evropy, béčko klepe na brány druhé ligy, tři důležití hráči podepsali víceleté smlouvy (Buchta, Boula, Šín), s předstihem se týmu upsali dva kluci, kteří jsou z regionu a ke klubu mají blízký vztah (Fukala, Harušťák), v létě by dost možná mohlo dojít k výhodnému prodeji hráče, který přišel teprve v létě a mohl by se obrovsky zhodnotit (Rigo) a v těchto dnech přistane na stole zastupitelů výsledek studie, zda je reálné vrátit Baník na Bazaly. V azylu ve Vítkovicích se zvedá počet diváků (v průměru o cca 1 500 na utkání) a díky práci lidí z klubu se z návštěvy vyhnanství stává příjemnější událost, kdy se chytila zejména food zóna.

Proč to píšu? Nemám úplně pocit, že si to uvědomujeme. Ani práci všech lidí, kteří to s Baníkem myslí dobře, od toho posledního k tomu nejvyššímu, i těch, kteří se starají o prezentaci klubu při zápasech na tribunách. A tak bych chtěl všem těm, kteří si to zaslouží říct velké díky za to! Je to skvělá sezona! A když se bude makat dál, nejen ta současná může přinést splnění snu jedné generace. A ty příští ročníky mohou být ještě lepší a splnit sny trvalejší, než jsou cesty po Evropě!

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.