Baníkovský týden

Baníkovský týden (4.)

Baníkovský týden (4.)

Figuruje Adam Jánoš v úvahách sportovního ředitele Slavie? Média mají další příběh – gólový útok Šašinka + Šašinka. Udrží se dvojice Šindelář – Stronati v sestavě? Z fanouška Baníku se stal milionář. Co nás čeká v Olomouci?

Po domácím zápase s Dynamem Kyjev postoval Jaroslav Tvrdík na Twitter fotografii z kanceláře sportovního ředitele Slavie Jana Nezmara. A zřejmě nevědomky tak ,,propálil” na veřejnost tři tabule popsané jmény. Kromě aktuálního kádru Slavie a seznamu vyhlédnutých posil se na snímku objevila i tabule se sestavou s hráči z Fortuna:ligy. A v ní na pozici defenzivního záložníka naše nedávná posila Adam Jánoš. Z dalších jmen jde odvodit, že se jedná o hráče, které Slavie podrobně sleduje jako možné posily pro případ odchodů nebo zranění současných hráčů. Jan Nezmar v Liberci i ve Slávii prokazoval neobyčejný ,,čich” na kvalitní hráče, je tedy dobrou vizitkou našeho sportovního úseku, že tento hráč oblékl náš dres.

Bratrská souhra Šašinků před gólem na Bohemce zaujala novináře. Deníky přinesly články, ve kterých rozebíraly, jak v bratrech dorůstá náhrada za Baroše, jak se klubu vyplácí sázka na tyto odchovance, místo aby přišla do útoku posila odjinud. Přišlo mi to poněkud přehnané a unáhlené. Nebyla to zdaleka první příležitost pro tyto útočníky a byl to jeden rozhodnutý zápas. Nahradit Baroše neznamená ,,jen” dávat góly nebo rozbíjet obrany soupeřů, ale také spolušéfovat kabině. A při vší úctě, v ničem ze jmenovaného zatím ani jeden z bratrů Baryho nahradit nedokáže. Důležité je slovo zatím. Budu moc rád, když se časem k této roli přiblíží. Moc odchovanců se totiž v posledních letech do áčka zapracovat nepodařilo (nepočítáme-li navrátilce). Dosavadní bilance Ondřeje jsou dvě branky ze dvanácti prvoligových startů v dresu Baníku, u Jakuba dvě branky z čtyřiatřiceti startů.

Před zápasem v Ďolíčku jsem dal na twitter anketu, jaká stoperská dvojice by měla vyběhnout na hřiště. A výsledek mě překvapil. Přestože Šindelář se Stronatim udrželi dvakrát z úvodních tří kol nulu, preferovanou variantou hlasujících byla dvojice Procházka – Šindelář (68%), následována byla duem Procházka – Stronati (21%) a až jako poslední vyšla varianta, na kterou od prvního kola vsadil trenér Páník (Šindelář – Stronati – 12%). Tento střed obrany udržel proti klokanům nulu potřetí. Pokud se tito hráči nedopustí chyb, nebo se některý ze stoperů nevykartuje, bude mít Procházka návrat do základní sestavy složitý. Proč měnit něco, co funguje a proč na úkor mladších hráčů dávat do sestavy staršího? Jistě, Procházka je lepší ve hře i v bránění po zemi, ale výsledky mluví jasně…

Z Robina, který fandí Baníku je milionář. Jak se to stalo, píšou zde. Robinovi to přejme. Ikdyž je z Opavska, je fandou Baníku. Sám hraje okresní přebor, chystá se rekonstruovat byt, a tak mu výhra v loterii přijde vhod. Určitě je lepší, když výhru získá fanoušek Baníku z Opavska, než aby ji získal fanoušek Opavy z Ostravska… 

V pondělním zápase čeká naše fotbalisty Olomouc. Ta má za sebou dva mimořádně povedené roky. Nevídanou jízdu druhou ligou a snad ještě nevídanější nováčkovskou jízdu v lize první, která Sigmě zajistila účast v předkole Evropské ligy. Ze čtyřech podzimních kol si Sigma připsala zatím pouze tři body za vítězství v Boleslavi, poražena odešla ze soubojů na Slovácku, s Plzní a se Slávií. Po dvou domácích prohrách nebude chtít potřetí rozdávat body a únava ze čtvrtečního zápasu a cesty z Kazachstánu zřejmě také stačí do pondělka vyprchat. Důležitější bude, jak se domácí dokáží na zápas připravit v hlavách. Na Slovácku jako by se jim to zcela nepovedlo… Zápas v Olomouci bude nejtěžší zkouškou probíhající sezony. Podle mého mínění těžší, než domácí souboj s Jabloncem. Sigma nemá výraznější nedostatky, snad jen levá obrana a útočný hrot se zdají slabšími místy v sestavě. Naopak Kalvach, Plšek, Zahradníček nebo Jemelka jsou hráči, které by do svých řad bral i kterýkoliv z top klubů naší ligy. Výbornou formu prokazuje i Štěrba. Statistickou zajímavostí je, že zápasy Olomouce patří k těm vůbec nejútočnějším. V zápase Slovácko – Olomouc bylo založeno 214 útočných akcí, Boleslav – Olomouc 204, Olomouc – Slavia 202. V zápasech Baníku bylo nejvíce útočných akcí v zápase s Jabloncem (204). Po vítězství na Bohemce můžeme jít do zápasu v naprostém klidu a maximálně si ho užít. Diváci v hledišti i hráči na hřišti. Povede-li se to s bodovou tečkou, budeme v úvodu sezony těžit fakt hodně nad plán.

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.