Baníkovský týden

Baníkovský týden (64.)

Baníkovský týden (64.)

Páník se svým týmem válcuje outsidery. Jaké hráče by do Baníku přivedli jeho fanoušci? A pohled na úspěšnost přestupů doporučených nebo konzultovaných s datovými scouty.

Baník zvládl i třetí domácí utkání v řadě a porazil Zlín 4:0. Přiznávám, že se mi zápas líbil. Žádný z hráčů nepodal špatný výkon, líbila se mi hra všech řad. Budínský za bezgólového stavu krásně vytáhl hlavičku mířící do brány, obrana hrála organizovaně s malými rozestupy a oba krajní obránci vydatně podporovali útok. Záloha předváděla různorodé prvky – sprinty Reitera, který jakoby v posledních kolech dostal křídla a má více sprintů, než ze začátku angažmá v Baníku, průniky a kolmice Hrubého, přesné přihrávky od Jiráska, oba se prosadili i do zakončení, a své si odvedli i útočníci, byť Smola za rozhodnutého stavu někdy zbytečně držel míč pro sebe. Přijde mi, že když je tento holohlavý obr na hřišti, daří se nám hru držet blíž soupeřovy branky. Je to nakonec i velmi dobře znát na hře Opavy, která má po jeho odchodu s útočnou hrou mnohem větší problémy, než po odchodek Kayamby nebo Kuzmanoviče.

Postup v poháru a dvě jasná ligová vítězství (i způsob, kterým k nm Baník dokráčel) jsou fajn, je však třeba i vnímat kvalitu soupeřů proti kterým jsme úspěchu dosáhli. Porazili jsme soupeře z chvostu tabulky a z druhé ligy. Zápasy v Plzni, se Sigmou a dvojboj se Slávií napoví víc a jsem opravdu zvědavý. Na to, zda kromě lepší hry dokážeme konečně bodovat proti konkurentům v boji o poháry. Na to, jak zvládne těžší soupeře Kuba Pokorný a zda setrváme u fungujícího středu zálohy ve složení Hrubý – Jirásek. Nebo na to, kdo bude stát v brance v poháru se Slávií.

Na Twitteru jsem Vás vyzval, abyste si zahráli na manažery Baníku a vybrali dvě posili pro zimní přestupové období. Omezením bylo – hráč mimo Slavii, Spartu, Plzeň a nesměl to být Komličenko. Níže vyjmenovávám, která jména se kolikrát objevila a také pozice, které podle uvedných jmen nejvíce podle Vašich návrhů potřebují posílit. A tak nějak tuším, že s tím středním obráncem a záložníkem jste hlavní přestupové cíle trefili dokonale. A zda jste trefili i zvažovaná jména? Tipuji, že minimálně v jednom případě jste se trefili také. Ne, Lewandowski to nebude :-).

(6x) David Houska – střední záložník

(4x) Mohamed Tijany – střední obránce 

(4x) Jaroslav Svozil – střední obránce

(4x) Michal Fukala – pravý obránce

(3x) Ondřej Lingr – střední záložník

(3x) Jakub Plšek – střední záložník

(3x) Vladimir Jovovič – levý záložník

(3x) Tomáš Zajíc – útočník

(3x) Kamso Mara – střední záložník

(2x) Lukáš Budínský – střední záložník

Michal Jeřábek – střední obránce

Václav Jemelka – střední obránce

Ondřej Karafiat – střední obránce

Libor Holík – pravý obránce

Petr Hronek – střední záložník

Marek Havlík – střední záložník

Radim Breite – střední záložník

Marco Alvir – střední záložník

Pavel Šulc – střední záložník

Tomáš Pospíšil – střední záložník

Daniel Tetour – střední záložník

Michal Kohút – pravý záložník

Lukáš Sadílek – střední záložník

Robert Lewandowski – útočník

25 x střední záložník

14 x střední obránce

5 x pravý obránce

4 x útočník

3 x levý záložník

1 x pravý záložník

Soudě podle reakcí i čtenosti článku vás zaujalo téma scoutingu hráčů za využití dat. Pokud bych některé soukromé nebo veřejné konverzace shrnul, vyplynulo z nich: přestup lze hodnotit nejdříve po roce, data jsou budoucnost, Baník by měl služby datových scoutů využívat. A protože mě samotného téma zajímá, rozhodl jsem se na přínos datového scoutingu podívat cestou v čase zpět a porovnat přestupy, které datový scout chválil či se k nim hlásil. Znamenalo to přečíst zpětně rozhovory, které hlavní osoba tuzemského datového scoutingu Jakub Dobiáš poskytl a vyhledat v nich zmínky, kdy hodnotí konkrétní přestupy nebo lze jednoduše dovodit, které přestupy komentuje. A aby bylo materiálu dost (tedy rozhovorů i hráčů, jejichž přestup můžeme hodnotit, znamenalo to nakonec cestu celé dva roky zpět do letního přestupového okna 2017, kdy byl rozhovorům o datovém scoutingu věnován v médiích největší prostor. Výkladní skříní Jakuba Dobiáše byl tehdy Michael Ngadeu. Opravdu vydařený přestup. Ale pojďme po dalších jménech. Jakub Dobiáš sám uvádí: „Data dokazují, že úspěšnost přestupů se pohybuje kolem 50 procent. Přestupy jsou zkrátka obtížné. Metoda, kterou používáme my, umí tu šanci, že nový hráč bude klubu opravdu užitečný, posunout na 75, možná až na 80 procent,” (Aktuálně, 18.7.2017)

18.7.2017 – Aktuálně.cz 

„Není tajemstvím, že jsme se podíleli na výběru a příchodu Michaela Ngadeua. Za tu relativně krátkou dobu, co ve Slavii působí, stoupla jeho cena už nejméně desetkrát. Se Slavií jsme uzavřeli ujednání o mlčenlivosti, takže ohledně dalších jmen příliš konkrétní být nesmím. Mohu ale asi prozradit, že se Slavií jsme se shodli na zimních přestupech a konzultovali jsme i všechny letošní letní transfery,“ poznamenal Dobiáš, který nyní byl podle zákulisních informací velkým příznivcem příchodu Portugalce Dannyho ze Zenitu Petrohrad.”

Seznam posil Slavie ve zmíněném období: Michael Luftner, Přemysl Kovář, Per-Egil Flo, Marko Alvir (všichni zima 2016-17), Daniel Trubač, Ruslan Rotaň, Danny, Jan Laštůvka, Jakub Hromada, Jakub Jugas, Stanislav Tecl, Jan Sýkora (léto 2017)

,,Jednodušší je obvykle předpovědět, že volba bude chybná, tam se lze trefit s velkou přesností. Je známo, že jsem na svém blogu veřejně předpověděl problémy, na které si Sparta zadělá angažováním Michala Kadlece, nedoporučoval jsem ani příchod Erika Janži do Plzně. Teď se netajím názorem, že ani nový stoper Sparty (Semih Kaya) za ty peníze není dobrý, ale jinak si obecně myslím, že Letenští letos v létě vybírají dobře.”

Seznam posil Sparty v letním období 2017 oznámených před zveřejněním rozhovoru: Vukadin Vukadinovič, Eldar Čivič, Lukáš Štětina, Marc Janko, Martin Dúbravka, Tal Ben Chaim, Srdjan Plavčič

Zda se naplnily předpoklady předpovězené datovou analýzou a prokázala se vyšší úspěšnost přestupů nechám na Vašem posouzení. Pokud Vás tento způsob zpětného pohledu na datový scoting baví, rád příště doplním dalšími citacemi ke konkrétním hráčům, které se mi podařilo vyhledat.

Sportu zdar, Baníku zvlášť, naviděnou v ochozech (bo ty návštěvy bych rád viděl vyšší)!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.