Baníkovský týden

Baníkovský týden (66.)

Baníkovský týden (66.)

Baník v Plzni nepřekvapil výsledkem ani hrou. Otevře se opět trenérská otázka? Co prý vedlo ke konci Pavla Vrby v Baníku? A také o Baňkách válcujících druhou ligu.

Hráči Baníku zamířili k utkání do Plzně a v zápase nadprůměrně starých ligových mužstev neuspěl. Asi nemá cenu pořád dokola opakovat domněnky proč tomu tak, je, kdo za to může, nebo řešit, zda umístění Baníku za Slavií, Plzní, Jabloncem, Boleslaví a Spartou je strop. Nadcházející zápas s Olomoucí, jak jsem již zmiňoval dříve, bude jedním z rozhodujících pro hodnocení podzimu. Přičemž cokoliv jiného než výhra naznačí, že udržení pozic v první šestce by na jaře mohlo být problematické. A také by se znovu otevřela diskuze na téma – je Páník ten pravý pro Baník. A pokud by vedení dospěla k názoru, že není, pak by se otevírala ještě zajímavější otázka – kdo místo něj?

Asi se shodneme, že ideálně takový trenér, který by dokázal z týmu vyždímat více, než očekávané výsledky. Proslýchá se, že ve vedení panuje určitá nedůvěra ke trenérům ze Slovenska (což mě osobně trochu mrzí), v nedávné minulosti se probírala jména jako Luboš Kozel, Karel Krejčí a pot na čele se nemálo z nás objevil při zření Romana Pivarníka na tribuně. Zda by některý z nich dokázal vyždímat z týmu víc? Upřímně nevím. Když se podívám na aktuální ligovou tabulku, vidím pouze dva trenéry, u kterých nelze pochybovat, že z týmu dostali více než se čekalo. Jsou jimi Martin Svědík a Stanislav Hejkal. Současná Svědíkova sezona připomíná tu slavnou půlsezónu v Baníku. Prohráli 0:6 na severu Čech, dokázali vyhrát na hřišti favoritů, občas ztratí doma, hrají velmi náročný fotbal založený na velkém tlaku na míč (kdy hráči maximálně zahušťují prostor kolem a znemožňují soupeřům kombinaci) a rychlém přechodu do útoku s maximální snahou každý takový protiútok zakončit střelou. Dokáže o svém fotbale přesvědčit mladé i staré a někteří hráči, tak jako v Baníku, pod ním vykazují takřka životní formu. Uvědomil jsem si to, když mi včera jeden Baníkovec napsal: ,,Byl jsem místo u televize v Karviné a Šašinka je prostě fakt super.“ Dovolím si tedy předpokládat, že myslel toho v hostujícím dresu . Byl bych vážně moc zvědavý, jak by si trenér Svědík vedl v týmu, který musí hrát jinak, než dle jeho typického fotbalového rukopisu, který jsem popsal o pár řádků výše. Třeba v takové Plzni…

Mimochodem, zastavím se u často diskutované arogance Pavla Vrby. Vždy jsem potěšen, s jakou úctou a respektem se vyjadřuje o Baníku. I o jeho současném majiteli. Teprve nyní ke mně doputovala historka o tom, proč vlastně po mistrovské sezoně v našem klubu skončil. Měl snad tehdy být členem trenérského týmu reprezentace U20 a podílet se na tom, že jedničkou reprezentace byl brankář Grigar a ne ostravský Daněk. A tím se měl tenistům znelíbit. Nevím, zda je historka pravdivá, rozhodně je zajímavá. A pokud se věc takto odehrála, a trenér Vrba přesto mluví o Baníku jen hezky, ukazuje to, že s jeho arogancí to nebude tak horké. Anebo že ví, ke komu se arogantně chovat a proč.

Zatímco někteří hráči na hostování ve druhé lize spíše strádají, Ondřej Chvěja se ve Vítkovicích v sestavě zabydlel. A to, trochu překvapivě, na hrotu. ,,Je mi jedno, jestli jsem v útoku nebo ve středu zálohy, hlavně chci hrát a pomoci týmu vyhrávat. Na tréninku pracuji na tom, abych se dokázal co nejvíce gólově prosadit,“ řekl v rozhovoru webu Fortuna:národní ligy. ,,Jsem rád, že teď hraji a chci na sobě dále pracovat. Pak se ideálně vrátit do Baníku a hrát první ligu a snad jednou i nějaké to zahraničí, to je můj sen.“ Nevím jak vás, mě taková slova vždy zahřejí u srdce a odchovancům přeji, aby se jich v dresu Baníku prosadilo co nejvíce.

Aby mne nestihl krutý trest od Trevora , musím se už konečně zmínit o děvčatech, která jako nováček druhé ligy soutěž po sedmi kolech bez porážky vedou. A svým nadšeným herním projevem si získávají čím dál více příznivců. Možná sami někdy navštivte jejich zápas, ať srovnáte chlapské áčko a ,,dívčí válku.“ Zájem fanoušků sice již byl následován i zájmem represivních složek, míra fanouškovské svobody je ale na jejich utkáních s ligovou buzerací stále nesrovnatelná. Z některých, kteří zápas ,,Baněk“ navštívili, se tak stávají pomalu závisláci. To píšu proto, abyste mi pak neřekli, že jsem vás nevaroval… Holkám samozřejmě držím palce, ať se jim daří dál, fotbal je pořád baví a nám dělají radost.

A podobně jako holky musím pochvalně zmínit i nápad s nafukovacími zvířátky při výjezdu do plzeňského akvária. Hrozně mě bavila každá fotka, která se z vlaku objevila na internetu, nebo pohled na sektor hostů v televizním přenosu. Věřím, že to byla zábava o mnoho větší, než výkon na hřišti a historek z výjezdu bude kolovat plno.

A tím bych asi toto vydání uzavřel. Tak za týden snad bude příležitost pochválit za výkon a výsledek i mužské áčko. Ale tak nějak mi v hlavě furt naskakují myšlenky na remízu…

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.