Baníkovský týden

Baníkovský týden (74.)

Baníkovský týden (74.)

Fotbalový podzim skončil. Baník je po dvaceti odehraných kolech na sedmém místě se ziskem 31 bodů (51,6%) a -2 body v tabulce pravdy. Ve zbývajících deseti kolech základní části jej čekají pouze čtyři domácí zápasy (Jablonec, Boleslav, Plzeň, Slavia), tedy s celky, které jsou v tabulce před ním. Až jaro tedy ukáže, jak moc budou chybět body z domácích ztrát s Libercem, Teplicemi, Olomoucí. Proti těmto soupeřům získal doma Baník jediný bod. Kdyby udržel vedení nad Olomoucí, byl by pátý, kdyby k tomu zvládl zápas s Libercem, ve kterém vedl, byl by na čtvrtém místě s tříbodovým odstupem za druhou Plzní… Jenže na kdyby se nehraje.

A tak zatímco bodovým výsledkem zklamáni být nemusíme, odpovídá přibližně síle kádru Baníku, zklamání musí panovat z herního projevu v mnoha utkáních. Podzimní derniéra se Spartou vlastně byla souhrnem typického podzimního Baníku. Výsledek se akceptovat dá, hráli zkušení, spíš než bychom se chtěli prosadit vlastní hrou jsme se snažili eliminovat přednosti soupeře (což se tedy s výjimkou pokrytí Frýdka pro střely z dálky i dařilo), vedlo to k omezení našich herních variant dopředu (bránící Kuzma, nevyužitá Reiterova rychlost) a příliš radosti takový fotbal fanouškům nepřinesl. Je čím dál víc patrné, že náročným fanouškům klubu ze Slezska to takhle nestačí. Bude to stačit vedení?

Určitý optimismus směrem k zimní přestávce na základě prosakujících zpráv o jednání klubu s jinými lodivody dost zmrazil kromě vyjádření Páníka (,,Uplynulá půlsezona nám ukázala, že jdeme správným směrem…“) tweet Michala Kvasnici z Deníku Sport: ,,…osobně bych se vůbec nedivil, kdyby BP v lednu Ostravské přivítal na začátku přípravy. Dokonce to považuji za pravděpodobné.“ Celkem rozumím, že výměna trenéra není vůbec levná záležitost. Znamená nejen se vyrovnat s ním, ale i s realizačním týmem, který by si nový trenér jistě obsadil rád podle svého. Stejně tak by mohly být částečně zmařeny náklady do tréninkového vybavení, které klub v posledním roce, roce a půl pořídil. Jenže… Berte to čistě jako můj názor. Baník na pohárové umístění v letošní sezoně nedosáhne a obávám se, že jarní výsledky mohou být dost podobné těm z minulé sezony. Nečekám ani zázračný herní progres, protože systém hry ordinovaný Páníkem je celá léta stejný. Stejně tak je to trenér sázející spíše na osvědčené koně, než mladá hříbata. A tak bych osobně stávající stav nekonzervoval, protože to bude ztracený půlrok. Ano, výměna trenéra je vždy risk a drahá sranda. Kvalitních trenérů, kteří by byli zcela bez angažmá je méně, než prstů jedné ruky. Jenže než obětovat půlrok na něco, co nás nikam neposune, ale uhrajeme tak nějak očekávané body a výsledky, tak bych zariskoval a vědomě obětoval jarní sezonu pro přípravu týmu na sezonu příští. Jsem si jistý, že fanoušci by to přijali. Viděli by totiž naději, kterou nyní nevidí. A stejný efekt by mohl nastat u některých uvadajících talentů v týmu.

Mimochodem fanoušci Baníku se ukázali jako skvělí lidé a vybrali na již sedm obětí tragického neštěstí na ostravské poliklinice přes tři stovky tisíc korun, spolu s penězi od klubu a hráčů částka zřejmě překročí půl milionu korun. Kdyby tak ještě šlo přidat částku, kterou klub zaplatil na nesmyslných pokutách za neškodné pyro a pokřiky… Ale doba už je prostě taková, že řeší spíše pseudoproblémy, než skutečné hrozby.

Čekání na fotbalové jaro bude dlouhé, a tak se již naplno rozjely spekulace o přestupech. Stránka Žongl zmínila v souvislosti s Baníkem možný příchod Romana Potočného (Baník o něj skutečně dříve usiloval) a před časem i Lazarose Rotu z Michalovců (o jeho příchodu se již také dříve mluvilo). Zajímavou vyjednávací pozici bude mít Baník ve vztahu ke Slovácku, které stojí o pokračování hostování Ondřeje Šašinky a údajně by se trenéru Svědíkovi líbila i možnost mít u sebe některé levonohé hráče z našeho kádru, a tak by se třeba konečně naskytla šance získat některého z dlouhodobě sledovaných záložníků.

Pauza bude jistě zajímavá, nikdo předem neví, co se doopravdy stane.

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.