Baníkovský týden

Baníkovský týden (84.)

Baníkovský týden (84.)

Do důležitého zápasu s Jabloncem měl trenér Kozel k dispozici širší kádr, a tak oproti vítěznému zápasu na Slovácku ze sestavy vypadli Svozil, Holzer, Kaloč a Procházka. Samotný zápas jste viděli, a tak nebudu popisovat jeho detaily. Přidám postřeh na reakce fanoušků – jak rozdílně jde vnímat remízu a ,,remízu.“ 

Tu včerejší nikdo nebral jako neúspěch, protože viděl na hřišti tým, který stejně jako v minulém kole chtěl vyhrát a soupeře přehrát. Takovou chuť do hry jsem v prvních dvou jarních ligových kolech neviděl u žádného jiného z týmů, pouze se tomu blížila se Plzeň a Budějovice. Pokud se trenérovi Kozlovi podaří takové nadšení pro hru u týmu udržet, nemám o výsledky strach. Zatím si kouč Kozel vede lépe, než jsem čekal.

Ne všechno se mi ale na hřišti líbilo. Nebudu hejtovat Filla za jeho hokejový zákrok na Sýkoru. To si užije dost od jiných, emoce k fotbalu patří a že je někdy někdo úplně nezkrotí také. Víc mi vadil teatrální Smolův pád chvíli před koncem. Sakra chlape, tady nejsi v Opavě, aby ses furt válel. Ještě, že jsme z té standardky nedali gól…

Určitě jste také zaznamenali nářky na výkon rozhodčího, a to ze stran nejen fanoušků Jablonce. No, upřímně, Peltič vypadal na tribuně poněkud zaskočený a trenér Rada předvedl výborný výstup, vážně jsem se bavil. Naštěstí mám dostatečnou paměť a tak mi jabloneckých vážně není líto. Zápasů, ve kterých nás s nimi řezali jak psi, si vybavuji dost…

Na páteční zápas v Českých Budějovicích se strašně těším. Vzhledem k tomu, jak se oba týmy na jaře prezentují, očekávám výborný fotbalový zážitek. A těším se na Baník, který tam pojede vyhrát, ne uhrát přijatelný výsledek, který nás udrží v kontaktu s první šestkou.

Pojďme se tradičně podívat i na mimozápasová témata. Po Slavii a Spartě, ze kterých hostuje v ostatních ligových klubech po devíti hráčích, je třetím v pořadí Baník se šesticí: Azackyj (Zlín), Helešic (Opava), Granečný (Budějovice), J. Šasinka (Příbram), Šindelář a Tijany (Karviná). V tomto parametru se odráží strategie klubu vlastnit práva hráčů jít jiné cestou, než z tabulkově blízkých konkurentů třeba Jablonec či Liberec. Jenže z hlediska rozvoje hráčů to nese i úskalí. Každý klub totiž dá při podobné výkonnosti přednost svému kmenovému hráči, než aby rozehrával hráče pro ligovou konkurenci. A tak kromě Šindeláře žádný z dalších v lize hostujících hráčů pevně do sestavy nepatří (v některých případech přes dohodnutý minimální počet odehraných minut). Je tak otázkou, jak se z této situace pro další přestupové období poučit a zda přeci jen nezkusit ty Vítkovice v druhé lize zachránit nejenom hráčsky, ale i finančně. Mít jistotu herního vytížení ve druhé lize je totiž lepší, než leštiti lavičku v lize.

Schválně jsem se o víkendu na Šindeláře s Azackým podíval. Prvně jmenovaný odehrál proti Teplicím výborný zápas (ve Sportu známka 7) a upřímně, v té Karviné složili pro jarní část docela zajímavé mužstvo. Docela zajímavé by bylo zjistit, jak v tomto klubu funguje scouting, protože Ndefe, Ba Loua, Qose i Taiwo jsou hráči, kteří jsou pro tým platní. Azackyj se ve Zlíně pohybuje na hraně mezi lavičkou a základem, proti Budějovicím předvedl slabší výkon (ohodnocen známkou 4). Když porovnám jeho výkon s hrou, kterou předvedli Pokorný se Svozilem na Slovácku, tak Baník už je opravdu kvalitou kádru jinde. U Granečného, Helešice či Tijanyho bohužel nevidím mnoho důvodů, proč by se do sestavy týmů kde hostují měli dostat. Budějovice šlapou. Karvinský útok Lingr – Taiwo se zdá také daný. Helešice brzdí zdraví a Šašinka bojuje tak nějak sám se sebou. Příliš optimista ohledně těchto hostovaček nejsem. Rád se budu plést.

A tak bude namístě sledovat nejen Baník v lize a jeho béčko v MSFL, ale též Vítkovice v boji o záchranu ligy druhé. ,,Podali jsme jim pomocnou ruku, jak hostováním našich hráčů, které všechny platíme, tak hrazením některých dalších nákladů, abychom jim ulehčili. A kvůli situaci, do jaké Vítkovice dospěly, to vypadá, že budeme přispívat i na placení spolku, tedy mládeže,“ uvedl pro dnes.cz výkonný ředitel Baníku Michal Bělák. Poté, co bylo v Ostravě vybudováno skvělé tréninkové zázemí a další travnaté plochy se chystají, by ze sportovního hlediska bylo pro růst hráčů výborné mít možnost adaptovat se ve třetí lize, s možností přesunu do druhé a výhledově do prvního týmu Baníku. Zda je možné utáhnout to ekonomicky, to je otázka… 

Liga po druhém jarním kole oslavuje za hattrick Plzeňského záložníka Buchu. Tři branky do sítě Příbrami nasázel ve 21 letech a 11 měsících. Liga ale zná mladší střelce tří branek v jednom zápase a dva z této mladší čtveřice jsou z Baníku. Martinu Čížkovi se to podařilo ve věku 21 let 3 měsíců, vůbec nejmladším hattrickářem je Martin Lukeš (20 let, 5 měsíců).

Čím dnešní povídání zakončit? Minule jsem psal o energii z tribun. To k Baníku patří v dobách dobrých i zlých. Teď mám ale pocit, že ta energie se fanouškům vrací. Vnímáte to také?

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.