Baníkovský týden

Bláznivé přestupy do Baníku (1.)

Baník léta těžil ze své práce s mládeží a když už šáhnul po hráči zvenčí, zpravidla se jednalo o fotbalistu z nějakého bližšího regionu. Internacionalizaci se ale nakonec nevyhnul, a tak se i v jeho dresu objevili hráči z nejrůznějších koutů světa. Pojďme si čtyři z podivuhodných přestupů, z nichž jeden se nakonec ani neuskutečnil, v prvním díle seriálu připomenout.

Bruce Lee

Prvním hráčem mimo Evropu, který dostal smlouvu v Baníku, byl korejec Lee Hyung-Sang. Zprávu o uzavření smlouvy oznámil klub 24.6.2009 a o pár dní tak předběhl Fernanda Nevese. Ten se přitom podle pamětník na trénincích Baníku objevil dříve, než rychlonohý prcek Lee. Příchod hráče, kterému se po ostravských hospodách říkalo Bruce Lee podle slavného hrdiny akčních bijáků, komentoval tehdejší generální manažer Lička slovy: ,,Jsme navýsost spokojeni. Tým jsme potřebovali vhodně doplnit i rychlostními typy a mladý Korejec splňuje nejen to, ale navíc i má další fotbalové přednosti, ke kterým přidává i nádech exotiky. Jsme v jeho případě plni očekávání.” Jeho slova doplnil předseda představenstva Truchta: ,,Plníme slib, který jsme vyřkli před časem, že přivedeme do Baníku hráče z Koreje. Náš region má přece jen k této zemi teď hodně blízko. Navíc nadšení našich fanoušků v Petřkovicích z nové možné posily nás utvrdilo v tom, že jej diváci v Ostravě přijmou bez problémů.” A zde je třeba hledat asi ten hlavní důvod jeho angažmá. Baník léta marně sháněl velkého sponzora a tak upnul pozornost k automobilce v Nošovicích a k dalším firmám s korejským vlastníkem v regionu. Nakonec i na tribunách Bazalů bylo možné skupinky příznivců kopané z původem z Asie potkat.

Lee dostal na tehdejší poměry královský plat převyšujicí sto tisíc korun, trenér Koubek si pochvaloval jeho přístup k tréninku. K zápasům však nastupoval za U21, a to po boku Bučka, Frydrycha, Coufala, Metelky, Vašendy, Greguše nebo Krauta. Fanoušci Leeho povzbuzovali a klubový web nebo Moravskoslezský deník o něm několikrát psali, že byl nejlepším hráčem rezervy. Diváky bavil technikou a rychlostí, s týmovou prací to už bylo horší… Áčko v lize zažívalo báječný rok. Senzačně až do posledního kola bojovalo o titul, nakonec skončilo třetí a vybojovalo ,,Evropu.” K té ,,přispěl” i Lee svým jednominutovým startem při vítězném zápase s Plzní. Jestli mě paměť neklame, s míčem se jednou na hřišti potkal. Několikrát se při ligových zápasech objevil na lavičce. Korejské firmy angažmá hráče z jejich rodné země ke sponzorství nepřesvědčilo, a tak se Lee po sezoně v tichosti s Baníkem rozloučil. Záhadou zůstává, jak na něj Baník vlastně přišel. Fotbalový životopis měl Lee docela zajímavý, nedá se ale zrovna říct, že by si ho Baník mohl vyhlédnout na hřišti. Za portugalskou Beiru Mar nenastoupil, stejně tak se na hřišti neobjevil při angažmá ve Feirense. Ve Spartaku Varna nastoupil šestkát, stejný počet startů si připsal v korejském Seongnamu. Z něj do Baníku zamířil. Po Baníku se mihl v chorvatském Šibeniku, kde si také připsal pouze jeden start. Poté zamířil zpět do Koree, kde si ve třech klubech připsal dohromady sedmnáct zápasů na hřišti. Za devět let profesionální kariéry nastoupil podle wikipedie k 31 zápasům za “A” týmy svých klubů…

Nejhorší posila všech dob

Tak mnozí vidí Victora Zapatu, kolumbijského ,,snipera” z fotbalové akademie Tottenhamu. Nejprve přišel na zkoušku v přípravném období před sezonou 2014/2015 a trenéra Svědíka nepřesvědčil. Vrátil se tedy do Anglie. Po odchodu tohoto kouče dostal v zimě příležitost znovu a trenér Frňka s jeho angažmá souhlasil. Otázkou je, do jaké míry to bylo jeho svobodné rozhodnutí… ,,Mladý Kolumbijec, který má také britské občanství, už na Bazalech absolvoval část loňské letní přípravy. „Již tenkrát nás zaujal svými silovými a střeleckými dispozicemi, nicméně tehdejší realizační tým se jej nakonec rozhodl neangažovat. Oproti tomu nový realizační tým vidí v tomto hráči velký potenciál, překážkou nyní navíc nebude ani jazyková bariéra,“ řekl transferový manažer klubu David Balda. Zapata s Baníkem v nejbližších dnech podepíše dlouhodobý kontrakt s platností do 30. června 2019,” uvedl klubový web k jeho angažmá. Fanoušci nad tímto rozhodnutím kroutili hlavou. Zapata s typem postavy alá Horváth jako skvělý fotbalista nevypadal. V přípravě dal gól z penalty Cracovii, dostával šanci v juniorce, kde se ale neprosazoval, a fotbalově své spoluhráče nepřevyšoval. V áčku nastřádal ve třech zápasech 54 minut a tím se jeho ,,velký potenciál” vyčerpal. Zbavit se hráče nebylo jednoduché a hlavně ne levné. Hráč po odchodu z Baníku neuspěl na zkoušce v Katovicích a nakonec našel působiště zpátky na britských ostrovech ve Welling United FC hrajícím šestou ligu.

Reprezentant, který nepřišel

Zimní příprava v roce 2014 začala za neveselého pohledu na ligovou tabulku, přesto dění kolem klubu dávalo naději na lepší zítřky. Vrátil se trenér Komňacký, přicházeli hráči jako Lindpere, Narh, Mensah, Azevedo, Krmenčík, Škutka, lepšil se zdravotní stav Václava Svěrkoše a na přípravu s týmem mířil i Alan Sinělnikovs. Hráč reprezentačního kádru Lotyšska měl Baníku pomoci na levé straně obrany, přestože ve Skontu Riga nastupoval častěji v záložní řadě. Měl rychlost, skvělou levou nohu a výborné kondiční předpoklady. Alans byl velmi inteligentní kluk, který se na sobě snažil makat a bylo to znát i z jeho vyjadřování: ,,Znamená to pro mě velmi dobrou příležitost ke zlepšování, Baník je pro mě rozhodně krok vpřed. Jsem šťastný, že tady mohu být,” komentoval svůj přestup. Jenže na soustředění se během prvního zápasu zranil. A Baník nebyl v situaci, kdy by si mohl na uzdravení poraněného kolene počkat. A tak hledal cesty, jak se s hráčem co nejrychleji zase rozloučit. Vzhledem k tomu, že na smlouvě nebyly podpisy všech zainteresovaných nebyl to nakonec takový problém… Alans se léčil tři čtvrtě roku a dodnes působí v průměrných týmech Lotyšské ligy. Do reprezentační formy se jedenáctinásobný reprezentant po zranění v Baníku nikdy nevrátil.

Řidič autobusu

Nevím, jestli to pravda je, nebo není, ale říkalo se to. Ebus Onuchukwu měl Baníku pomoci v útoku. Trenér Látal byl z malé konkurence mezi útočníky zoufalý a tak padla volba na osmadvacetiletého Nigerijce. ,,Přibyla nám další varianta do ofenzívy. Ebuse si pamatuju ještě z druhé ligy jako koncového hráče s čichem na góly, o čemž nás přesvědčil i teď v přípravě. Věříme, že bude platným členem našeho kádru,” uvedl Látal na klubovém webu. A začátek měl hráč opravdu zajímavý, v prvních dvou startech proti Podbrezové i Frýdku si připsal po gólu. Měl zkušenosti z Řecka a Albánie, za druholigový Třinec nastřílel třináct branek. Mimochodem, už jeho angažmá v Třinci bylo kuriózní. Jeho slovenská manželka poslala na sekretariát klubu fax s vizitkou jeho kariéry. A trenér Neček po krátké zkoušce v týmu Onochukwua ponechal. Hráč se snažil domluvit česky a v kabině platil za smíška. Po jednom zápase se hrnul za volant autobusu s tím, že má řidičák a spoluhráče odveze. Když v zimní přípravě polykali třinečtí kilometry na běžkách, komentoval to hráč slovy: ,,Kdybych ještě více potrénoval, možná bych mohl Nigérii reprezentovat na zimní olympiádě. Do Vancouveru bych se podíval rád.” Ne vše kolem tohoto ,,rastamana” s přezdívkou Mireček bylo zalité sluncem. Několikrát se dostal do křížku s dopravní policií. Po sezoně v Třinci zamířil do Anglie. Do osmé ligy. A snad právě na ostrovech měl být jako řidič autobusu zaměstnán. Než se objevil v dresu Baníku. Za něj vyběhl šestkrát jako střídající hráč na hřiště a proti Plzni zaznamenal svůj jediný prvoligový gól kariéry, na který se můžete podívat na přiloženém videu. Možná více než gólem se fanouškům zapsal do povědomí díky zvláštnímu střídání při zápase v Jihlavě, kde Baník v nastavení kopal rohový kop, potřeboval vstřelit gól, a tak se rozhodl trenér Látal Ebuse rychle na hřiště poslat. Hráč se vysvlékl a prakticky bez rozcvičky se od půlící čáry rozběhl směrem k soupeřově velkému vápnu, načež rozhodčí zápas ukončil… No, možná to ještě nechal kopnout, ale takhle si to vybavuji jako vypravěč po letech já… Kromě gólu v lize se Ebus sedmkrát trefil v zápasech béčka. Z devíti startů slušná gólová porce.

Po sezoně se připravoval v Třinci a marně sháněl další angažmá v Čechách. Pak už jeho stopa ve fotbalovém světě mizí. Poslední vyjádření, které poskytl českým novinářům znělo: ,,Chci si najít jiný tým. Ani jsem moc nepočítal, že bych v Třinci zůstal. Hlavní je, aby byl člověk v životě šťastný.”

Tak snad se to černému běžkaři daří!

Pokud si vybavujete další bláznivé přestupy do Baníku, můžete mi o nich napsat do komentářů pod článkem, nebo přes kontaktní formulář a pomoci mi tak s dalšími díly, z nichž ten další bude o Polácích v Baníku. A také budu rád, jestli se Vám blog líbí, když jej budete sdílet na sociálních sítích, nebo o něm řeknete ostatním. Díky!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.