Baníkovský týden

Baníkovský týden (181.)

Baník dnes zahájí přípravu na jarní část sezony, a tak se můžeme těšit na nálož novinek. Pozitivních i negativních. Trenérský štáb cítil největší potřebu pozměnit tým na krajích zálohy, a to se hned na startu přípravy Jaroněm a Koncevojem podařilo. Novinek (a nových tváří) však bude jistě víc!

Hodně zajímavý rozhovor poskytl Deníku Sport poslední trenér, který nás dostal do pohárové Evropy, Miroslav Koubek. Zaujala mne pasáž, ve které jako jednu ze slabin svého týmu hodnotil malé držení míče, kdy je Hradec v této disciplíně s průměrem 42,8 % vůbec nejhorším týmem ligy. Trenér popsal, pro co je schopnost podržet míč důležitá – hlavně pro to, aby si tým dokázal v zápase odpočinout. Jak vám potvrdí každý, kdo fotbal někdy hrál, něco na tom bude. Běhat bez míče je fyzicky i psychicky vysilující. Lize v tomto parametru poslední roky dominuje Slavia, letos je za ní ve velmi těsném závěsu Sparta (61,9 %). Baník je s podílem držení míče 49,9 % shodně s Plzní na děleném šestém místě, když se před ně vklínili ještě Jablonec, Mladá Boleslav a Slovácko. V minulé sezoně si díky způsobu hry trenéra Kozla stál Baník v tomto ohledu ještě lépe, s 51,3 % byl čtvrtým nejlepším týmem v lize. I současné číslo je ukázkou, že Baník si v zápasech touto cestou ulevit umí. A pokud bychom si mysleli, že Baník dominoval v držení míče jen proti slabším soupeřům, pravda to nebude. Čísla ve druhých poločasech proti Plzní nebo (oslabené) Slavii jsou toho důkazem. Vezmeme-li v potaz celá utkání, pak nejvíce držel Baník míč proti těmto soupeřům: Plzeň (58,5 %), venku s Hradcem Králové (58,3 %) a v Karviné (56,6 %). Nejvíce si bez míče hráči zaběhali v Jablonci (41,2 %), na Slavii (43,4 %) a doma s Mladou Boleslaví (43,9 %). Bude celkem zajímavé sledovat na jaře, zda se s další částečnou obměnou kádru v tomto parametru nějak posuneme. I když se samozřejmě nejedná o parametr, který by nás fanouška měl zajímat nejvíc.

Mnohem zajímavější jsou pro nás nyní přestupy. Prvním potvrzeným příchodem je běloruský reprezentant Arťom Koncevoj. Co od něj čekat podrobně popsal v samostatné článku Buki, já tak již jen doplním tři poznámky k jeho hostování v Baníku. Půlroční hostování s opcí na přestup je výsledkem velmi dobré práce našeho sportovního úseku, a proč to nepojmenovat ještě konkrétněji, Aloise Grussmanna. Tato kombinace hostování a opce je velmi bezpečná pro klub a minimalizuje možný „provar.“ Přimět k takové formě přestupu hráče i jeho klub nemohlo být snadné a ukazuje to na dvě dobré věci – hráč k nám chce (upřednostnil Baník i před Olomoucí, ze které měl také nabídku) a mateřský klub považuje Baník za seriózního partnera. Koncevoj je vůbec prvním hráčem, který do klubu přišel na doporučení datových skautů na základě zadání klubu, jakého hráče hledá. I proto bude nesmírně zajímavé sledovat, zda se prosadí. Férové je ale také dodat, že datová firma 11Hacks jej podle mých informací měla až na třetím místě seznamu, který pro klub připravila a Baník tohoto hráče upřednostnil kvůli jeho lepší finanční dostupnosti. Hráč je v několika atributech velmi podobný Sorovi a možná to vůbec není náhoda, protože…

Protože jak zaznělo již v našem předvánočním podcastu, o tohoto hráče projevila zájem Sparta, která chce vyplnit mezeru v kádru po odchodu Davida Moberga Karlssona. A Sor by se Spartě se svou schopností vtrhnout do zápasu z lavičky hodit mohl. Nabídka má podle médií činit 30 milionů + 15 % z dalšího přestupu. Nicméně představa Sparty je taková, že by součástí transferu bylo uplatnění opce na Davida Lischku ze strany Baníku. A ta by, podle některých, měla činit až 19 milionů korun. Na to Baník přistoupit nemůže. Nabízejí se tak jiné scénáře. První, že Sparta opravdu vysází 30 milionů a větší podíl na následném přestupu, a pak by k přestupu dojít mohlo. Druhá varianta pak je, že Baník vyjedná snížení hodnoty opce za Lischku k částce deseti milionů korun, a pak je cesta k dohodě otevřená také. Pozor však na jednu věc. Pokud Baník na dohodu nepřistoupí, ani neaktivuje opční podmínky smlouvy, může se údajně Sparta ,,pomstít“ stažením Lischky před startem jarní části (a jak se po napsání článku ukázalo, za neuvolnění Sora to Sparta opravdu udělala…). A to by byla škoda jak pro klub, tak pro samotného Lišáka. Neboť to bylo právě dosavadní hostování v Baníku, co jej vrátilo na trh s nálepkou kvalitního fotbalisty.

V nedávné minulosti se Baníku podařilo ideální okamžik pro prodej hráče prošvihnout v případě Adama Jánoše, tak i trefit při odchodu Patrizia Stronatiho. Jako fanoušci nikdy nemůžeme posoudit všechny aspekty, které hrají v rozhodování klubu roli. Vidíme jen zápas, každý fotbalista je ale také člověk, se vším, co k tomu patří. Někdy to může hráčům pomáhat na vrchol, někdy jim to kariéru zkazí. A i to musí umět lidé v klubu odhadnout.

Baníčku a všem, kteří ho milují, vše nej do nového roku!

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.