Pohledem z B4

Co čekat od Arťoma Koncevoje?

Ve čtvrtek odpoledne bylo oficiálně oznámeno půlroční hostování s opcí 22letého křídelníka Arťoma Koncevoje. Posílení na kraje hřiště se dalo očekávat, ale Bělorusovo jméno bylo značným překvapením. Vzhledem k tomu, že jeho výkonnost a hráčská charakteristika je pro širší fanouškovskou obec velkou neznámou, snažil jsem se tohoto hráče v rychlosti proklepnout, či wyscoutovat a poskytnout tím lepší obrázek o naší nové posile. 

Koncevoj je 182 centimetrů vysoký pravák, jenž nejčastěji hraje přes nohu na levém křídle, byť umí zahrát na všech třech podhrotových pozicích. Na hřišti vás na první dojem zaujme svou rychlostí, vedením míče, dobrým klamáním tělem a také přímočarostí při rychlém přechodu do útoku. Jeho předchozí klub, Ruch Brest, jej často využíval při dlouhých míčích do pohybu, se kterými si Koncevoj dokázal kvalitně poradit i díky slušnému prvnímu doteku. Když vezmeme v potaz, jakým způsobem přechází do útoku Baník, dá se předpokládat, že by mu tento herní prvek mohl vyhovovat.

Vzhledem ke své oblíbené pozici a silnější noze je jeho možná nejčastějším zakončením navedení míče od lajny do středu hřiště, rychlá klička a střela z hranice vápna. Do jisté míry podobně, jako to svého času prováděl Arjen Robben. Rozdílem v provedení tohoto manévru je však to, že Nizozemec při zakončení brankáře obstřeloval a spoléhal spíše na umístění, přičemž Koncevoj zakončuje zpravidla nártem a sází tím více na razanci. Takto se dokázal nejednou prosadit v lize, ale i v kvalifikačním utkání o MS v Kataru na půdě Walesu v polovině listopadu. Otázkou však je, nakolik bude tato technika úspěšná proti českým brankářům, kteří jsou podstatně kvalitnější, než ti, kterým čelil v běloruské první lize.

Obecně totiž Koncevoj bývá ve svém zakončení relativně zbrklý a více klidu na kopačkách by mu přineslo ještě výraznější produktivitu. V řešení předfinální a finální fáze má rozhodně na čem pracovat, protože i když se díky své aktivitě, iniciativě a chuti do hry dostává do skutečně značného množství zajímavých situací, slušnou porci z nich dokáže spolehlivě zazdít špatným rozhodnutím či nekvalitním provedením. Je mu však teprve 22 let, a proto věřím, že se bude v těchto herních činnostech ještě dále zdokonalovat. Přestože je to hráč, který má rád míč u nohy, není typem fotbalisty, jenž by míče zásadně předržoval. Čas, který mu soupeřovi obránci dopřávají je ale podstatně větší, než ten, který bude mít k dispozici v Česku, což bude něco, s čím se bude muset po příchodu vyrovnat. Negativně zaujme také jeho nižší přesnost centrů (viz Tabulka 1), zejména pak slabší levou nohou. Co se týče hry ve vzduchu, Koncevoj trochu bojuje s timingem při výskoku, neboť zpravidla míč zasahuje, až když překoná nejvyšší bod a pomalu padá k zemi.

Tabulka 1: Vybrané ofenzivní statistiky Arťoma Koncevoje a jejich porovnání s čísly současných křídelníků Baníku. Data jsou ze zápasů za rok 2021. (zdroj wyscout.com)

Z těchto statistik si lze dovodit, že Koncevoj byl skutečně klíčovou postavou ofenzivy Ruchu Brest. Častá střelba, velký podíl na přípravě šancí, spousta dotyků v soupeřově šestnáctce i množství progresivních pohybů s míčem a soubojů 1 na 1. Většina útoků mužstva byla vedena právě přes jeho stranu hřiště.

Je však dobré dodat, že vysoké hodnotě xA přispěla také exekuce rohů, jež měl Koncevoj v Brestu na starost. O slabší kvalitě centrů jsme se zmiňovali už výše.

Tabulka 2: Vybrané defenzivní statistiky Arťoma Koncevoje a jejich porovnání s čísly současných křídelníků Baníku. Data jsou ze zápasů za rok 2021. (zdroj wyscout.com)

Byť je Koncevoj převážně ofenzivním fotbalistou, je nutné vzít v potaz také jeho obranné kvality. Zde může pozitivně zaujmout skutečně nízké množství faulů a žlutých karet, jenže to také může svědčit o nižší agresivitě a odvaze při defenzivní hře. Velmi slušnou má mladý Bělorus také úspěšnost obranných soubojů, byť ta výrazně souvisí s kvalitou protivníků a dá se očekávat, že po přestupu takových čísel dosahovat nebude.

Menším zklamáním může být nižší množství absolvovaných obranných i vzdušných soubojů, ale zde bych se Koncevoje zastal. Je to totiž spíše výsledkem taktických pokynů, které mu dávaly spoustu prostoru směrem dopředu než jeho neochotou bránit.

Tabulka 3: Koncevojovy vybrané statistiky týkající se přihrávek a jejich porovnání s čísly současných křídelníků Baníku. Data jsou ze zápasů za rok 2021. (zdroj wyscout.com)

V čem však Koncevoj dle čísel jednoznačně vyniká, jsou statistiky týkající se přihrávek. Samotný směr a účel pasů bývá dramaticky ovlivňován taktikou, a tak raději než na jejich absolutní čísla pohleďme na Arťomovu skutečně vynikající úspěšnost všech druhů přihrávek. V těch Koncevoj dominuje jak v porovnání se současnými hráči Baníku, tak v porovnání s dalšími fotbalisty běloruské nejvyšší soutěže. Přestože lze s ohledem na již zmíněný kvalitativní rozdíl obou lig očekávat jistý pokles těchto hodnot, zcela jednoznačně potvrzují Bělorusovy nadstandardní kombinační schopnosti.

V tabulkách můžeme v posledních sloupcích nalézt to, kterému z křídelníků současného Baníku je Koncevoj v jednotlivých statistikách číselně nejblíže. V ofenzivních i defenzivních statistikách je Koncevojovi nejčastěji „nejpodobnější“ Sor, který je stejně jako Arťom také značně rychlý a přímočarý. V oblasti přihrávek je Koncevojovi zase nejbližší Azevedo, jenž disponuje kvalitní kombinací a velmi dobrou technikou.

Logicky nejméně často se Koncevoj statisticky blíží Romanu Potočnému, který je velice pravděpodobně na odchodu z klubu, což potvrzuje, že sportovní vedení Baníku velmi dobře ví, s jakými typy hráčů chce, respektive nechce dále pracovat.

Typologicky se tedy jedná o velice zajímavého fotbalistu, který by měl představovat to, co Baník u křídelníků hledá. Velkou neznámou však bude, jakým způsobem se vyrovná s výrazně vyššími herními nároky v českém fotbale. Osobně neočekávám, že by se Arťom stal okamžitou posilou a tuším, že většinu času při nejmenším zpočátku odehraje spíše za B-tým, přestože nějaký prostor dostane i v prvním mužstvu. V rezervě ale bude mít kvalitní podmínky na zvládnutí „aklimatizačního půlroku,“ jak nazval jeho hostování pan Grussmann. Dá se totiž čekat, že v pozici dominantního ofenzivního fotbalisty, na kterou je zvyklý, v B-týmu nahradí Petra Jaroně, který už úroveň MSFL jednoznačně přerostl.

Arťome, vítej v Baníku a ať se ti u nás daří!

Další články z:Pohledem z B4

Komentáře nejsou povoleny.