Pohledem z B4

Je nutné věšet hlavu?

105 zápasů, 8 gólů, 4 asistence a bezpočet vyhraných osobních soubojů. I takto se dá popsat angažmá Patrizia Stronatiho v Baníku. Konkrétně tedy to druhé. Po třech sezónách v Baníku se dá konstatovat, že svou kariéru úspěšně restartoval, což vyústilo v jeho přestup do maďarského klubu Puskás Akadémia. Populární Zio po sobě nechá ve středu obranu jistou díru a bude citelně chybět mnoha fanouškům. Je však nutné kvůli jeho odchodu věšet hlavu?

Patrizio Stronati byl bezpochyby jednou z nejvýraznějších tváří posledních sezón. Ikonou prvních ročníků po návratu do ligy, chcete-li. Ať už svou dominancí ve vzduchu a v ostatních defenzivních činnostech nebo emocemi na hřišti i mimo něj byl skutečně postavou, která na sebe strhávala pozornost. Pro mě osobně bude jeho nejvýraznějším momentem určitě vyrovnávající gól proti Slavii z jara loňského roku. Pro celou éru prvních prvoligových sezón Baníku je však poněkud příslovečné, že jeden z klíčových hráčů mužstva odchází v nejlepším fotbalovém věku do Maďarska. Za částku přesahující jeden milion eur. A to se může zdát málo.

Samotný přestup měl dle mého názoru proběhnout ideálně už loni v létě. Luboš Kozel pro svou hru totiž zjevně potřeboval středního obránce, který by vynikal spíše v jiných herních charakteristikách, jako jsou přehled ve hře, technika a rozehrávka. Peníze utržené za Ziův přestup tedy mohly být před rokem použity na výraznější přestavbu kádru a i samotné angažmá Luboše Kozla mohlo nakonec dopadnout jinak.

To všechno je však minulost. Po trenérské výměně a návratu k jednoduššímu fotbalu se Stronatiho výkonnost a význam pro hru Baníku zvýšily. O to složitější teď může být jeho nahrazení, se kterým se bude muset sportovní vedení a trenérský tým vyrovnat. V případě velkých person, ve své hře leckdy atypických, zpravidla nedochází k výměnám kus za kus. Ono to totiž většinou dost dobře není možné. Jako příklad, o kterém se toho v posledních letech v této souvislosti namluvilo snad nejvíce, uvedu odchod Tomáše Součka. Našla snad Slavia hráče, který by jej plně nahradil? Nikoliv. Utrpěla však Slavia nějaký dlouhodobý výkonnostní pokles? Sezóna bez ligové porážky a čtvrtfinále Evropské ligy podle mě na tuto otázku odpovídají jednoznačně. Trpišovský totiž Součka nahradil změnou týmového projevu, na kterou se připravoval, neboť věděl, že jeho klíčový záložník tým dříve či později opustí. Například výstavba hry nebyla v loňské sezóně tolik závislá na defenzivním záložníkovi a výškový deficit při standardkách se zase povedlo eliminovat Simou. S určitou nadsázkou se dá říct, že na zaplnění díry po Součkovi se podílel celý tým.

Podobně by si teď měl počínat Baník. Stronatiho odchod taky visel ve vzduchu už nejedno přestupové období, a tak měl klub spoustu prostoru na to vymyslet, co bude dál. Na posouzení každého z vás pak nechám, zda ten čas, vzhledem ke změnám na trenérské i manažerské pozici a koneckonců i s ohledem na změnu koncepce, skutečně využil. Jak už jsem zmínil na začátku, Baník na Ziově přestupu utržil něco přes milion eur. To je částka, za kterou se dají pořídit dva nadstandardní ligoví hráči. Jednoduché počty mi dávají výsledek, že pokud Baník sáhne po těch správných jménech, které bude trenér Smetana umět zakomponovat do vyhovujícího systému, Baník Stronatiho odchodem spíše vydělá. Otázkou však je, zda se tyto kroky povedou.

Dosavadní akvizice se nemusí jevit vůbec špatně. David Lischka, přicházející do Baníku na hostování s opcí ze Sparty, je se svými 188 centimetry a dominantní levou nohou v mnoha ohledech Ziovi herně podobný. Disponuje navíc kvalitní rozehrávkou a zkušenostmi z evropských pohárů. Baník také moc dobře zná, konec konců je jeho odchovancem. Oproti Ziovi však nedosahuje tak vysoké úspěšnosti v obranných soubojích (nicméně touto nevýhodou trpí všichni ligoví hráči) a otazník visí také nad tím, jak se na Davidovi podepíše, že byl v posledních měsících bez zápasového vytížení.

Dalším příchozím fotbalistou do baníkovského kádru je Ladislav Almási, hráč, pro kterého se bude v jeho 22 letech jednat už o sedmé působiště v dospělých kategoriích. Téměř dvoumetrový forvard s čerstvou zkušeností z ruské Premier ligy se bude do stylu hry Ondřeje Smetany hodit podstatně více než třeba Tomáš Zajíc. Ze zpráv, které o Lacovi jdou, by se mělo jednat o poctivého, pracovitého hráče, který se dokáže velmi dobře orientovat v šestnáctce, kde umí branky nejen střílet, ale také připravovat. Svou postavu umí využít také při hře zády k brance, kdy si zvládá míč pokrýt a rozehrát na své spoluhráče. Osobně bych řekl, že hráč, který je silný v soubojích, který dlouhodobě ukazuje, že umí střílet branky a o kterého byl zájem z ruské ligy, by mohl být v naší lize nadprůměrnou hrozbou. Když vezmeme v potaz údajnou přestupovou částku ve výši 430 000 euro, na první pohled se jedná o zajímavou akvizici. Vše se nicméně ukáže až v zápasech.

Z dalších pozic, na jejichž posílení Baník pracuje, lze zmínit středního záložníka, který bude schopen odehrát šestku i osmičku a také třeba ještě jednoho až dva hráče do ofenzivy. Všechny tyto potenciální akvizice by se přitom měly dát přibližně pokrýt částkou, kterou klub vyinkasoval za přestup Patrizia Stronatiho. A to se mi zdá jako slušný obchod. Nepropadejme panice, bez Zia nemusí být nutně hůř. 🙂

Tímto bych chtěl také Ziovi poděkovat za odvedené služby v modrobílém dresu a popřát mu vše nejlepší do dalšího průběhu fotbalové kariéry.

Další články z:Pohledem z B4

Komentáře nejsou povoleny.