Baníkovský týden

Baníkovský týden (153.)

Veliké drama s překotným vývojem se odehrávalo kolem jednoho odchodu a dvou příchodů do Baníku v minulém týdnu. Co se přibližně v kancelářích na Bazalech v minulém týdnu odehrávalo, jsem se pokusil zrekonstruovat podle zpráv, které k uchu či oku fanouška doputovaly.

Vedení Baníku vědělo, že Patrizio Stronati preferuje odchod do zahraničí. A pro maďarský Puskás i přes ztroskotání minulých námluv zůstával číslem jedna. Jenže stanovisko Baníku bylo jasné – musíme mít náhradu. Námluvy s Luďkem Pernicou nedopadly zejména proto, že plzeňský klub jej nemůže uvolnit kvůli jinému možnému odchodu z řad středních obránců. A tak se snaha Baníku upnula k návratu Davida Lischky, který si u nás krátké intermezzo střihl vlastně docela nedávno při druholigové sezóně. Ze svých řídkých minut však na hřišti nechal největší stopu v podobě kiksu v pohárovém utkání v Litoměřicích, kde Baník neslavně s tehdejším třetiligistou vypadl. Jenže jak se brzy ukázalo, Sparta se nechtěla pro sebe nepotřebného hráče vzdát jen tak. Požadavky na odstupné prý až kolem deseti milionů nebo přebrání mzdy ve výši, že i Martin Fillo by na ni koukal s otevřenými ústy, reálné nebyly. A tak Baník ke Stronatiho překvapení nabídku z Maďarska odmítl. To hráče údajně vedlo k tomu, že svou nespokojenost dal výrazně najevo, čímž přispěl k rozjetí dalších kol jednání, kdy činovníci Baníku zkoušeli nervy zástupců maďarského klubu opakovaným navyšováním požadavků. K rozseknutí situace nakonec vedly především tyto faktory: Sparta nejprve souhlasila, že Lischka nepůjde na přestup, ale na hostování s opcí na přestup ve výši požadované transferové sumy. A také samotný hráč, zhýčkaný velikášskými poměry Sparty z dob ,,hvězdných válek pražských S,“ souhlasil s výrazným snížením svých mzdových nároků. Prý až na třetinu. Dohodou s rivalem z Letné padla překážka v podobě absence náhrady za pilíř obrany a mohlo se jít do finále se zástupci Puskáse. Jenže Baník opět požádal o větší přestupovou částku a bonus v případě postupu klubu do základní skupiny evropských pohárů a také podíl na dalším přestupu. I kvůli pohárům potřebovali maďarští manažeři hráče urychleně dopsat na soupisku a jako ,,deadline“ určili jedenadvacátou hodinu večerní. Zpráva, že je hotovo, dorazila až několik desítek minut po tomto nejzazším termínu… Konečná suma? Zdroje se rozcházejí, zda je to padesát tisíc pod či nad milion eur, v čem se však shodují je, že bonus pro Baník v případě pohárového úspěchu nového klubu Patrizia Stronatiho navyšuje přestupovou částku o dalších 50 % a podíl na dalším přestupu by se měl pohybovat kolem šestiny přestupové částky. A tak se naštěstí nenaplnilo rčení ,,kdo chce víc, nemá nic.“ I když, vzpomeňme na Mageru…

Slušná kovbojka se odehrála i kolem příchodu vytáhlého útočníka Almásiho. Ten mimochodem klidně mohl být touto dobou se slovenskou reprezentací na právě probíhajícím Euru, protože po zranění Schranze bylo jeho povolání chvíli ve hře. Čečenský celek hrající prvoligovou ruskou soutěž, kde talentovaný Slovák hostoval, opci z nějakého důvodu částku přesahující 400 000 € na účet MFK Ružomberoku neposlal. Že se tak pravděpodobně stane, se vědělo přibližně od května. Almási chtěl pokračovat v zahraničí. Ještě týden před přestupem do Baníku v rozhovoru pro slovenský tisk uváděl: ,,V Achmate mali o mňa záujem, no prestup sa nedal zrealizovať. Realita je taká, že k uplatneniu opcie neprišlo a ja to musím rešpektovať. Bola to pre mňa obrovská skúsenosť. Ruská liga je veľmi kvalitná, určite patrí do desiatky najlepších na svete. Hrá sa v nej výborný futbal, hráči sú technicky aj takticky zdatní. Spoznal som iný životný štýl. Zistil som, aké je to lietať na ligové zápasy. Človek sa musel naučiť prispôsobiť sa časovým posunom. Dalo mi to veľa a snáď tieto skúsenosti zužitkujem v ďalšej kariére. Fyzicky som zosilnel, zlepšil som sa takticky a takisto individuálne, keďže sme mali špecializované tréningy. Tréneri mysleli na mikrodetaily, ktoré sú často kľúčové . Už viem, ako to tam chodí. Určite by som sa rád do Ruska vrátil. Liga je kvalitná, infraštruktúra krásna. Nemal by som dôvod váhať. Som hráč Ružomberka, ale je o mňa záujem. Všetko závisí od dohody medzi klubmi. Samozrejme, chcel by som zostať v zahraničí. V mnohých krajinách sa totiž robí futbal inak ako u nás. Nech už to dopadne akokoľvek, vydám zo seba maximum. Ak sa nič nezmení, na budúci týždeň sa budem hlásiť v Ružomberku. Nebola by to žiadna tragédia. Aj slovenská liga je kvalitná. Pokiaľ zostanem v Ružomberku, budem bojovať za Ružomberok.

Zástupci Baníku podnikli cestu po Slovensku již na jaře (jak jsem psal v blogu č. 141) a byli i v Ružomberoku. Jenže cílem spíše než Almási měl být levonohý obránce Alexander Mojžíš, který patří na kraji i ve středu obrany k nejlepší fotbalistům slovenské ligy. Když se v počátku minulého týdne z mediálních a později i manažerských kruhů objevila zpráva, že do Baníku přijde útočník z Bosny a hráč z Ružomberoku, byl jsem přesvědčený, že se jedná právě o Mojžíše. Tím spíš, že by mohl být alternativou i za Stronatiho, byť se jedná spíše o hráče rychlého a technického než soubojového. A zřejmě i z těchto důvodů Almásiho jméno problesklo mezi informované jen několik desítek hodin před jeho příjezdem do Ostravy. Je vlastně pravděpodobné, že Baník sám příliš předem nevěděl, že přivede zrovna Almásiho, protože cílil na jiná jména, třeba i ta, která byla zde v blogu zmiňovaná… Na neúspěch těchto jednání však reagoval skvěle. Zde jsou vidět vysoká profesionalita a zkušenosti Aloise Grussmanna. Nemá jen plán B, ale i C, D a možná i E a F. Kdyby nevyšel Almási, vyšel by někdo jiný. 🙂

Příchod Almásiho jsem konzultoval s fanouškovským expertem na slovenský fotbal, Paľo Prelovským. Jeho hodnocení? Je to pro Baník velmi dobrý přestup, hráč se mu líbil. Hodně toho naběhá, v Petržalce i v Ružomberoku byl gólový, a to přesto, že mu herní styl druhého jmenovaného klubu, kde se hrálo na rychlé protiútoky, neseděl. Není to technik, ale poctivý fotbalista. Po angažmá v Rusku bude mít výpadek, a tak je možné, že bude mít pomalejší rozběh do angažmá.

Příchod Jiřího Bouly, který je na spadnutí, protože veškeré podmínky včetně výměny za Holiše a hostování dalších hráčů v Táborsku jsou dojednány, je překvapením také jen pro někoho. Zatímco fotbaloví agenti nabízeli Baníku Matochu z Líšně, Alois Grussmann v tichosti upekl příchod hráče z jihu Čech, který má za sebou zajímavou minulost, když patřil i do kádru áčka Sparty nebo vyzkoušel poloprofesionální soutěž v Anglii. Asi i proto, aby si opět zvykl na profesionální fotbal, zůstává minimálně půl roku v Táborsku.

Příchodem Almásiho zcela nepadá ani zájem Baníku o přivedení Nedima Hadžiče z Bosny. Hráče, který prošel akademií FK Sarajevo, patřil do mládežnických výběrů země a v minulé sezoně si připsal devět branek. Baník jeho vytipování připisuje datovým expertům.

Nicméně ani dotažení těchto hráčů k podpisům by nemělo znamenat vše a minimálně jedna nová tvář by se na Bazalech měla brzy objevit.

Konečná neplatí ani u odchodů. I když jména, kterých by se to týkalo, nikoho nepřekvapí. Překvapením pro mnohé jsou vyjádření zástupců klubu o zájmu na pokračování Kuzmanoviče, protože právě tento hráč byl pro výměny aktivně nabízen… Ale v detailech je asi lepší se nepitvat. Nic dobrého by to nikomu nepřineslo.

Každopádně Alois Grussmann v závěru minulého týdne ukázal, že fakt není žádné ořezávátko. Pro Baník získal hráče takové typologie, kteří mu kriticky chyběli a po nejhorší sezoně v posledních třech letech udělal finančně nejzajímavější přestup ven za celou éru majitele Václava Brabce. Když se bude Ziovi a jeho spoluhráčům dařit, může nepovedená minulá sezóna vyústit v první rok, kdy majitel nebude muset doplňovat do rozpočtu klubu desítky milionů korun. A to je, ať se nám to líbí nebo ne, stejně či dokonce ještě víc důležité, než samotné sportovní výsledky.

BP!


Souhrn spekulací o letních příchodech do Baníku, vč. zdroje:

Santos (Karviná), střední obránce pravý. Zdroj: Deník Sport

Ostrák (Köln/Karviná), střední záložník, ofenzivní. Zdroj: Deník Sport, Žongl

Tiehi (Opava) – střední záložník, defenzivní. Zdroj: Deník Sport, Žongl

Omale (Prostějov) – střední záložník, defenzivní. Zdroj: Deník Sport

Puškáč (Bohemians) – útočník. Zdroj: Deník Sport

Růsek (Brno) – útočník, ofenzivní záložník. Přestoupil do Olomouce. Zdroj: Deník Sport

Ladra (M. Boleslav) – ofenzivní záložník. Zdroj: Moravskoslezský deník

Lischka (Sparta) – střední obránce. Hostování s opcí v Baníku. Zdroj: Moravskoslezský deník

Necid (Bohemians) – útočník. Zdroj: Moravskoslezský deník

Hadžič (Kakanj) – útočník. Zdroj: Deník Sport

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.