Baníkovský týden

Baníkovský týden (154.)

Baník zahájil přípravu, s přebudováním kádru však nekončí. Jestliže minule jsem chválil Aloise Grussmanna za to, že na každý post má připravený dostatek variant, nyní se dotknu dalšího rysu jeho práce.

Baník se hned zkraje přípravy přesunul do již tradiční destinace v Kroměříži, kde má dobré zázemí v podobě hotelu Octárna našeho majitele (mimochodem hotel neobsadí Baník úplně celý, takže pokud chcete bydlet s fotbalisty a postačí-li vám dvoulůžkový pokoj, nejste bez šance), solidních hřišť (což letos zcela neplatí, hřiště jsou místy dost suchá) a klidu. Z fanouškovského hlediska je příjemná snaha přiblížit přípravné zápasy divákovi prostřednictvím přenosů i zpřístupnění utkání veřejnosti přímo na stadionu. A že je na co být zvědavý.

V našem dresu již neuvidíme někdejší ,,stomilionovou” posilu Rudu Reitera. Nesdílím tvrzení, že hrál v našem dresu vždy h…, no řekněme hrozný fotbal. Vybavuji si, jak byla svého času pravá strana Fillo-Reiter chválená. Faktickým problémem Rudy Reitera byla hlavně zbrklost, malá produktivita a po příchodu Luboše Kozla neochota či neschopnost opustit svůj návyk držet se za každou cenu u lajny. Alespoň že to vždy byly lajny na hřišti, ne jako u hokejistů Pardubic. Jeho odchod do Zlína potvrdil informace, které již dříve zazněly v Baník Blog podcastu – totiž že Zlín měl zájem až o čtyři naše hráče. Tím čtvrtým byl (a stále je) Nemanja Kuzmanovič. U něj jsem se divil vyjádření Aloise Grussmanna, když odpovídal fanouškům na dotazy (další příjemná novinka od klubu), že s Kuzmou Baník počítá. Neodpovídalo to totiž zprávám, které ve fotbalovém prostředí kolovaly a dle kterých Baník sám tohoto hráče nabízel. O Kuzmovy služby projevily v posledních dnech intenzivní zájem České Budějovice a sportovní ředitel Baníku tak rozjel další velkou akci. Baník totiž dříve sondoval možnosti získání Maksyma Talovierova, ukrajinského stopera se sparťanskou minulostí. A se zájmem Budějovic o našeho hráče tuto variantu vrátil do hry. O dalším dění se zdroje rozcházejí – zatímco jeden tvrdí, že nyní se jedná již pouze o přesunu našeho hráče na jih Čech, druhý říká, že ve hře je výměna za jiného stopera – Martina Králika. Ten je soubojovým herním stylem jedním z nejpodobnějších hráčů odchozímu Stronatimu a přesun do Ostravy by odchovanci slovenské Žiliny nemusel být proti srsti.

Velmi mne zaujala nová tvář v béčku Baníku – polský útočník Michał Góral. Jednadvacetiletý hráč má opravdu dobrou schopnost uklízet míče do soupeřovy branky, v mládežnických kategoriích platil za velký talent. Bohužel jeho kariéru výrazně zbrzdila dvě vážná zranění a dlouhé rekonvalescence po operacích vazů. Do Baníku přichází s cílem pokusit se svou sportovní kariéru zachránit a přispěla k tomu mimo jiné dobrá pověst lékařů, kteří se o hráče Baníku starají. Když se totiž podíváte na četnost svalových a obdobných zranění, zjistíte, že Baníku se v tomto ohledu zlé zprávy delší období vyhýbají. Pokud tomuto hráči bude sloužit zdraví a setrvá v Baníku, vůbec, opravdu vůbec bych se nedivil, kdyby se časem prosadil do prvního týmu. Uklízet míč do brány totiž uměl fantasticky.

Na testy zavítal za naším týmem i další nedávný marod, nositel slavného jména Seedorf. Třiadvacetiletý krajní záložník či křídlo má za sebou holandskou školu i zkušenosti s angažmá v Anglii a Skotsku. S podobnými hráči nedávno slavil postupy do pohárů u našich východních sousedů Trenčín a na jejich fotbal se tehdy opravdu moc hezky koukalo… Svými dovednostmi měl být jednoznačnou alternativou k případnému příchodu Tomáše Ladry. Proč si to myslím? Ladru chtěl Baník kvůli čtyřem hlavním schopnostem – asistence, góly, schopnost obejít protivníka, schopnost nacentrovat. Seedorf sice žádný střelec není, ale jinak? Zatímco Azevedo má za zápas 2,22 centrů, Ladra 4,29 a Seedorf do vápna pošle v průměru 5,02 centru na zápas. Zatímco nejlepší z našich, Sor, zkusí obejít protivníka v průměru 5,85x za zápas(s 46,0% úspěšností), Seedorf to zkusí hned 9,61x za zápas (s úspěšností 56,6 %, velmi podobnou té Ladrově). Jenže co vyšlo najevo až po příjezdu hráče, byl jeho žalostný zdravotní i kondiční stav. Uvést se do angažmá žádostmi o úlevy a šílenou prací bez míče, vedlo k okamžitému ukončení testu. Jestli on není pro cizince dres s číslem 14 prokletý. 🙂

K remíze s třetiligovým soupeřem žádný komentář nemám. Hodnotit takový zápas, kdy na našich byly vidět extrémně těžké nohy, nemá žádný smysl. Pokud dostávají hoši tak moc do těla, jak to působilo, je to jen dobře. V lize se to v dobrém vrátí.

I když se ne každý přestup či zkouška povede, u výběru všech hráčů cítím jednu novou věc. Zatímco dříve jsme brali nejlepšího možného hráče na danou pozici, nyní jako by sportovní úsek přesněji věděl, jaké konkrétní dovednosti má hráč na které pozici mít, aby byl funkční celý tým. Právě zkoušky Goala podobného Almásimu a Seedorfa majícímu podobné přednosti jako chtěný Ladra mi to naznačují. A utvrzují mne v názoru, že Alois Grussmann ví moc dobře, co dělá. A jsem upřímně zvědavý, koho nakonec přivede na pozici středního záložníka, protože to je post, kde po uvolnění Jakuba Drozda na hostování zcela jistě minimálně k jednomu příchodu dojít musí.

Z čeho ale úplně dobrý pocit nemám, je množství zahraničních hráčů v klubu. Chápu, že jsou často levnější, chápu, že možnosti výběru jsou nesrovnatelně větší, ale ukočírovat takovou kabinu vážně nebude lehké. A úplně v ní nevidím hráče, který by pro ty zahraniční plnil roli, kterou zastávají Honza Laštůvka nebo Jirka Fleišman v její česko-slovenské části. Těch případů, kdy se to i u objektivně kvalitních hráčů nepovedlo, je všude kolem strašně moc. A tak doufám, že se Baník nepustil do další evoluce, která půjde cestou slepé uličky, a nebudeme muset po radikálním řezu dělat další radikální řez…

BP!

Souhrn spekulací o letních příchodech do Baníku, vč. zdroje:

Santos (Karviná), střední obránce pravý. Zdroj: Deník Sport

Ostrák (Köln/Karviná), střední záložník, ofenzivní. Zdroj: Deník Sport, Žongl

Tiehi (Opava) – střední záložník, defenzivní. Zdroj: Deník Sport, Žongl

Omale (Prostějov) – střední záložník, defenzivní. Zdroj: Deník Sport

Puškáč (Bohemians) – útočník. Zdroj: Deník Sport

Růsek (Brno) – útočník, ofenzivní záložník. Přestoupil do Olomouce. Zdroj: Deník Sport

Ladra (M. Boleslav) – ofenzivní záložník. Zdroj: Moravskoslezský deník

Lischka (Sparta) – střední obránce. Hostování s opcí v Baníku. Zdroj: Moravskoslezský deník

Necid (Bohemians) – útočník. Zdroj: Moravskoslezský deník

Hadžič (Kakanj) – útočník. Zdroj: Deník Sport

Budínský (M. Boleslav) – záložník. Zdroj: Deník Sport

Káčer (Plzeň) – záložník. Zdroj: Deník Sport

Talovierov (Č. Budějovice) – obránce. Zdroj: Deník Sport

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.