Baníkovský týden

Baníkovský týden (155.)

Více než dvacet milionů utratil Baník za posily pro nastávající ligovou sezonu a kádr je na straně příchodů téměř uzavřený. Všechny posily pak zasáhly do přátelského utkání s Prostějovem. Jak se jim i některým dalším vybraným hráčům vedlo?

Ještě se na skok vrátím ke zmíněným přestupovým částkám. Je to investice do hráčského kádru, kterou Baník dlouho nezažil. A po pražských ,,S“ budeme mužstvem, které utrácelo nejvíce. Dokonce více než Plzeň nebo Budějovice, Olomouc či Boleslav, kteří se sami či za pomoci investorů také hezky odvázali. Jak v v soukromé konverzaci správně poznamenal Marek Bukovský, žádný z trenérů pod současným majitelem ještě nedostal tak luxusní servis. Takže je na místě se zájmem hledět již na přípravu, byť ta zpravidla pro ligové výsledky neznamená vůbec nic. 🙂

Fantastickou produktivitu i skvělé fotbalové myšlení stihl za poločas ukázat Lukáš Budínský. Po dvaceti čtyřech minutách dokázal něco, co se hráčům Baníku nepovedlo za celý minulý ligový ročník – vstřelit branku z přímého kopu. Druhou přidal povedeným volejem, dostával se však i do dalších zakončení a kombinací a dal by se bez uzardění označit za muže zápasu. Ukázal většinu svých silných stránek, pro které byl ceněný v Karviné a pro které o něj nyní usiloval i Jablonec. Prostějov zároveň neprověřil jeho slabší činnosti, pro které ho nemiloval Karel Jarolím v Mladé Boleslavi – totiž zapojování se do týmové defenzivy. Jenže to mu fanoušci i spoluhráči odpustí, pokud bude i v dalších utkáních mít takový přínos pro ofenzivní fázi.

Pozornost upoutal i Laco Almási – z trojice útočníků, které Baník protočil, se jako jediný dostával do zakončení. Dvakrát měl blízko k brance, ale jednou minul a jednou trefil brankáře. Hráč, který by se měl stát ,,novým Poznarem“ ale nepředvedl očekávaný přínos mimo pokutové území, když se mu nedařilo vyhrávat souboje po nakopnutých míčích. Do hry se tolik nedostával Jiří Klíma, který hrál nižší pozici než Almási. Na jeho styl hry si budou muset spoluhráči více zvykat. Jarní jednička ofenzivy Tomáš Zajíc se do zakončení v prvním poločase také nedostal. Prosadit se do ligové sestavy bude mít možná hodně těžké…

David Lischka se očekávaně hodně snažil zapojit do rozehrávky a celkem se mu to dařilo. V defenzivě si neodpustil chybu, kdy za něj propadl míč a soupeřův hráč se řítil do šance, ze které naštěstí nic nebylo. Ale v lize soupeři takové šance mohou trestat.

Z tohoto pohledu zaujaly výkony jak mladého Harušťáka, tak nestora Jirky Fleišmana, který se i ve svém věku a v plné přípravě ukazuje ve skvělé formě a jeho vyzkoušení na levém stoperu je otázkou nejbližších utkání.

Jediným hráčem, který odehrál celé utkání, byl brankář Radovan Murin. Zaujal klidem na míči a perfektním vyřešením dvou šancí soupeře. Přijde mi, že dost lidí jej stále podceňuje.

Příznivcům Baníku hodně zatrnulo, když po střetu zůstal na hřišti ležet David Buchta. Naštestí se nakonec ze hřiště po ošetření zvedl a bolavou nohu rozběhal. Gólově se sice neprosadil, ale v šancích mířil na branku. To je pro střílení branek nakonec vždy podstatné, takže to zase nepochybně přijde. V mezihře ho neposlouchal míč tak, jak jsme byli na jaře zvyklí, ale to je klasický následek tvrdých tréninků.

O šanci se velmi sympaticky pere Kuzmanovič, který ne a ne nasednout na vlak směrem Zlín nebo Budějovice. Střílel, vybojoval penaltu… ale králem je ten, kdo dá gól. A to se podařilo jinému hráči na jeho pozici.

Nepovedlo se to ani Romanovi Potočnému. Ten si pro vstřelení branky vybral tu nejjednodušší úlohu – pokutový kop. Kopl jej prachbídně a brankář mu ji vyrazil. Další rána do sebevědomí zkušeného leváka, u něhož je otázka, zda dokáže své prokletí v našem dresu zlomit a jak bude nést skutečnost, že místo v základní sestavě nejspíše obsadí jiní.

Jak jsem začínal, tak i skončím. Baník buduje velmi slušný a hlavně vyrovnaný kádr. Na každou pozici má minimálně dva hráče, kteří by mimo top tři týmy mohli aspirovat na základní sestavu. To dříve opravdu nebylo. Chybí už jen třešničky v podobě alternativy k Jánošovi a v uzdravení Kukučky. Jaro, kdy mohl nezkušený trenérský štáb Baníku jen mile překvapit, nebylo opravdovým prubířským kamenem. Tím bude podzim. Trefit sestavu, taktiku a udržet kabinu, ve které bude (a vlastně by i mělo být!) každý týden jedenáct hráčů naštvaných na to, že nejsou v základu. To bude pořádná maturita!

BP!

Souhrn spekulací o letních příchodech do Baníku, vč. zdroje:

Santos (Karviná), střední obránce pravý. Zdroj: Deník Sport

Ostrák (Köln/Karviná), střední záložník, ofenzivní. Zdroj: Deník Sport, Žongl

Tiehi (Opava) – střední záložník, defenzivní. Zdroj: Deník Sport, Žongl

Omale (Prostějov) – střední záložník, defenzivní. Zdroj: Deník Sport

Puškáč (Bohemians) – útočník. Zdroj: Deník Sport

Růsek (Brno) – útočník, ofenzivní záložník. Přestoupil do Olomouce. Zdroj: Deník Sport

Ladra (M. Boleslav) – ofenzivní záložník. Zdroj: Moravskoslezský deník

Lischka (Sparta) – střední obránce. Hostování s opcí v Baníku. Zdroj: Moravskoslezský deník

Necid (Bohemians) – útočník. Zdroj: Moravskoslezský deník

Hadžič (Kakanj) – útočník. Zdroj: Deník Sport

Budínský (M. Boleslav) – záložník. Přestup do Baníku. Zdroj: Deník Sport

Káčer (Plzeň) – záložník. Zdroj: Deník Sport

Talovierov (Č. Budějovice) – obránce. Zdroj: Deník Sport

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.