Baníkovský týden

Baníkovský týden (152.)

Jedna ze zásadních otázek, které si kladou příznivci Baníku a kterou by si mělo klást i vedení Baníku, zní: „Má Baník tým na poháry, nebo je osmé místo reálným odrazem kvality mužstva?“ Odpovědět na ni není jednoduché, a tak si na pomoc vezmeme někdy nenáviděná, jindy přeceňovaná data.

Společnost Wyscout používá vlastní žebříčky (indexy) kvality hráčů, u kterých nasbírá dostatek údajů o jejich herních činnostech (tuto podmínku v minulém ročníku nenaplnil např. David Buchta). Z nich pak vytváří jak svou nejlepší jedenáctku sezony, tak i pořadí dle základního členění postů. Ke každému postu přiřadí nejdůležitější herní činnosti a jejich vyhodnocením určí kvalitu hráče.

Do nejlepší sestavy sezony FORTUNA:LIGY se u této společnosti žádný z hráčů Baníku nedostal. Sestava vypadá takto:

Hanuš

Čolić – Kúdela – Hancko – Bartošák

González – Stanciu – Sadílek L. – Mosquera

Doležal – Schranz

Pojďme teď v žebříčcích hledat hráče Baníku, kteří měli podle fotbalových dat do ideální jedenáctky nejblíže.

Mezi brankáři se dlouho držel na druhém či třetím místě Honza Laštůvka. Méně povedený závěr sezony kdy častěji inkasoval jej však odsunul na čtvrté místo za Hanuše, Mandouse a Koláře.

Hezké sedmé místo mezi středními obránci patří Stronatimu. Před ním se kromě Kúdely a Hancka umístili Zelený, Kacharaba, Kubista a Zima. Daleko za sebou pak nechal reprezentanty Brabce s Čelůstkou, kteří jsou na dvanáctém a třináctém místě jen o chloupek lepší než čtrnáctý Kuba Pokorný. Dvacátý Svozil je pak hodnocený lépe než třeba Santos, o kterého Baník stál (a stojí), ale cenové představy Karviné jsou jaksi příliš vysoké. Holt když se ví, kolik milionů má přitéci za Stronatiho, nemá nikdo problém říci si o více jak polovinu navíc…

U krajních obránců je z našich hráčů nejlépe hodnocen Ndefe jako šestý v lize. Následuje tak pro nás nepotřebného Helešice na místě pátém… Dvaadvacátá příčka patří Fleišmanovi, čtyřiadvacátá odchozímu Fillovi.

Středním záložníkům s defenzivními úkoly vévodí dle dat Kalvach před Krejčím. Výbornou dvojící hráčů, kteří mohou tuto pozici zastat disponuje Slovácko (čtvrtý Havlík, pátý Daníček) a šesté místo patří našemu Adamu Jánošovi. Osmnáctý je Filip Kaloč, uvažovaná posila z Opavy Tiehi je jedenadvacátý.

Žádný z našich hráčů nezapadá do kolonky ,,tvůrce hry.” Parametry splňoval odchozí Robert Hrubý, umístěný na dvacáté druhé pozici.

Vůbec nejlepšího umístění dosáhl Daniel Tetour, který dle parametrů klíčových pro ofenzivní střední záložníky obsadil druhé místo za Bořkem Dočkalem a v datech překonal skvěle hrajícího třetího Filipa Zorvana z Příbrami, který byl v hledáčku Baníku v minulosti, Petra Hronka, který měl rovněž do Baníku relativně nedávno nakročeno či Christiana Herce, kterého bych v Baníku docela rád viděl já. Devátá příčka patří Tomáši Ostrákovi.

Výborná sezona Carlose Azeveda jej vynesla na páté místo Wyscout indexu mezi krajními záložníky. Pořadí? Mosquera, Ba Loua, González a Pešek, následovaný naším tanečníkem capoeiry. Až šestý je podzimní kometa ze Slavie – Sima. Jedenáctá příčka patří Tomáši Ladrovi a třináctá Romanu Potočnému.

Jestli v nějaké kategorii hráči Baníku propadli, pak jsou to, kromě ,,tvůrců hry”, kam žádný z našich borců nezapadá, útočníci. Jablonec měl Doležala se Schranzem. Sparta Hložka, Slavia Kuchtu, Slovácko Klimenta, Plzeň Beauguela, Zlín Poznara, Karviná Papadopulose (11. místo), Brno Růska (12.) a Liberec Rondiče (13.). Nejlepší útočník Baníku? Až osmnáctý Zajíc…

Kde Baník tlačí bota je jasné. Není to v brance, není to v obraně (byť s odchodem Zia, který se dá považovat za takřka jistý, se situace může změnit, protože příchod vyhlédnutých náhrad se komplikuje), není to střed zálohy. Pokud je někde zakopaný pes, je to předfinální a finální fáze, kde potřebujeme kvalitu při vytváření šancí a jejich proměňování. Cílení na hráče jako je Ostrák, Ladra, Růsek je tedy od vedení Baníku správné. Jenže ani jeden z nich prozatím Baníku nekývl, respektive nepodepsal. Kdo si není jistý, zda chce za Baník hrát, ať za něj radši nehraje. Nedorazí místo nich nakonec jen hráči druhého sledu, či z druhé ligy? Upřímně – je to nejen možné, je to čím dál víc pravděpodobné. Seppuku kvůli tomu však páchat nebudu. Někdy je lepší nic moc nečekat a být příjemně překvapen. Nedávno jsem s jedním znalcem fotbalového prostředí komunikoval a říkal jsem mu, že Baník bude lepší, než byl ve skončené sezoně. A fakt tomu věřím. A nakonec, on tomu svým tipem na sedmé místo v ročníku nadcházejícím věří také. 🙂

Na individuální hodnocení jsem se podíval i svým subjektivním okem. Jak bych hodnotil?

Tři nejlepší hráči: Stronati, Laštůvka, Azevedo

Patrizio prožil úspěšnou sezonu. Podával spolehlivé výkony, byl spolu s Laštůvkou lídrem celého týmu a zaslouženě patřil mezi hráče, kteří neměli daleko k nominaci do reprezentace. Honza Laštůvka patřil mezi nejlepší brankáře ligy, v některých pasážích soutěže bych se nebál napsat, že byl vůbec nejlepší. Ke konci sezony si ale stejně jako celá defenziva vybral několik horších chvilek. Zajímavý příběh napsal Azevedo, který se stal z hráče na odchodu tahounem ofenzivy a neomylným exekutorem pokutových kopů.

Největší zklamání: Mena, Tijani

Příchod šikovného a mladého Španěla měl Baníku pomoci s herní proměnou a úvod skutečně vypadal nadějně. Vidění hry, technika a jeho schopnost získávat prostor při hře s míčem byly nad schopnostmi ostatních spoluhráčů. Mimochodem, v Baníku statisticky vynikal úspěšností přihrávek směřujících dopředu, kterou měl na hodnotě nevídaných 81 %. Čím dál víc se ale na celkovém rozpoložení hráče, ale i jeho pozice a vnímání v klubu, podepisovala nepříznivá pandemická situace (sociální odloučení mělo neblahý vliv na psychiku hráče), zdravotní trable a rozdílné pohledy hráče a trenérů na to, co by měl na hřišti plnit. Katastrofu pak dokonala výměna trenéra. Rezervy a důvody, proč se jeho angažmá nezdařilo, je ale objektivně hledat nejen na straně hráče, ale právě i na straně klubu. Přestože o Menu projevily zájem dva ligové kluby, on se uchází o angažmá ve druhé španělské lize.

Tijani, jenž není při součtu všech nákladů levnějším hráčem než Mena, dostal obrovskou příležitost na podzim, když mu byla umetena cesta k ligovým startům odchodem Smoly. Hráč sice zaujal v hektickém závěru podzimního remízového duelu proti Budějovicím a v zápase proti Pardubicím, kde si šťastným gólem připsal svou jedinou ligovou branku, jenže v dalších soutěžních utkáních nikdy nepředvedl výkony, které si Baník při jeho angažování představoval. Jeho sabotované hostování v Pardubicích a mizerné výkony při jarním hostování v Třinci byly nejspíše derniérou jeho fotbalové kariéry v Baníku. Pokud se tedy podaří jeho kontrakt předčasně ukončit.

Objevy sezony: Buchta, Kaloč, Tetour

Jedna z kladných stop trenéra Kozla, která přetrvává. Nebýt jeho, možná bychom ani jednoho ze jmenované trojice v dresu Baníku nevídali. Dan Tetour je pro většinu milým překvapením. Přechod z pomalejší druhé ligy zvládl bez problémů a nejen dle dat patří k nejlepším hráčům ve středu zálohy. Pokud udrží jarní produktivitu, bude pro Baník velmi platný. Buchta s Kaločem se pak z lavičky propracovali mezi základní stavební kameny sestavy a nadcházející sezona by je mohla posunout ještě dál. Přestože jejich role vyrostla již za trenéra Kozla, nejvíce jejich dovednosti vynikly až po trenérské změně. Oba hráči mají potenciál vyrůst v nové modly příznivců klubu. Stačí, když z nastolené cesty neuhnou.

Souhrn spekulací o letních příchodech do Baníku, vč. zdroje:

Santos (Karviná), střední obránce pravý. Zdroj: Deník Sport

Ostrák (Köln/Karviná), střední záložník, ofenzivní. Zdroj: Deník Sport, Žongl

Tiehi (Opava) – střední záložník, defenzivní. Zdroj: Deník Sport, Žongl

Omale (Prostějov) – střední záložník, defenzivní. Zdroj: Deník Sport

Puškáč (Bohemians) – útočník . Zdroj: Deník Sport

Růsek (Brno) – útočník, ofenzivní záložník. Zdroj: Deník Sport

Ladra (M. Boleslav) – ofenzivní záložník. Zdroj: Moravskoslezský deník

Lischka (Sparta) – střední obránce. Zdroj: Moravskoslezský deník

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.