Baníkovský týden

Baníkovský týden (151.)

Poté, co jsem vytvořil světový rekord v počtu použití slov ,,prostě“ a ,,jakoby“ v rámci jednoho dílu podcastu, je čas se pustit do hodnocení týmových statistik v podivné covidové sezoně. V dalším týdnu se pak mohu pustit do hodnocení jednotlivců a v přespříštím už budeme blizoučko startu přípravy, což znamená prostor na popis posil, přičemž už nyní se mluví o tom, že k té první, která aspiruje na okamžité zařazení do základní sestavy, máme veeelmi blizoučko, skoro jako má nejmenovaný expolitik k dívkám. Jsem také zvědavý, zda klub bude příchody oznamovat postupně, nebo až se startem přípravy, jako tomu bylo v poslední době zvykem.

Ale dost řečí a pojďme na slíbené statistiky. Pro vytvoření kontextu čísel Baníku budu používat u každé metriky nejlepší ligový celek v dané kategorii, nejhorší, který se kvalifikoval do pohárů a nejhorší celkem. Vynechám přitom všeobecně známá čísla, jako počet bodů. 🙂

Týmové xG ukazuje, kolik branek dle ,,kvality míst, ze kterých došlo k zakončení“, měl tým nastřílet. První je Slavia (xG 75,90 / nastřílela 85 branek), nejhorší pohárový tým je šesté Slovácko (54,64 / 58), Baník je devátý (46,60 / 48) a nejhorším týmem je Příbram (26,86 / 26).

Podle metriky xG soupeřů vzejde předpoklad, kolik branek měl tým inkasovat dle kvality střel soupeřů. Nejméně branek měla dostat Slavia (xG 29,18 / inkasovala 20), nejhorším pohárovým týmem je šestá Sparta (40,89 / 43), Baník je  osmý (44,89 / 38), u něhož rozdíl mezi předpokládanými a obdrženými brankami ukazuje kvality Honzy Laštůvky a nejhorší je Opava (67,21 / 69).

Míč celkově nejvíce držela Slavia (62,0 % hrací doby), Baník byl čtvrtý (51,3 %), nejhorší pohárový tým měl držení míče ve svých utkání 48,3 % (Slovácko) a nejhorší v tomto ohledu byla Příbram (43,2 %).

Statistika střídání je asi pouhou zajímavostí, nicméně nejvíce střídání využila Slavia (161), druhým byl Baník (153), nejméně střídání z pohárových mužstev využila šestnáctá Sparta (123) a vůbec nejméně střídaly Budějovice (114).

Nejvíce střel v soutěži vyslali hráči Slavie (502), Baník s 359 střelami zaujímá 9. místo, z pohárových účastníků nejméně střílelo Slovácko (346) a z ligy Příbram (254). Baník se potýkal s přesností střelby, neboť pouze 34,5 % jeho střel mířilo na branku soupeře, což znamená hrozivé 14. místo v tomto kritériu. Plných jedenáct pokusů hráčů Baníku skončilo na tyči, což je po Plzni a Slovácku nejvíce. Třetí je Baník rovněž v počtu zakončení hlavou (79x) – vzhledem k poměrně malé průměrné výšce kádru celkem překvapivý údaj.

Zajímavým ukazatelem útočných dovedností je počet doteků v pokutovém území soupeře. Pořadí vévodí Plzeň (934), nejhorším pohárovým týmem je Slovácko na osmém místě (541), Baník je dvanáctý (520) a pořadí uzavírá Příbram (333).

Nejfaulovanější byli hráči Sparty (622), Baník byl šestým nejfaulovanějším týmem (528). Z týmů, které se kvalifikovaly do pohárů, byla nejméně faulovaná šestnáctá Plzeň (442) a v lize nejméně faulovaní byli hráči Boleslavi (423).

93 odpískaných offsidů znamená pro Baník druhé nejhorší místo za Teplicemi (102), nejméně postavení mimo hru zaznamenali muži v černém Jabloneckým (49).

Nejvíce rohů zahrávala Plzeň (254), osmé je Slovácko (159), desátý Baník (154) a nejméně stavěli míč k rohovému praporku hráči Opavy a Pardubic (128x).

Nejvíce pokutových kopů zahrávalo Slovácko (14), sedmý v pořadí je Baník (9), Plzeň kopala 8 penalt (9. místo v pořadí), nejméně jich kopaly Teplice (3).

Nejméně střel soupeřům dovolila Slavia (247), z pohárových účastníků si nejhůře vedla šestá Plzeň (344), následovaná sedmým Baníkem (358). Nejvíce střel dovolila soupeřům Příbram (460).

Metrika PPDA měří, kolik přihrávek tým dovolil soupeři, než došlo k defenzivní akci. Čím nižší číslo, tím větší intenzita, se kterou se tým pokusil získat míč. Lize vévodí Slavia (6,33), Baník je sedmý (8,34), pohárový Jablonec až desátý (8,65), pořadí uzavírá Boleslav (10,25).

Nejméně faulů se dopustila Sparta (470), pátým nejméně faulujícím je Baník (517), který tak fauloval méně častěji, než šestá Slavia. Desáté místo patří pohárovému Jablonci (528), nejčastěji k nečisté hře sáhli hráči Olomouce (605).

Nejvíce přihrávek si připsala Plzeň (16 017), Baník je osmý (11 987), Jablonec desátý (11 742) a nejméně kombinací předvedl tým Příbrami (9 551). K přihrávkám dodám, že nejvíce nákopů zahrálo Slovácko (Baník je šestý nejčastěji nakopávající tým), naopak nejméně se k dlouhým přihrávkám pouštěly týmy Jablonce, Sparty, Slavie a Karviné.

Do ofenzivní třetiny hřiště pak nejčastěji dostávala míč Plzeň (2 203), Baník byl osmý (1 843), hned před devátým Slováckem (1n799). Nejméně často se to dařilo hráčům Teplic (1 592).

Přestože čísla jsou pouze čísla a nehodnotit je v kontextu jiných věcí bývá dost ošidné, v tomto případě až na některé výjimky potvrzují, že Baník v klíčových činnostech za týmy, které budou příští rok startovat v Evropských pohárech, zaostává.

BP!

Souhrn spekulací o letních příchodech do Baníku, vč. zdroje:

Santos (Karviná), střední obránce pravý – zdroj Deník Sport

Ostrák (Köln/Karviná), střední záložník, ofenzivní – zdroj Deník Sport, Žongl

Tiehi (Opava) – střední záložník, defenzivní – zdroj Deník Sport, Žongl

Omale (Prostějov) – střední záložník, defenzivní – zdroj Deník Sport

Puškáč (Bohemians) – útočník – zdroj Deník Sport

Růsek (Brno) – útočník, ofenzivní záložník – zdroj Deník Sport

Ladra (M. Boleslav) – ofenzivní záložník – zdroj Moravskoslezský deník

Lischka (Sparta) – střední obránce – zdroj Moravskoslezský deník

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.