Co na srdci, to o Baníku

Nenaplněná sezóna

„Přestárlý kádr na hranici svých možností produkující nemoderní fotbal s čím dál menším počtem odchovanců. V kancelářích na Bazalech se rozhodli, že takových označení pro Baník napříč českým prostředím už bylo dost. Je čas na změnu. Slezský klub po příchodu trenéra Luboše Kozla a blížícím se konci Milana Baroše pomalu kráčí k nové etapě. Plán je jasný: svérázná značka FCB by zase měla bavit fanoušky atraktivní hrou a prezentovat se svou vlastní DNA.“

Takhle 5. května 2020 nastínil a zvláště poslední větou vlastně i vytýčil plán práce pro následující sezónu 2020/21 redaktor Sportu Michal Kvasnica. Nevím, jestli tenhle článek četl někdo z vedení, ale můj názor je, že plán splněn nebyl.

Víte, když jste už 40 let fanouškem klubu, který má v názvu Baník, a to slovo mi už od mala znělo úderně, živě, jako když o sebe břinknou dva půllitry s pivem, kterým si po šichtě připije havíř s ocelářem, tak se jen velmi těžko smiřujete se sezónou odehranou na půl plynu. Taková sezóna právě skončila a ve mně zůstal pocit jisté nedotaženosti, nevyužití potenciálu, který v sobě to mužstvo mělo. Zůstal ve mně pocit, jako by mě někdo okradl či snad ještě lépe pocit nesplněného slibu nebo alespoň příslibu. Kdybych teď seděl někde v pivnici, tak bych se tu pachuť nenaplnění, která zůstala tam někde vzadu v hlavě, snažil spláchnout hodně hořkým pivem a navíc zazdít velkým Fernetem.

Nechci teď hodnotit výkony jednotlivých hráčů, trenérů, ani to, jak se povedly, nebo nepovedly posily. To třeba zhodnotím někdy jindy, až bude lepší konstelace hvězd a budu mít větší odstup od toho zklamání, které ve mne rezonuje. Teď spíše přemýšlím nad tím, jak je spokojen, či nespokojen člověk, který Baníku dává mnoho, nejen finance, přičemž mu klub zatím formou výsledků jeho investici nesplácí a radosti mu dává pomálu. Mnohokrát zaznělo, jaké štěstí náš klub potkalo v osobě Václava Brabce. Máme majitele, kterého nám opravdu mnoho klubů může závidět, ale nějak mám poslední dobou pocit, že to okolo něj v tom soukolí, které je nezbytné pro velké výkony, drhne.

Velkou naději směřuji k osobě Aloise Grussmanna, který je zatím v Baníku krátce a teprve v tomhle přestupním období může ukázat, jestli je tím, na koho tady už dlouho čekáme. Tím, kdo vytvoří s majitelem klubu tandem a dokáže prostředky, se kterými Baník nakládá, využít maximálně efektivně. Už je opravdu na čase se posunout dál, protože období, kdy se někteří lidé z vedení učili, jak to mezi velkými kluby ve fotbale chodí, je za námi a Baník by měl rázně rozrazit dveře a do té top ligové společnosti sebevědomě vstoupit. Zatím je to totiž jen takové nesmělé zaklepání ve stylu: „Smíme dále?“

Aby ten dnešní blog tak silně nezaváněl patosem a objevila se i případná pozitiva, dovolil jsem si po vzoru velkých deníků oslovit pár spolusledujících, se kterými si často vyměňujeme zprávy či tweety, s malou hodnotící anketkou. Děkuji všem, že si udělali čas a přispěli svým názorem.

Hráč sezóny

@perdazdJan Laštůvka – jednoznačná volba. Legenda a borec, který dokazuje, že věk je pouze číslo. Stačí si vzpomenout na jeho úžasný výkon na podzim proti Sigmě. Nebýt Laštyho, tak dnes máme v tabulce o dost bodů méně. Snad mu bude držet zdraví a ještě rok, dva v našich barvách odchytá.

@Boler76280423: Za mě určitě Lašty. Důvodů je hodně, ale především jeho konzistence výkonů je tím, co jej odlišuje od ostatních hráčů, díky něj jsme získali o dost více bodů, než na které jsme reálně měli.

@saxofonikos: Pro mne je to jednoznačně Honza Laštůvka. Neustále mi ukazuje a dokazuje, že i v hráčsky pokročilém věku se dá předvést obdivuhodný výkon.

@kravranJan Laštůvka – tady nebylo moc o čem uvažovat. Jistota na brankové čáře, kde nejednou přiváděl soupeřovy hráče až k šílenství. Ti už měli leckdy ruce nahoře, ale Lašty jim ukázal, že hráč jeho zkušeností ještě rozhodně není za svým zenitem.

@pustej85Jan Laštůvka – po celou sezónu spolehlivý. Mnoho nadstandardních výkonů. Srdcař, na kterém je vidět, jak moc mu na výsledcích a na Baníku záleží.

@KrenekHonza93Jan Laštůvka – 10 nul a takových 10 „chycených“ bodů. Prostě nestárnoucí legenda.

Překvapení sezóny

@perdazdCarlos De Azevedo – pro někoho to možná překvapení není, ale pro mě ano. Hráč, který byl na začátku sezóny přeřazen do B týmu a osobně jsem čekal, že u nás definitivně skončí. Ale Carlos se chytl a na konci sezóny je našim nejlepším střelcem a ve většině zápasů patřil k tomu lepšímu na hřišti. Upřímně? Nečekal jsem, že se ještě dokáže takto nakopnout. Je to hráč, u kterého hraje velkou roli hlava. Pokud se mu chce, umí velké věci. Když se mu nechce, je odevzdaný a je na něm vidět laxnost. Jsem rád, že u něj teď převažuje ta první varianta a věřím, že už to tak i zůstane.

@Boler76280423: Překvapení sezóny a talent/y sezóny bych s dovolením spojil. Volím Buchtu a Kaloče. Oba dva hráči nejsou úplnými nováčky, respektive hráli již i minulou sezonu, každopádně až v té právě skončené dostali oba větší/pořádnou příležitost (diskutabilní u Buchtiče, aspoň v prvních dvou třetinách sezóny) a oba ožili až na jaře. Kaloč hrál relativně pravidelně i na podzim, ale výkonnostně to žádná sláva nebyla. Po příchodu Ondřeje Smetany a s tím související změnou pozice/úkolů na hřišti se jeho výkonnost rapidně zlepšila, což málokdo čekal a dneska si troufnu říct, že již patří mezi základní pilíře zálohy. To samé a možná podtržené by se dalo říct i o Buchtovi, který také ožil až nyní pod trenérem Smetanou a že ožil pořádně zprudka! Všichni jsme tak nějak tušili, že se jedná o talent a střelce, ale jeho produktivita musela kdekoho, včetně mě, překvapit a to velice příjemně. 🙂

Co se týká dalších překvapení sezóny, tak by se určitě nemělo zapomenout na jedenáctigólového Carlose, u kterého jsem již nečekal, že odehraje nadstandardní sezónu. Závěrem bych ještě zmínil duo Ndefe-Tetour, jež velice rychle zapadlo do týmu. Každý přitom přispěl trošku jinak: Ndefe nám hodně pomohl svou univerzálností (i když někdy jemu samotnému možná na škodu). Tetour pak byl velmi důležitý pro naši ofenzivu svou kreativitou a obecně tvorbou hry. Celkově se dají oba hráči hodnotit jako dobré podpisy.

@saxofonikosOndřej Smetana – kluk, kterého jsem ani moc nevnímal, ale najednou se vynořil jako velmi sympatický a pracující trenér. Držím mu palce.

@kravranFilip Kaloč – jeho hra za trenéra Kozla, kdy byl takovým silně defenzivním čističem, trpícím každou špatnou přihrávkou a spálenou šancí, se příchodem kouče Smetany změnila jako noc a den. Filip dostává příležitost a jeho sebevědomí roste zápas od zápasu. Rychlost, vyvážení míče na soupeřovu polovinu, to vše jsou faktory, které ho předurčují k tomu, aby se z něj stala opora záložní řady.

@pustej85: Nemilým překvapením je pro mně svým fungováním Baník jako klub samotný. Po pěti letech pod panem Brabcem, úspěšné éře a odchodu pana Páníka, jsem si myslel, že se A tým posune zase o krůček nahoru, jak herně, tak výsledkově. Prchající mládež a některé kroky vedení mi však na optimismu nepřidávají.

@KrenekHonza93Daniel Tetour – já Tetymu vůbec nevěřil, na „druholigistu“ měl totiž spíš průměrný věk, ale kdo z nás třeba během sezóny pomyslel na hráče s takovým renomé jako Hrubý? 5+3 a 25 přihrávek do šance je na středního záložníka Baníku více než nadprůměrná statistika. Technicky je na tom nejlépe z týmu.

Talent sezóny

@perdazdDavid Buchta a Filip Kaloč – dva mladící, o kterých se mluvilo jako o těch, co na ligu, potažmo Baník nemají a nikdy mít nebudou. Za trenéra Páníka o nich nebylo vůbec slyšet a dneska patří oba do základní sestavy A týmu. Kaloč se mi od pohárového utkání na Spartě velmi líbí. Už tam zahrál dobře, ale triviální chybou pohřbil naše šance v MOL Cupu. Ale myslím si, že to Filipa paradoxně ještě více nakoplo a od té doby předvádí spolehlivé výkony. Je vidět, že si konečně věří. A David Buchta? Netřeba slov. Hráč, na kterého se těším každý zápas. Je v laufu, dává nádherné branky a také připravuje góly spoluhráčům. Jeho klid v zakončení obdivuji. Je to klenot, který si musí Baník hýčkat.

@saxofonikos: V současné době to pro mne je David Buchta. Mám velkou radost, že máme konečně i nějakého odchovance, na kterého můžeme být hrdí. Věřím, že jeho výkon půjde dále nahoru.

@kravranDavid Buchta – tento hráč je stejně starý jako Filip Kaloč a i on potřeboval důvěru trenéra a postupné získávání sebevědomí. Baník dlouho hledal střelce, Šašinka ani Zajíc totiž nebyli tak produktivní, a tak se čekalo, až se objevil tento odchovanec, který využil svou příležitost a po vstřelení svých prvních branek patřil v dalších zápasech k nejlepším. Přehled ve hře, přihrávky a v neposlední řadě zmiňované góly, jsou věci, pro které jej sledují agenti nejen českých, ale i zahraničních klubů.

@pustej85David Buchta a Filip Kaloč – David na jaře ukázal, že je opravdu gólovým hráčem, který toho může hodně dokázat. Filip nebyl mým oblíbencem, ale našla se mu správná pozice na hřišti a jeho jarní výkony byly velice dobré! Tímto se mu veřejně omlouvám a jen tak dál! 🙂

@KrenekHonza93Ondřej Kukučka – jako talent v pravém slova smyslu vidím dorostence, což jsou hráči ročníku 2002 a mladších. Proto nezmíním Buchtu nebo Kaloče, ale někoho kdo v lize nemá ještě ani jednu minutu. Kuki mě v mládeži naprosto očaroval a jeho posun do áčka je zcela logický. Zatím se mohl ukázat jen v přípravě, a tak mu tuto cenu dávám spíš jako motivaci, ať se vrátí silnější. Vím, že na to má. Držím mu palce. 🙂

Zklamání sezóny

@perdazdAngažmá Pepeho Meny. Ať se na mě vedení, potažmo trenéři nezlobí, ale to, jakým způsobem se s Menou naložilo, je pro mě obrovským zklamáním. Ano, Mena dostal nějaký prostor, ale za mě nedostatečný. Jsem přesvědčen o tom, že kdyby dostal adekvátní herní čas, ukázal by své kvality. A já se ptám, proč Pepe nedostal více minut na hřišti? Proč trávil většinu času na lavičce nebo úplně mimo nominaci? A proč si tedy takového hráče vůbec pořizujeme, když mu nedáme ani větší šanci se ukázat? Myslím si, že tohle Baník absolutně nezvládl a jsem z tohoto za mě katastrofálního přístupu rozčarován.

@Boler76280423: Mohl bych jmenovat některé hráče, ale raději bych je vynechal. Dle mě musí být samozřejmým zklamáním konec trenéra Kozla na lavičce Baníku, kdy toho bylo na toto téma řečeno už mnoho. Bohužel s tím, s čím zde přišel, neuspěl a jeho odvolání bylo namístě. Vzhledem k posledním týdnům, ale nejen k nim, musím však zmínit i samotné vedení Baníku, kdy některé kroky, které se již udělaly nebo se chystají, nejsou dle mě správné pro klub a jeho budoucnost. Chybí vize a dlouhodobý plán/koncepce a bez toho se stále budeme točit v kruhu. A i samozřejmě samotné vyhození trenéra moc nepomohlo k celkovému hodnocení, nemluvě o výsledcích v samotné sezóně.

@saxofonikos: Pro mne je zklamáním sezóny definitivní několikanásobné zrušení našich koncertů. 🙂

@kravran: Tady je toho více. Covid znemožnil fanouškům shlédnout to, co nejvíce milují a hráčům support moc chyběl. Na druhou stranu, respekt těm, kteří jezdili ven i v těchto těžkých dobách a také doma povzbuzovali za plotem. Druhým zklamáním pro mě je klubová politika. Zdá se, že je něco shnilého ve státě dánském. Netáhne se za jeden provaz (končí legenda a odborník Slončík, A. Grussmann je taky rozčarovaný, mládež nesměřuje tam, kde bychom chtěli. Příští sezóna bude v mnoha věcech zlomová, ale pokud se neudělají dobré výsledky a áčko se nebude pohybovat tam, kde ho chtějí nejen fanoušci, ale i majitel, obávám se horších časů.

@pustej85Ondra Šašinka – Baník miluje, rve se za něj, bojuje, ale prostě se mu v něm nedaří a ta čísla nemá. Bohužel. Věřím, že jiné prostředí by mu pomohlo a padalo mu to tam opět jako na Slovácku.

@KrenekHonza93Ondřej Šašinka – sympatický synek, který by za Baník dýchal bohužel podává naprosto nedostatečné výkony. Nechci mu ještě víc přidávat, ale… statistiky jsou dostatečně vypovídající. Myslím, že by bylo pro dobro všech stran, aby se cesty jeho a cesty Baníku rozdělily. Takové Slovácko, kde se mu dařilo, ještě navíc hrající evropské poháry, se skvělým trenérem… To by mohlo Ondrovi slušet. Ostatně, do budoucna by se do Baníku dobrými výkony mohl klidně vrátit už jako zkušený fotbalista. Ve 23 letech fotbalový život opravdu nekončí…

Závěrem bych zmínil, že v dobách reálného socialismu jsme při silvestrovském bilancovaní mohli často zaslechnout zhodnocení, že právě končící rok byl průměrný. Horší než ten, co byl, ale lepší než ten, co přijde. Mám tedy pro tu nadcházející sezónu 2021/22 také jedno přání. Ať je průměrná. Lepší než ta, co právě skončila, ale horší než ta, co přijde po ní.

Fotbalu zdar a Baníku zvlášť!

 

Další články z:Co na srdci, to o Baníku

Komentáře nejsou povoleny.