Baníkovský týden

Baníkovský týden (150.)

Poslední utkání nepříliš vydařené sezony přineslo spíše než vyhecované derby, zápas v tempu ostřejšího přáteláku. Oba soupeři ubrali na obvyklém důrazu, a tak se střílelo jak při Ostravské operaci – hráči Baníku se do zakončení dostali 16x, soupeř z Karviné 14x. 

Remízu nesli mnozí fanoušci nepříliš libě a za pozitiva označovali pouze nasazení Śmigy do základní sestavy a bohatou pyrotechnickou vložku kotle. Což mi nepřijde úplně fér. Baník totiž předvedl docela dost pohledných kombinací a postupných útoků, o čemž svědčí i velmi nadprůměrný počet přihrávek (489). Suverénně nejvyšší pod koučem Smetanou. Jeho zajímavým tahem bylo nasazení Sora do středu hřiště. Dosud jsme jej vídali hrát hlavně na kraji, přičemž v pozici pod útočníkem se dařilo potlačit jednu z jeho velkých slabin – neochotu podstupovat obranné souboje. Nevěříte? Takový David Buchta jich v průměru za 90 minut absolvuje 6,81, Sor pouze 4,90. Upřímně, hrát za ním krajního obránce není zrovna práce snů :-). Celou sezonu zhodnotím v některém z příštích vydání, odstup a vychladnutí emocí takovým článkům prospívá.

Ve Fotbal fokus podcastu od ČT Sport zazněla informace, že by se Baník měl zajímat o Davida Puškáče z Bohemians. Hráč byl v hledáčku Baníku již dříve, když působil v Opavě. A rozhodně existují důvody, proč by jeho příchod dával logiku. Zaměřme se na jeho srovnání se Zajícem a Chvějou. V posledním kalendářním roce zaznamenal Puškáč 7 branek (0,40 g/z), Zajíc 9 (0,36 g/z) a Chvěja 12 branek (0,48 g/z). Puškáč je také nejvyšší (190 cm) a nejrobusnější (86 kg) ze jmenované trojice. Vhodným doplněním je i z věkového hlediska (Chvěja 22, Zajíc 24, Puškáč 28 let). V jakých herních parametrech tuto dvojici převyšuje? Svede více vzdušných soubojů a je v nich úspěšnější. Také častěji asistuje u branek a vytvoří více střeleckých příležitostí pro spoluhráče než jeho dva hlavní konkurenti. Dostává se do hry častěji než Zajíc (podobně často jako Chvěja). V průměru jednou za zápas vymyslí důležitou průnikovou přihrávku, čímž výrazně převyšuje jak Chvěju, tak zejména Zajíce. Celkově se pak dá hra o něj mnohem více opřít než o Zajíce, což by mělo být znát jak na hřišti silnějších soupeřů, kde si tým potřebuje při zakládání útočných akcí pomoci dlouhou přihrávkou na útočníka, tak při dobývání branky zalezlého soupeře na domácím hřišti. Plní i kritérium ,,hráč z regionu.” Pokud by tedy spekulace o jeho příchodu byla pravdivá, mohl by se stát větší posilou, než jak se prvním pohledem jeví.

Objevují se i první informace o hráčích, kteří by mohli být z kádru uvolněni. Z hráčů, kteří jsou na hostování se pro letní přípravu počítá s Romanem Potočným, šanci prosadit se do kádru mají za určitých okolností Ondřej Chvěja a brankář Lumír Číž. S dalšími hráči, kteří byli na hostování se spíše nepočítá. Ze stávajícího kádru se nejčastěji mluví o možných odchodech Holzera, Šašinky (zřejmě definitivně padla jejich možná výměna za Sadílka a bude se tak jednat o jinou formu jejich působení ve Slovácku), Kuzmanoviče, Budinského a Filla. Nejcitelnější ztrátou by byl odchod Patrizia Stronatiho, za kterého maďarský zájemce nabízí vyšší částku, než při minulém přestupním období.

A příchody? Jednoznačnou prioritou je zkvalitnění ofenzivní části, veliká snaha se upírá k příchodu jednoho či dvou hrotových hráčů a jednoho až dvou záložníků. Paradoxně může Baníku nastat velký problém ve středu obrany a zálohy, pokud by došlo k trochu očekávaným odchodům Stronatiho, Jánoše, ale pozor, možná i dalších hráčů z těchto pozic. Za každý odchod by musela přijít náhrada, což se zejména na postu levonohého stopera jeví velmi, velmi obtížně. Některá jména možných posil, která ještě nepronikla do médií, zazní brzy v chystaném Baník Blog podcastu, a věřte, že se jedná o hráče zajímavé a ligou i poháry prověřené.

Tak brzy nastražte uši 🙂

BP!

Souhrn spekulací o letních příchodech do Baníku, vč. zdroje:

Santos (Karviná), střední obránce pravý – zdroj Deník Sport

Ostrák (Köln/Karviná), střední záložník, ofenzivní – zdroj Deník Sport, Žongl

Tiehi (Opava) – střední záložník, defenzivní – zdroj Deník Sport, Žongl

Omale (Prostějov) – střední záložník, defenzivní – zdroj Deník Sport

Puškáč (Bohemians) – útočník – zdroj Deník Sport

Růsek (Brno) – útočník, ofenzivní záložník – zdroj Deník Sport

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.