Pohledem z B4

Co teď s Béčkem?

Baníkovská rezerva v nedělním zápase 7. kola MSFL pokořila pozdním gólem Petra Jaroně 0:1 domácí Zlín B. Toto vítězství nezůstalo mezi fanoušky Baníku bez odezvy, neboť získané tři body poslaly mužstvo na první místo ligové tabulky. Jak však s touhle pozicí naloží klub?

Všechny totiž při pohledu na tabulku musela napadnout myšlenka, že by bylo přeci skvělé, kdyby se B-tým dostal do druhé nejvyšší ligy. A důvody, proč by to bylo pro Baník výhodné, není třeba sáhodlouze rozebírat, ostatně téma Béčka a F:NL jsme před nedávnem probrali v Baník Blog podcastu. Myšlenka o rezervním týmu hrajícím v profesionální soutěži se však zcela pochopitelně zalíbila i klubovému vedení a dá se prohlásit, že i vzhledem k dosavadnímu vývoji sezóny byl v posledních hodinách, dnech a týdnech vyhlášen jasný sezónní cíl. Postup.

Zajímavostí pak určitě je, že za dobu existence B-týmu se nejedná o první takovou proklamaci. Poprvé se objevila chuť na druhou ligu už v sezóně 2019/20, tedy té první, ve které byly rezervy profesionálních týmů zařazeny do ligových soutěží. Jenže asi dokážete vytušit, co tyto plány v březnu 2020 zhatilo. Ukončení sezóny neprofesionálních fotbalových soutěží z důvodu koronavirové pandemie sice zastihlo tehdejší Béčko až na šestém místě, ale se ztrátou pouhých pěti bodů na první Blansko:

Tabulka MSFL v sezóně 2019/20 po jejím předčasném ukončení.

Následující sezóna byla znovu z obdobných důvodů nedohrána, a tak se další příležitost pro postup naskýtá až letos.

S vyhlášením ambicí se však vždy musí pojit i příslušné kroky ze strany klubu a je třeba říct, že na Bazalech bude v následujících týdnech a měsících co řešit a čím se zaobírat. Pokud to totiž klub myslí s postupem do F:NL vážně, je nezbytné se více zaměřit na skladbu kádru B-týmu. Na první pohled sice může vše vypadat optimálně – 17 hráčů do pole (počítám-li dobře) doplněných o nevyužívané hráče prvního týmu a o šikovné dorostence. Jenže ono tomu tak v zimě nemusí být.

Klíčovými hráči směrem do ofenzivy jsou totiž Petr Jaroň a Daniel Smékal a ti se mohou již brzy dostat do kádru A-týmu. Obzvlášť náhrada prvního jmenovaného za Carlose Azeveda se nabízí takřka na první pohled, třeba i kvůli Dyjanovy smlouvy, která vyprší na konci této sezóny a nevypadá to, že by se měly obě strany dohodnout na jejím pokračování. Více prostoru v prvním týmu však mohou začít získávat i Harušťák s Kuligem nebo také Sanneh. Nemluvě o tom, že těmto (i jiným) hráčům může být hraní ve třetí lize málo a mohou projevit zájem o hostování ve vyšší soutěži. A najednou se bavíme o značném zásahu do kostry týmu.

Určitým posílením na jaro budou hráči ročníku 2003, kteří se 1. ledna přesunou do dospělého fotbalu (byť mohou rozeběhnutou sezónu dohrát za U19). Že by se však někdo z nich stal okamžitě rozdílovým hráčem neočekávám. Ostatně i Jaroňovi se Smékalem nějaký čas trvalo, než se dostali do role tahounů.

Dalším tématem skladby kádru může být nedostatečná zkušenost. Nejstarším pravidelně nastupujícím hráčem rezervy je totiž Ondra Chvěja, kterého můžeme v jeho věku 23 let označit za zkušeného harcovníka jen těžko. Nedá se navíc říct, že by svými výkony rezervu nějakým zásadním způsobem táhnul. Přesto by mě akvizice několika hráčů do role mentorů, respektive chcete-li „tátů do kabiny“, překvapila, když se dvou takových Baník ještě ani ne před rokem zbavil. A to patřili Lokša s Velnerem k lídrům nejen v kabině, ale i na hřišti.

To, jakým způsobem se k této problematice klub postaví, bude velmi zajímavým tématem blízké budoucnosti a všem doporučuji zaměřit svou pozornost i tímto směrem. Sám jsem na to moc zvědav.

Další články z:Pohledem z B4

Komentáře nejsou povoleny.