Zpoza plotu

GieKSa&Baník – 25 let družby

Ahoj všichni!

Jak už asi víte, na sobotu dne 4. 9. 2021 připadal velký den. Co velký… slavnostní! Slavilo se 25 let přátelství mezi fanoušky polského GKS Katowice a našeho klubu FC Baník Ostrava. Tomu všemu předcházela velká propagace tohoto špílu a to nejen od fanoušků, ale i od samotných klubů. Účel světil prostředky, zápisů do připravených autobusů přibývalo, a tak ze srazu, který byl ve 13 hodin u Městského stadionu, vyjela úctyhodná kolona připravených autobusů, kterých bylo snad i přes 12 kusů…

Ale abych nepředbíhal, delegace z Čech měla sraz již den předem v Praze, kdy se šla občerstvit do jedné malebné restaurace poblíž Pražského hradu… A možná i symbolicky, když jsme si tam užívali nejen lahodný chmelový mok a všude přítomné památky, tak z čista jasna do našeho lokálu dorazila legenda nejen české kopané, Pavel Nedvěd. Když zjistil naši klubovou příslušnost, hnedka se mu rozzářili oči s dovětkem, že „Bary, Baryk, Milan je super kluk a dobrý kamarád.“ Fajn zpestření před velkým dnem!

„Den D“ nadešel, první ranní Pendolino směr Ostrava z pražského hlavního nádraží bylo naše, chvíli jsme pospali v tichém oddíle, abychom se následně přesunuli do občerstvovacího vozu. Cesta v klidu ubíhala, zpoždění ani ne 5 minut, tudíž cením a chválím ČD! V poslední době mi ty spoje na Baník jezdí opravdu dobře. Poté následoval přesun do naší již letité restaurace, kde míváme sraz před zápasy, proběhl oběd a poté jsme se již natěšeni přesunuli k Městskému stadionu.

Naše skupinka byla v autobuse s fans skupinami Frýdlant a Colectivo a zvláště díky druhé jmenované skupině probíhala po cestě celkem slušná zábava. Naši veselou náladu ocenily i dvě bloncky jedoucí v autě po již polské dálnici. Polky jsou vážně sexy! 😊 Najednou už projíždíme katowickou aglomerací, kde nás vítají na mostech transparenty, na kterých je česky napsáno „Baníčku, vítejte doma.“ Policie zprůchodnila cestu přes město, zastavila se místní doprava a kolona Chacharů mohla plynule projet městem ke stadionu GKS.

Při výstupu z busu jsem potkal další lidi z Twitteru, potažmo z tohoto blogu (zdravím, Buki a Máro!), přidala se k nám část Orlové a mohlo se jít pozdravit naše letité kamarády z Brynowa, kteří již na nás netrpělivě čekali. S klukama se známe již od sestupové sezony a dlouho jsme se neviděli, v poslední době i kvůli celosvětové pandemii. O to více bylo shledání vřelé, kdy bylo vidět na obou stranách, že se konečně vidíme. Hostitelé nám zamluvili stůl a pohostili nás, za což posíláme jedno velké díky!

Sraz na stadionu, respektive na našem sektoru měl být 15 minut před začátkem, neb hned v první minutě šla nad hlavy všech první choreografie oslavující družbu. Tak aby byl každý připraven. Vše vyšlo, myslím, na jedničku a následně mohl začít doping na vysoké úrovni. Jak už jste asi zaznamenali, své hlasivky na podporu Baníku taktéž využil kapitán týmu a legenda FCB, brankář Honza Laštůvka. Ve 25. minutě se domácí prezentovali plachtou s výmluvnou tématikou „SILESIAN FAMILY“ s vyobrazenou tváří horníka a znaky obou klubů po stranách.

Slezská krása

O poločase poté nastal přesun hostů do domácího sektoru, abychom fandili společně. Naše skupinka se dala znova dohromady s Brynowem a druhý poločas to byla, co se týče fandění, jedna velká fantazie – další choreografie a následně velká pyroshow. Člověk se bavil supportem, jel na maxa a najednou ani nezaregistroval, že je konec utkání. Upřímně mi to bylo až líto, v tu chvíli jsem nechtěl, aby to skončilo. Poté proběhla společná děkovačka s oběma týmy, my se rozloučili, respektive naše skupinka s přáteli z GKS a šlo se zpět do autobusu.

Peklo na Blaszoku

Oslava přátelství

Zpáteční cesta do Ostravy i díky zábavě utekla fest rychle. Tak to má být! A jelikož nám jel vlak do Čech až druhý den brzy ráno, upustily se veškeré zábrany a začala volná zábava ve velkém stylu na jedné slavnější ulici v Ostravě. A že jsme ty oslavy vzali hodně od podlahy dokládá fakt, že ještě v pondělí někteří nebyli moc ve své kůži. Ale to už je zas jiný příběh… 

Zažil jsem bělehradské derby, několik vypjatých utkání Dynama Dresden, Hajduk Split se Zenitem, zápas na Bayernu a tak dále. Ale sobotní slavnostní zápas ve mě zanechal hluboký dojem, na který budu vzpomínat ve velkém a dlouze. Tomu se snad jen lehce vyrovná slezské derby ve druhé lize na podzim roku 2016. 

Jo, GKS Katowice-FC Baník Ostrava 0:2 , ale v tomto případě byl fotbal vážně jen záminkou. 😊

Další články z:Zpoza plotu

Komentáře nejsou povoleny.