Baníkovský týden

Baníkovský týden (164.)

Reprezentační pauza je vhodnou příležitostí ohlédnout se za startem sezony. Co se Baníku vyvedlo a co ne? Kde jsou naše příležitosti a možné kameny úrazu do zbytku sezony?

Šest odehraných kol nás posunulo za šestinu celé soutěže, v tabulce si stojíme na pátém místě bod za Slováckem. O to více mrzí prohra v prvním kole. Slovácko je jediným z přímých očekávaných konkurentů o čtvrté místo (koukat výš by přeci jen bylo zatím příliš troufalé, musíme po schodech :-)), na kterého ztrácíme. Boleslav na nás ztrácí pět bodů, Jablonec sedm, Liberec se krčí poslední s jedenáctibodovou ztrátou na Baník a troufám si říct, že tento náskok na podještědské mužstvo můžeme ztratit již jen vlastní nemohoucností. Naopak pouze ve dvoubodovém odstupu se drží Olomouc, se kterou se brzy utkáme. Utkání tak může mít nečekaný význam pro případné odskočení od středu tabulky.

Co se Baníku daří?

Pokračuje trend lepších výsledků na domácím hřišti. Tři utkání – devět bodů. Podařila se ,,přestavba“ útoku – Almási i Klíma ukazují kvalitu a hlavně se jedná o útočníky, kteří si umí vyhovět se zbytkem týmu, což u Zajíce či Smoly zkrátka neplatilo. Došlo k omlazení sestavy, kdy její věkový průměr ,,kazí” už jen nesmrtelní Laštůvka s Fleišmanem. Tým vypadá dobře po kondiční stránce a působí dobře i po té mentální. Kromě utkání na Slavii, které v hlavách hráči nezvládli, jak bychom si představovali. Velkým kladem je pak vysoká konkurence na každém postu do hřiště, což kromě nutnosti dostávat ze sebe to nejlepší vede k vysoké tréninkové morálce a (zatím) zdravému napětí v týmu. K nejlepším patří Baník v počtu vstřelených branek (4.) a to navzdory pořadí v metrice očekávaných branek, kde Baníku patří až devátá příčka (Baník aktuálně vstřelil o 4 branky víc, než by napovídala kvalita situací, ze kterých tým zakončoval). V defenzivě se nám podaří mnoho střel soupeře zablokovat (2. nejvyšší počet v lize), v počtu přerušení soupeřových akcí pak máme třetí nejlepší tým. Slezská má po Slavii a Spartě také nejmenší počet absolvovaných hlavičkových soubojů a stejná příčka za Slavií a Olomoucí nám patří ve ztracených míčích. Co je velký posun – naše záloha je konečně schopná vymýšlet klíčové přihrávky (takové, které vytváří nebezpečné situace). V tomto parametru jsme čtvrtí. Také se dá s potěšením konstatovat, že přímočará hra fanoušky baví a utkání Baníku zatím patří mezi ta zajímavá a s vysokým tempem hry.

Co se nevede?

Protivníkům příliš často dovolujeme střílet. Pouze Budějovice a Teplice to umožnily svým soupeřům častěji. I to je důvodem, proč Honzovi Laštůvkovi nepřibývají čistá konta, přestože se může někdy v brance uřvat i přetrhnout. Na držení míče se sice nehraje, ale horší, než Baník jsou pouze Budějovice, Teplice, Liberec a Karviná, zatímco Sparta, Slavia, Plzeň, Jablonec a Boleslav pořadí vedou. Možná naše menší schopnost kontrolovat míč v delších kombinacích či pod tlakem soupeře je to, co nás uvrhne do pasivity v zápasech, jako byl ten na Slavii nebo ten poslední s Boleslaví. Také počtem přihrávek do útočné části hřiště nevynikáme (12. pozice). V pressingu bych čekal, že lépe zúročíme nabytou kondici. Než uskutečníme obrannou akci, soupeři dovolíme v průměru přes 8,5 přihrávek. Nejlepší v lize – Bohemians – o dvě méně a i nováček z Hradce dovolí soupeři o více než jednu přihrávku méně. Z čeho jsem zklamán, jsou počty diváků, které zatím ve vítkovickém vyhnanství nereflektují vydařený start. Bída je to sice napříč celou ligou, ale průměr ze tří domácích utkání 5 132 diváků mi přesto přijde nízký.

Jaké příležitosti pro Baník ukázal povedený úvod sezony?

Většina konkurentů nemá tak vyrovnaný kádr. Baník může velice kvalitně střídat, což může některá utkání zlomit. Nakonec, Baník tohoto využívá velmi často (3. největší počet střídání v lize). Jablonec může dál ztrácet body kvůli náročnému pohárovému programu, Slovácko zas může dostihnout užší kádr či tlaky na úspory v rozpočtu, což může být věc, která citelně ovlivní sílu Plzně i již jmenovaného Jablonce, kterému pohárové příjmy spíše než posílení rozpočtu, v něm pouze zalátají díry. Ekonomické zázemí (byť Baník podle výročních zpráv hospodaří se ztrátami, ty však dosahují ve srovnání s konkurenty malých výší) v podobě majitele a jeho firem a narůstající počet partnerů klubu může být velikou devizou pro celkovou pohodu v klubu. Baník může brzy vyskočit do pozice ekonomicky třetí nejatraktivnější destinace v lize. K tomu mohou pomoci i úspěšné transfery Stronatiho do Maďarska či nepotřebného Zajíce na hostování s opcí do Polska. Ještě tak udělat dobrý přestup na západ…

Rizika

Nepříjemnou novinkou nepoznanou v minulých letech je počet zranění. Klub by si měl vyhodnotit, zda jejich charakter neodpovídá navýšené zátěži v tréninku a pokud by se ukázalo, že ano, se z toho poučit. Jako jediný z týmů aspirujících na finálovou skupinu soutěže máme v pozici trenéra ligového debutanta. Nejblíže v počtu odtrénovaných utkání v první lize je Ondřeji Smetanovi (20 zápasů) Martin Svědík ve Slovácku (139). Přestože je trenér Smetana výborným řečníkem a motivátorem, právě zkušenosti mohou chybět v uřízení kabiny, kde panuje těsná konkurence. Udržet ve formě a hlavně psychické pohodě Pokorného, Jánoše, Budínského či oba útočníky, zvládnout početnou cizineckou legii, včetně kulturních specifik některých hráčů, to bude pořádná zkouška jeho schopností. Přímá konfrontace s Olomoucí, Slováckem nebo Plzní bude zajímavá i z hlediska taktické připravenosti týmu, protože jak od Trpišovského, tak od Jarolíma dostal Ondřej Smetana trochu lekci.

Fantastické zážitky z výročního přáteláku v Katovicích snad brzy přinese jeden z ,,účastníků zájezdu.“ Budu rád za vaše doplnění tohoto hodnocení vstupu Baníku do soutěže, jak jej vnímáte vy. V týdnu klub zahájí oslavy sta let své existence a v sobotu na to snad navážeme importem bodů z Teplic.

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.