Ostatní

Mít tak desetigólového útočníka aneb loučení s Tomášem Zajícem

Odchod Tomáše Zajíce do Polska na hostování s opcí na přestup se zdá být logickým řešením. Mnohem lepší, než kdyby posiloval konkurenci ve Fortuna:lize. 

Přesto se nemohu ubránit dojmu, že Tomášova pozice třetího vzadu po příchodu dvou konkurentů na hrot neodpovídala službám, které klubu odvedl. Stále si myslím, že je Tomáš Zajíc nadprůměrným ligovým útočníkem. Fanoušci i trenéři v klubu opakovaně hořekují nad tím, že nemáme útočníka, který by za sezonu dával pravidelně alespoň deset branek. Ale pozor, nemusí to být kvalitou samotných útočníků. K tomu, aby útočník střílel branky, musí se také dostávat do zakončení. A to je tak trochu přetrvávající problém našeho týmu.

Tomáš Zajíc nastřílel v minulé sezoně osm branek. Stačilo mu k tomu 21 střeleckých pokusů. V průměru za 90 minut na hřišti se dostal k pouhým 1,26 střelám. Laco Almási začal sezonu velmi aktivně, v Jablonci dvě střely, se Zlínem dvě střely, ale dál? Budějovice, Pardubice, Slavia – 0 střel. Jeho letošní průměr na 90 minut byl po pátém kole 0,95 zakončení, přičemž dlouhodobý průměr má 1,98 zakončení na 90 minut. Při tomto počtu střeleckých pokusů do kolika se naši útočníci číslo jedna dostávají, je zkrátka nemožné nastřílet třeba patnáct branek za sezonu. Hráči, kteří tuto hranici dosáhli nebo se k ní pravidelně blíží, zakončují ve svých týmech častěji. Hložek měl v minulé sezoně na 90 minut průměr 3,18 střel, Kuchta 2,74, takový Poznar 2,07. Pokud se tedy nezmění náš týmový servis pro hrotové útočníky, můžeme přivádět každý přestupák nového, ale výsledek bude podobný.

Baník přitom v letošní sezoně vůbec nezakončuje málo. Před utkáním s Boleslaví činil průměr na 90 minut 10,95 střel, což je po Spartě (15,82), Slavii (14,89), Zlínu (13,02), Plzni (12,7) a Jablonci (11,23) nejlepší číslo z ligy. Kdo byli před posledním utkáním nejpilnější střelci Baníku? Kaloč, Potočný, Klíma sedm pokusů, Tetour šest. A tak si říkám, aby se nakonec těch 8 branek Zajíce neukázalo jako něco, na co jeho nástupci Almási či Klíma nedosáhnou…

Ke střelám ještě jedna malá, ale zajímavá vsuvka. Zatímco loni jsme byli s přesností zakončení na štíru (pouze 34,5 % střel mířilo na branku, tj. pátá nejhorší přesnost v lize), letos jsme zatím s přesností 50,8 % vůbec nejlepší z ligy a i to bude jedním z faktorů, proč Baník střílí docela dost branek.

Tomáš Zajíc odchází po pouhé jedné sezoně v našem dresu a zejména jeho gólové sólo v Příbrami si asi budeme pamatovat dlouho. Zároveň by měl Tomáš dle dostupných informací patřit k hráčům, na jejichž angažmá Baník neprodělal. Z hlediska klubu vlastně dobré angažmá, jak jej hodnotí hráč se třeba dozvíme časem z nějakého z rozhovorů… Každopádně ať se Tomášovi daří a střílí mu to i u sousedů. Jeho další osud je už více než v rukou Baníku v jeho nohách a rozhodování klubu, kde hostuje.

A kolik střel potřebovali na branku nejlepší střelci Fortuna:ligy v sezoně 2020/2021?

Góly Střely Střely potřebné na gól
Kuchta 15 56 3,73
Hložek 15 56 3,73
Doležal 14 50 3,57
Schranz 13 56 4,31
Beauguel 12 56 4,67
Zajíc 8 21 2,63

Další články z:Ostatní

Komentáře nejsou povoleny.