Blog Pražského démonaOstatní

Sedm statečných a zatím (téměř) nenahraditelných

Rád bych se s vámi podělil o svou úvahu nad pilíři sestavy současného Baníku ve stávajícím průběhu sezóny. Dle nadpisu je patrné, že bych tam zařadil sedmičku hráčů, a to: Laštůvku, Fleišmana, Stronatiho, Filla, Jánoše, Tetoura a Azeveda. Pokud z této sedmice vypadne ze sestavy více než jeden hráč, většinou to má výrazný dopad na předvedenou hru, protože za tyto borce nemáme adekvátní náhradu. To se bohužel jasně ukázalo v posledním zápase s Pardubicemi, kdy z různých důvodů chyběli Fleišman, Jánoš a Azevedo. Teď se na jednotlivé hráče pojďme podívat podrobněji:

Jan Laštůvka

Zde je to naprosto bez debat, protože Lašty skoro v každém zápase chytne dva až tři góly a naprosto po právu má dle deníku Sport nejlepší hodnocení ze všech hráčů Baníku. Spolu se slávistickým Ondřejem Kolářem je navíc hodnocen i jako nejlepší gólman F:L.

Odehraných zápasů: 19

Statistiky: 6 vychytaných nul

Bilance s ním: 7-5-7 – 46 % možných bodů

Bilance bez něj: 1-0-0 – 100 % (ale jedná se o zápas v Příbrami, která hrála od 4. minuty v desíti a ani jednou nevystřelila na bránu)

Budoucnost v Baníku: Lašty nedávno prodloužil smlouvu na příští sezónu, ale dá se předpokládat, že by mohla být jeho poslední.

Potenciální náhrada: Murin, Číž, Hrubý – mladí a zatím neprověření borci, přičemž je velkou neznámou, jak by Laštyho dokázali nahradit. Ve svém výčtu jsem záměrně opomněl Budinského, který za poslední 4 sezóny v Baníku odchytal jen 14 ligových a 12 pohárových zápasů tj. 6 zápasů za sezónu, a proto ho beru jen jako celkem spolehlivou dvojku. Je mu už ale 27 let, a proto si myslím, že místo po Laštym budou přebírat perspektivnější borci.


Jiří Fleišman

V tomto jediném případě se dá říct, že se nám začíná rýsovat náhrada v podobě Ndefeho. Což je velice dobře, protože Jirka je naším nejstarším hráčem v poli a zatím nemá podepsanou smlouvu na další sezónu. Věk se bohužel zastavit nedá.

Odehraných zápasů: 14

Statistiky: 0+0

Bilance s ním: 6-3-5 – 50 %

Bilance bez něj: 2-2-2 – 44 %

Budoucnost v Baníku: Je s velkým otazníkem, protože zatím není jisté, jestli toto není jeho poslední půlrok v dresu Baníku.

Potenciální náhrada: Ndefe – přestože přišel teprve před měsícem, tak naskočil do všech zápasů a z toho proti Plzni, Jablonci a Pardubicím na celý zápas. A rozhodně nezklamal.


Patrizio Stronati

Zio v každém zápase potvrzuje, že je pilířem naší obrany a občas přidá i něco navíc, jako třeba gól proti Pardubicím. Není sice brilantním technikem, ale jeho nasazení strhává ostatní k lepším výkonům.

Odehraných zápasů: 16

Statistiky: 1+0

Bilance s ním: 7-5-4 – 54 %

Bilance bez něj: 1-0-3 – 25 %

Budoucnost v Baníku: V zimním přestupním termínu byl Zio krok od přestupu do Maďarska, čemuž zabránilo až rozhodnutí pana Majitele. Dá se očekávat, že v létě už k tomu přestupu dojde, pokud přijde solidní nabídka, neboť se jedná o poslední možnost Zia slušně zpeněžit. Smlouva mu totiž končí už za rok v létě.

Potenciální náhrada: Momentálně v Baníku není žádný levonohý stoper, který by Zia mohl nahradit. Jako jediná pravonohá alternativa v současném kádru je naše naděje Ondra Kukučka.


Martin Fillo

Další ostřílený matador v dresu Baníku, který nechce jen tak lehce uvolnit místo mladším. Jeho spolupráce s Azevedem stála za podzimním procitnutím Baníku a směrem dopředu je zatím Fillous nenahraditelným bekem. Bohužel v obrané činnosti se téměř v každém zápase nevyvaruje chyb, které kolikrát smrdí gólem.

Odehraných zápasů: 20 – Martin Fillo zatím odehrál všechny zápasy, z toho většinu v základní sestavě

Statistiky: 0+1

Bilance s ním: 8-5-7 – 48 %

Bilance bez něj: –

Budoucnost v Baníku: Martin Fillo má ve smlouvě zakomponovanou opci, která se automaticky aktivuje při odehrání určitého počtu zápasů, což by v jeho případě neměl být problém.

Potenciální náhrada: Juroška, Sanneh – prvně jmenovaný se sice jevil dobře v krátké letní přípravě, ale start do ligy už tak dobrý nebyl, a proto se do sestavy vrátil právě Fillo. Navíc si v říjnu přivodil zranění a teprve teď se začíná vracet do sestavy alespoň jako střídající hráč. Sanneh odehrál solidně dva přípravné zápasy v zimě a pohár proti Třinci, v lize však zatím šanci nedostal.


Adam Jánoš

Od svého příchodu v létě 2018 dokazuje, že je prakticky nepostradatelný a to jak ve hře dozadu, tak při zakládání útočných akcí a zahrávání standardních situací.

Odehraných zápasů: 19

Statistiky: 1+2

Bilance s ním: 8-5-6 – 51 %

Bilance bez něj: 0-0-1 – 0 %

Budoucnost v Baníku: V létě to budou 3 roky, co Jany přestoupil do Baníku a vzhledem k tomu, že mu v červenci bude 29 let, tak i on určitě pomýšlí na zahraniční angažmá. Podobně jako Stronatimu mu však smlouva končí v červnu 2022, a tak bude v létě možná jedna z posledních šancí Jánoše výhodně prodat. Navíc nejsem jistý, jestli by u nás vůbec chtěl prodloužit smlouvu a vlastně si tím zkomplikovat odchod do zahraničního angažmá.

Potenciální náhrada: Kaloč, Ndefe – Filip dostává poměrně dost příležitostí jako DZ, ale většinou je to právě ve dvojici s Adamem. Bez něj to zatím není úplně ono, ale věřím tomu, že se ve 21 letech ještě bude zlepšovat. Druhé jméno je možné docela překvapivě, ale Gigli Ndefe v Karviné občas hrával i na pozici defenzivního záložníka.


Daniel Tetour

Tetour přišel do Baníku těsně před začátkem letošní sezóny a hned začal dostávat místo v sestavě, kde nahradil Jiráska. Velice rychle taky začal dokazovat, proč si ho trenér Kozel přivedl – dobrý přehled o dění na hřišti, konstruktivní rozehrávka a průnikové přihrávky do šancí. Bez něj by naše mezihra byla ještě více marná. Lehce vyčítat se mu dá nižší produktivita.

Odehraných zápasů: 19

Statistiky: 2+3

Bilance s ním: 8-4-7 – 49 %

Bilance bez něj: 0-1-0 – 33 %

Budoucnost v Baníku: Smlouvu má v Baníku do června 2022, ale pokud bude pokračovat ve stávajících výkonech, tak očekávám její prodloužení.

Potenciální náhrada: José Mena – mladý Španěl, který si už půl roku zvyká na specifika české ligy a postupně dostává větší porci minut.


Dyjan Carlos de Azevedo

Jedno z největších překvapení dosavadní sezóny. Hráč, který byl už na odchodu z Baníku, ale kvůli přemrštěným požadavkům agenta se nikde nedokázal domluvit na nové smlouvě, a tak skončil v našem béčku. Po pár zápasech ho ale trenér Kozel vytáhl zpět do áčka, kde se Dyjan odrazil k nejlepší střelecké sezóně své kariéry a to i díky 5 proměněným penaltám.

Odehraných zápasů: 16

Statistiky: 8+2

Bilance s ním: 8-3-5 – 56 %

Bilance bez něj: 0-2-2 – 17 %

Budoucnost v Baníku: Během podzimu Dyjan prodloužil smlouvu do léta 2021, kde je zakotvena i opce na její prodloužení o další rok.

Potenciální náhrada: Buchta, Fillo – v posledních dvou zápasech nastoupil napravo Buchta, další alternativou může být vysunutí Filla výše, kde dříve hrával s tím, že by pozici pravého beka obsadil mladý Sanneh, který se v přípravě i v poháru jevil velice dobře.


Na závěr bych jen doplnil, že podle mého názoru už žádný další hráč nemá na výkon Baníku takový vliv, a proto je v tuto chvíli „jedno“, jestli je druhým stoperem vedle Zia Kuba nebo Jarda, protože je beru jako hráče podobné úrovně. Stejně tak na levé straně zálohy nebo v útoku může hrát kdokoliv z kádru Baníku a nic zásadního to s výkonem neudělá, protože tam nemáme rozdílové hráče. Což je samozřejmě příležitost, jak by případné letní posílení na těchto postech mohlo posunout hru Baníku zase o něco výše. A pokud by někdo v létě ze sedmi statečných odešel, bude na místě za ně hledat adekvátní náhradu, protože z výše uvedeného je patrné, že je zatím v kádru nemáme.

Další články z:Blog Pražského démona

Komentáře nejsou povoleny.