Blog Pražského démona

Jak rychlík Yirka k bohatství přišel

Rok 2021 byl pro Yirku Sora vskutku pohádkový. Na jeho začátku ho čekala dlouhá cesta z černého kontinentu do kdysi taky černé Ostravy. A na jeho konci si vysloužil přestup do juanového ráje, rozuměj vršovického Edenu za bednu žlutých dukátů. A jak už to tak bývá, názory na tento přestup se v baníkovské komunitě rozcházely.

Obecně by se postoje daly rozdělit do dvou skupin:

  1. Sor by měl ještě zůstat v Baníku, protože:
    • jeho momentální prodej by byl předčasný a jeho cena dále poroste,
    • dokázal být rozdílovým hráčem a pomohl nám k mnoha bodům,
    • oslabujeme náš kádr v boji o poháry a posilujeme konkurenci.
  1. Je dobrý čas na Sorův prodej, protože:
    • toho zatím tolik nedokázal a neví se, jestli si formu zachová i do dalších sezón,
    • si nevybojoval trvalé místo v základu, a tak se jedná spíše o náhradníka,
    • 30 milionů € + Ekpaiovo hostování s opcí + % z dalšího prodeje jsou skvělá nabídka, která už se nemusí opakovat.

Podívejme se půlroku zpátky, kdy bychom Yiru Sora mohli popsat těmito slovy:

  • Sor je sice velice rychlý fotbalista, ale často neví, kdy a kam běžet, aby byl týmu prospěšný.
  • Má sice velice dobrou kontrolu míče a umí jeden na jednoho, ale moc si nevěří, takže to nedokáže uplatnit v zápase.
  • Sorovo bránění je ve stylu Afrického poháru národů v době jeho narození nebo na úrovni našich kluků z U12.
  • Když už se Sor dostane do zakončení, velice často v něm selhává, což se s ním táhne již delší dobu.

Co se tedy za ten půlrok změnilo, že se stal nejžhavějším přestupním artiklem v zimní přestávce a přestupní částka ho řadí na páté místo v historické tabulce přestupů mezi dvěma českými kluby?

Tabulka nejdražších přestupů mezi českými kluby. Zdroj obrázku: wikipedia.cz

Především to byla aklimatizace a zlepšení stravovacích návyků, což se následně projevilo i na zlepšení fyzické kondice a síly, což je výsledkem systematické práce celého trenérského týmu. A když k tomu přičteme i důraz na zlepšování taktických prvků, tak se Yira po absolvování své první kompletní přípravy začal objevovat v sestavě více a využíval své přednosti ve prospěch týmu. Určitě mu velice pomohl i první gól při demolici Zlína, kdy ukončil své střelecké trápení v dresu Baníku. Když poté přidal asistenci na Buchtův gól a o týden později přihrál i na třetí gól do sítě Dynama, začaly se objevovat první výraznější hlasy, že by ze Sora jednou něco mohlo být. A to si už nějaký čas myslel i Jindřich Trpišovský, který si vzal Yiru na slovíčko spolu s tlumočníkem Olayinkou už téměř o půl roku dříve po vzájemném jarním zápase v Edenu.

Těžko říct, zda se mu tento úspěšný start do sezóny dostal do hlavy a trochu usnul na vavřínech, což se dalo vyčíst mezi řádky z některých vyjádření trenérského štábu na jeho osobu. Každopádně v následujících sedmi ligových startech u jeho jména místo branek a asistencí přibyly jen čtyři žluté karty a nucený odpočinek v duelu s hradeckými Votroky. Po této pauze následovaly Sorovy dva nejlepší zápasy v dresu Baníku. V utkání s Plzní dvakrát nádherně uvolnil skoro jmenovce Jirku Klímu a pomohl k remíze 2:2. A o 4 dny později se opět jako střídající hráč podílel šťastnou brankou a skvostným centrum na obratu v Karviné. Celkově tedy v těchto čtyřech dnech nasbíral polovinu svých podzimních bodů v dresu Baníku a zajistil mužstvu čtyři body do ligové tabulky. Když následně přidal v zápase s Pardubicemi i svůj třetí ligový gól po dorážce Ndefeho rány do spojnice a svou rychlostí vybojoval bohužel neproměněnou penaltu ve vyhroceném zápase se Slavií, objevilo se jeho jméno vysoko na seznamu posil obou pražských S. A nakonec po dlouhých jednáních dokázal splnit požadavky pana majitele Brabce klub z Vršovic.

Jak tedy tento přestup hodnotit? Co se týká zhodnocení hráče v krátkém časovém horizontu, jedná se o opravdu skvostný výsledek. Yira Sor přišel za poměrně skromný peníz a za rok odešel za částku, která odpovídá desátému největšímu přestupu za celou baníkovskou historii a navíc díky procent z dalšího prodeje může Baník inkasovat ještě další miliony.

Tabulka nejhodnotnějších přestupů historie ostravského Baníku. Poznámka: Chybí Marek Jankulovski a jeho přestup do SSC Neapol v roce 2000 dle odhadů za 2,1 milionů € a přestup Tomáše Galáska do Tilburgu roku 1997 za dle odhadů 1,6 milionů €. Zdroj: transfermarkt.de

Rozhodujícím faktorem, který přesvědčil Slavii k zaplacení této částky, je Sorův potenciál. SKS v něm vidí možnosti srovnatelné se Simou, který po raketovém roce a 15 nastřílených gólech odešel za cca 10 milionů € do Stoke City.

Může se tento příběh opakovat? Zázraky se sice dějí nejen v pohádkách, ale je tady jeden zásadní rozdíl. Yira Sor rozhodně není žádný sniper a nemyslím si, že se jím ve Slavii stane. Z těch 4 gólů, co za FCB dal byly 3 do poloprázdné branky:

  • na 2:4 Vltavínu, když proběhl unavenou obranou ve 111. minutě utkání,
  • na 1:1 Karviné po nahrávce o záda ležícího Almasiho,
  • na 0:3 Pardubicím po šťastném odrazu Ndefeho pumelice od spojnice.

Celkem vtipná byla i Sorova střela v již zmiňovaném zápase s Dynamem, která mířila k rohovému praporku, ale cestou trefila nastavenou kopačku Davida Lischky a znamenala vedení 1:3. Jak už na to dříve upozorňoval Homor před příchodem do Baníku, Sor nepatřil ke kanonýrům ani třeba v reprezentaci Nigérie U20.

Přínosem však může být skrze své největší zbraně – rychlost a schopnost připravovat šance svým spoluhráčům. Jestli to bude stačit na prosazení se v našlapaném kádru Slavie a třeba i v evropských pohárech, to ukáže čas.

Další články z:Blog Pražského démona

Komentáře nejsou povoleny.