Baníkovský týden

Baníkovský týden (185.)

Zájem o hráče Baníku Sorem nekončí. Největší klubové talenty podle Deníku Sport, pár slov o generálce na Slavii a posty, kde je boj o základní sestavu nejtěsnější.

Pohyby v kádru

Povedený podzim logicky vyvolal zájem o hráče Baníku. Nejvíc na forhontě byli dříve zmínění Kaloč, Buchta, Almási a ten, který zatím jako jediný z významnějších hráčů odešel – Sor. V ohrožení se ale ocitla celá obranná čtveřice. Fleišman budil zájem v Polsku (Termalica), Lischka zase absolvoval dobře známou anabázi se Spartou, kde zlehka přemýšleli i o Ndefem a nejnověji také Svozil. Proslýchá se, že hráč zaujal jak zástupce Cracovie, tak turecké skauty, kteří jej měli na očích i na soustředění v Beleku. Neutuchající zájem Baníku o stopery napovídá, že k nějakému pohybu směrem ven dojít může. Čekat se to vzhledem k blížícímu se fotbalovému jaru dá ale spíše až v letním přestupovém okně.

Na testy do klubu přišla trojice mladých hráčů. Nejstarší z nich, devatenáctiletý Junior Olaitan, rodák z Beninu disponující nigerijským pasem, by výhledově mohl zalepit díru ve středu zálohy. Data o něm napovídají, že má velmi dobrou přihrávku, hraje na velké ploše hřiště a velmi dobře vnímá prostor. Pokud zvládne přechod do jiného prostředí a přestane být zbrklý a sobecký v útočné fázi, jeví se docela slibně. V Baníku by to měli zkoušet též Mico Heinilä, Fin s jihoafrickými kořeny a Aleksander Filatov z Estonska, oba s výhledem na působení v mládeži či béčku. Záběr scoutingu Baníku je nyní opravdu veliký. Jen to chce nepřekročit tu ideální mez, aby se z Baníku nestala babylonská věž a kluci v mládeži nepřišli o motivaci.

Dva z padesáti

U mladých hráčů ještě zůstaneme. Deník Sport v předminulém týdnu zveřejnil tradiční žebříček padesáti největších talentů Českého fotbalu. Z hráčů Baníku se v něm umístila trojice, ze které můžeme hned jednoho z hráčů škrtnout:

16. Daniel Śmiga (přestoupil do Slavie)
19. Jakub Drozd
36. Matěj Šín

Upřímně, asi každého hráče potěší se do žebříčku dostat. Nic zásadního to ale neříká o tom, zda se fotbalista v kariéře prosadí, či nikoliv. Schválně jsem se podíval na pořadí z roku 2017. Čtvrtý byl Denis Granečný, sedmý Ondřej Šašinka. Zhruba třetina jmen největších talentů je po pěti letech člověku skoro neznámá. Věk kolem dvacítky je asi vážně naprosto zásadní pro následnou kariéru.

Nepovedená generálka

Poslední zápas zimní přípravy se Slavií, který oficiálně skončil 4:2 (reálně měl být konečný výsledek 4:3), ukázal zejména v tragické první půli tři hlavní věci:

  1. Klíma je díky lepší pohyblivosti výhodnější volbou ve venkovních zápasech proti silným soupeřům než Almási,
  2. Kuzmova pracovitost je prozatím nenahraditelná,
  3. výstavba hry a kontinuita mezi obranou a útokem je bez Tetoura takřka nulová.

Výsledek ani hra v prvním poločase mne netrápí, hráči jsou po velkých tréninkových dávkách a až únavu vstřebají, budou mít v nohách TNT. Hodně je to vidět, podobně jako v létě, třeba na Buchtovi.

Ideální sestava?

Boj o základní sestavu bude na některých místech těsný a tak jako na podzim bude mít trenér možnost upravovat sestavu podle soupeře. Ku příkladu bych nebyl překvapen, kdyby dostal Klíma v Boleslavi přednost před Almásim. Nejtěsnější rozhodování bude trenéry čekat v brance mezi dvojicí Laštůvka-Budinský a na krajích zálohy, kde to zatím vypadá nejlépe pro Buchtu, Faltu a Ekpaie, nicméně Koncevoj s Jaroněm na ně poměrně těsně dotírají. Vyrovnaná je pravděpodobně také pozice za Tetourem a Kaločem ve středu zálohy, kdy mezi Budínským a Boulou není markantní rozdíl v hierarchii a bude rozhodovat spíše způsob hry, na který Baník vsadí. Jak by tedy mohla vypadat optimální jarní sestava, pokud do ní nezasáhnou zranění či tresty?

Budinský/Laštůvka
Ndefe-Svozil-Lischka-Fleišman
Buchta/Ekpai-Kaloč-Kuzmanovič-Tetour-Falta/Buchta
Almási

Zimní přestávka utekla hrozně rychle a byla naprosto nabitá novinkami, takže prodloužení smlouvy s Kuzmanovičem či (ne)plánovaný rozchod s Azevedem, o kterém rozhodlo až jeho ,,účinkování“ na soustředění v Turecku, se do dnešního vydání již nepodařilo vměstnat. Nejlepší liga světa je zpět! Úvod v Mladé Boleslavi bude dobrou konfrontací a ukáže, jak připravený Baník do jara vstoupí a zda je v jeho silách zabojovat o ještě lepší pozici než o aktuální páté místo. Jen mám takové blbé tušení, že ani to čtvrté místo nebude na pohárovou Evropu stačit.

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.