Baníkovský týden

Baníkovský týden (184.)

Yiru Sorovi se splnil sen, zabouchl dveře v tureckém hotelu, opustil Baník a přestoupil do Slavie. O jeho pozici v Baníku bude bojovat i Barošův exspoluhráč Ekpai. Jak si vlastně vedou mladí Nigerijci od Sorových agentů v Čechách a na Slovensku?

Dokonáno jest. Yira Colins Sor se stal hráčem Slavie. Do Baníku doputuje slušná přestupová částka, Ubong Ekpai na hostování s opcí na přestup a podle některých zdrojů i Laco Takács, jakmile proběhne jeho rekonvalescence po operačním zákroku. Zatímco Ekpaiovo hostování oba kluby přiznaly, o Takácsovi oficiální zpráva chybí. Nelze to tedy brát jako hotovou věc, přestože o ní informovalo více zdrojů.

Zajímavostí popřestupových hodin byl Sorův rozhovor pro slávistický web i vyjádření zástupců Baníku do různých médií. Ze všeho se dá složit poměrně plastický obraz – Sor do Slavie chtěl, v Baníku pokračovat zájem neměl, přestože se klub o jeho setrvání snažil. Ať už mentorským působením Ndefeho (tohle je docela málo známá věc o našem obránci a možná někdy tuto jeho úlohu při práci s hráči z Afriky rozeberu víc), diskuzí o nové (vylepšené) smlouvě a podobně. Že Sora čeká ještě hodně práce, byť už jí hodně odvedl v Baníku, je asi jasné i slávistům. Ale sázejí na to, že se mu to povede, když za něj položili na stůl vysokou přestupovou částku. Věří, že Jindřich Trpišovský dokáže hráče posunout ještě dál. Prostor pro to nepochybně je a jestli je jedna zásadní věc, kterou Trpišovský převyšuje Vrbu, je to právě práce s cizinci. Stejně nepochybné je, že Sor nebyl a nebude týmovým hráčem. Ani ve Slavii, o které dnes říká, že o ní snil. Jestli před ním časem někdo zamává nabídkou z lepšího klubu, zažijí si slávisté pocity, které dnes zažíváme my.

Přál bych si, aby Sor přestal být tématem, o kterém se budou odehrávat internetové i hospodské debatní bitvy. Bohužel se mi to asi jen tak nesplní. A když to nebude o Sorovi, bude to o jiných.

Zaskočily mne třeba reakce na možný příchod zmíněného Ladislava Takácse. Baník o něj totiž stál již v roce 2019 a nepřistát tehdy od Slavie nabídka na hostování s opcí, možná by už v Baníku byl. Hráči to proti srsti nebylo a co se proslýchá i nyní je mu představa bílého dresu blízká. Takács ve Slavii vytvořil stoperskou dvojici s Kúdelou a svého času patřil k nejlepším hráčům ligy, načež za něj Slavia po půlročním hostování vyplatila Boleslavi 26 milionů korun. A k tomu si vyzkoušel Ligu mistrů, Evropskou i Konferenční ligu. Trápila ho sice různá zranění, kvůli kterým se ze Slavie dvakrát vrátil hostovat do Mladé Boleslavi na rozehrání, ale kdykoliv se vrátil na hřiště, dokázal rychle najít dobrou sportovní formu. Rodákovi z Františkových Lázní, který v lize prošel Teplicemi, Boleslaví a Slavií a v obraně či v záloze odehrál 147 zápasů, je stále teprve 25 let. Zkrátka, pokud jsou zdravotní předpoklady k jeho návratu na hřiště dobré, vůbec mi jeho příchod do Baníku nepřipadá jako špatný tah.

Třetím hráčem na hostování s opcí, jehož zimní přesun do Baníku byl oficiálně potvrzen, je po Koncevojovi a Faltovi Ubong Ekpai. Nigerijské křídlo se přes angažmá v Izraeli dostalo do Liberce, který tehdy vedl trenér Trpišovský a působil zde i náš Milan Baroš. Asi nejpovedenější část kariéry měl Ekpai následně ve Zlíně tehdy hrajícím evropské poháry, odkud jej v roce 2018 získala Plzeň, které dal přednost před Slavií. Jenže v Plzni, kde byl prvním Afričanem v kádru, jeho slibná kariéra zamrzla. O první restart se pokusil dvojím hostováním v Budějovicích, kde o něj stál trenér Horejš jako o náhradu za Lukáše Provoda. Jenže podobně jako v Plzni ho dost limitovala zranění. Velký pokrok na západě a jihu Čech udělal hráč přezdívaný „Ríša se znalostí jazyka, kdy se naučil základní komunikaci v češtině. „Nemá problém zapadnout do kabiny, má dobrý charakter a sám chce něco dokázat,“ chválíval často Horejš svého svěřence. Po hráči pak během loňského léta dost překvapivě šáhla Slavia. Za půlrok v ní stihl celkem 22 startů – 12 v lize, 6 v Konferenční lize, 2 v kvalifikaci Evropské ligy a 2 v MOL Cupu. Což je mimochodem lepší bilance, než jakou měl třeba „hvězdný Plavšič.

Kdo by z příchodu Falty s Ekpaiem mohl hodně těžit, je Laco Almási. Jak Falta, tak Ekpai totiž umí obejít protihráče, proniknout po křídle a odcentrovat do vápna. A pro hru trenéra Smetany s vysoce postavenými krajními obránci mají i stejné nedostatky – málo chodí do vápna soupeře, přičemž se pohybují více u krajů hřiště. Uvidíme, zda se v tomto v Baníku změní, nebo se pro ně upraví hra Baníku. Každopádně hostování s opcí u obou hráčů rizika na straně klubu  značně eliminují.

Ještě na skok zpět k Sorovi. Toho do České republiky přivedla agentura Czech Sport Consulting. Po Tijanim to byl druhý hráč doporučený touto agenturou do Baníku. Zkusil jsem tedy zapátrat, jaké další nigerijské fotbalisty tato zlínská agentura přivedla do ČR a SR. Její stránky uvádějí následující:

Hráč Věk Země původu Klub
Rafiu Durosinmi 19 Nigérie Karviná
Clement Malachy 19 Nigérie Karviná
Yussuf Toyeeb 21 Nigérie Karviná
Reinhard Azubuike Young 20 Nigérie Karviná
Emmanuel Yohanna 19 Nigérie Slovácko
Mustapha Gbolahan Salami 30 Nigérie Slovácko
Godspower Akekoromowei 19 Nigérie Slovácko
Abdul Rauf Mumuni 21 Ghana Slovácko
Seun Egbewole 20 Nigérie Hradec Králové
Muhamed Tijani 21 Nigérie Baník Ostrava
Ibrahim Sulley 20 Ghana Slovan Bratislava
Ladeinde Femi ? Nigérie Skalica

Co z toho plyne? Agentura přivádí do našeho prostředí zpravidla mládežnické reprezentanty z Nigérie. Ze země, kde se mluví anglicky, kde žije přes 200 milionů obyvatel, z čehož je více než 90 milionů mladších 18 let a kde je jih země křesťanský. Nigérie je navíc největší africkou ekonomikou, ačkoliv ne, že by se to až tak projevilo na životní úrovni obyvatel, která je zhruba šestinová oproti ČR.V žebříčku FIFA je tato země aktuálně padesátá, čili 18 míst za Českem. Teoreticky jsou tak splněny mnohé předpoklady pro dobrou adaptaci lidí z tohoto prostředí v Evropě. A přesto, jak je vidět z výše uvedeného výčtu, najít v této zemi fotbalový diamant pro tuzemskou či slovenskou ligu, zdaleka není samozřejmostí. Možná i proto se proslýchá, že Baník více zaměřuje svou pozornost do jiných lovišť a příchody Koncevoje, Stojičeviče či skautování hráčů na severu Evropy (byť se může jednat o hráče afrického původu, již ale adaptovaných na Evropu) tomu napovídají. Hlavní je, že příchody do klubu dávají smysl. A možná nás klub ještě něčím i překvapí.

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.