Baníkovský týden

Baníkovský týden (183.)

Baník odletěl na soustředění do tureckého Beleku s Davidem Lischkou a mohlo se zdát, že otázka kádru pro jarní část sezony je tak uzavřená. Mohlo se zdát. Ale nebylo a není tomu tak.

Začněme u Davida Lischky. Po letním odchodu Patrizia Stronatiho měla řada fanoušků obavy, jak se podaří nejvýraznější osobu kádru nahradit. Lischkův příchod, který si při svém předchozím návratu do tehdy ještě druholigového Baníku pozici přes Zápotočného s Pokorným nevybudoval a chybou v Litoměřicích se výrazně podepsal pod vyřazením z poháru, mnoho nadšení nevyvolal. I tím, že se jednalo o pouhé hostování s opcí. A hle, David se stal při úspěšném podzimu oporou.

Když si ho Sparta v půlce sezony stáhla, najednou nám David chyběl. A jemu chyběl Baník. Na Letné to navíc dával zejména sportovnímu řediteli Rosickému dosti důrazně najevo. Baník si přesto nemohl být jistý, že je v jeho silách Lischku získat zpět. A tak Jihlava s Pojezným, respektive Ružomberok s Mojžíšem cítili příležitost šponovat ceny svých hráčů. V jednom okamžiku se už zdálo, že je dohoda s Ružomberokem hotová, jenže nakonec se Baník rozhodl sáhnout po zapracovaném, osvědčeném hráči, který má velikou touhu za Baník hrát. A také tedy sáhnout hlouběji do kapsy. Podpisem čtyři a půl roku dlouhé smlouvy dal Lišák najevo, že chce Baníku rekordní přestupovou částku vynaloženou od návratu do ligy svými službami vrátit.

Jednání o Pojezném či Mojžíšovi ale nemusí přijít úplně vniveč… (pozn. aut.: po dopsání blogu už Baník Pojezného přestup oznámil, zjevně to zase budu muset začít psát až v pondělky ráno :-))

Zpět k odchodu Patrizia Stronatiho. Baník mu odchod dovolil až napodruhé a tím hráčovy i zájemcovy nervy napínal jak strunu na kytaře. Nakonec vyjednal dobrou přestupovou částku, a i proto se mohl pustit do nákladných nákupů typu Almási. A mezi fotbalisty vyslal důležitou zprávu – jsme ochotni hráče pustit dál. Někteří z vyhlédnutých fotbalistů prý totiž do té doby měli obavu, že je bude Baník držet a neprodávat. Jako to dříve udělal právě Stronatimu. Není to tak nepodstatný střípek toho, co se odehrává v těchto dnech.

Právě Almási se během půlroku dostal mezi hráče, kteří přilákali pozornost zájemců z české ligy i ze zahraničí. Almási, Buchta, Kaloč a Sor se stali čtveřicí, kterou povedený podzim cenovkou vystřelil do desetimilionových částek. Z ekonomického pohledu by pro klub bylo žádoucí prodat za alespoň milion eur jednoho hráče v každém přestupovém období. Tak jako se to v létě povedlo se Stronatim a otevřelo to dveře k nákupu Almásiho a Klímy. Baník si mohl prakticky vybrat, kterého ze zmíněné čtveřice prodá nyní. A když přišly nejkonkrétnější nabídky na toho hráče, se kterým se pojila také největší rizika a zároveň toho odehrál z této čtveřice nejméně, vyšel z toho výsledek rovnice, která se dopočítá v nejbližších hodinách či dnech. Nicméně nebyl bych šokován, kdyby se do hry ještě vrátila i Sparta. Proč? No, proto…

Oslabení? Ve třech čtvrtinách utkání, do kterých zasáhl, Sor naskakoval z lavičky. Měl přitom jednu velmi cennou vlastnost – dokázal svým příchodem změnit dění na hřišti. Tuto schopnost během podzimu v omezené míře měli už jen dva jeho spoluhráči – Almási a Klíma. Baníku to chybět může.

Je sice pravda, že změn v kádru proběhlo docela dost a prostředky, které klub na tyto změny vynaložil, nejsou malé, ale kdo z nově příchozích bude hned patřit k tahounům týmu? V Lischkově případě se jedná vlastně jen o udržení stávajícího hráče, v případě Chlumeckého, Koncevoje nebo staženého Bouly se jedná spíš o hráče širšího kádru s výhledem na budoucí zapracování do základní sestavy. Stejně tak je to u Jaroně, Šína nebo Smékala, kteří se zatím ukázkově chopili své šance v přípravě. Jediným z dosud příchozích, který se jeví být adeptem na základní sestavu, je host z Plzně Šimon Falta. Ale neberu to nutně jako špatnou zprávu. Ukazuje to směr, se kterým se jako fanoušek ztotožňuji. Baník sází na budoucnost. Baník má budoucnost a v kádru má hráče, kteří se budou zlepšovat, čímž poroste jejich hodnota na trhu. A může něco takového říct Slovácko? Může to říct Plzeň?

BP!

Další články z:Baníkovský týden

Komentáře nejsou povoleny.